• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DIVER: Kámo ale tady přestřelil jak hovado:
    Vláčil natočil Markétu Lazarovou, Svěrák se Smoljakem spoustu skvělých komedií, stejně jako Vorlíček, Lipský, nebo Hoffmann a zapomenout nesmíme ani na Trnku, Pojara a mnohé další. Pokud umělec držel alespoň trochu hubu a krok a věděl komu lézt do prdele, mohl stvořit něco velkého mnohem snáz než dnes. Soudě podle dnešní produkce. Nikomu totiž nezáleželo na tom kolik na to přijde lidí, ale co o tom napíšou v jediném filmovém časopise Kino a svět. A co teprve takové silvestry s Vládďou Menšíkem. To byla pecka

.. stačí znát rozhovory a reálie z tý doby.. Juráček by mohl vyprávět, kdyby se neuchlastal.. o lezení do prdele to úplně nebylo, jedinej kdo tak trochu měl byl Menzel. A to mám jeho filmy rád. Prostě z nich člověk nesměl být posranej, šlo to. To kurvení je myslím dneska ještě větší.. showbusiness je furt stejnej.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    BONGI: Český století je výborný.. Tím že se drží Kosatiíkovy konstrukce minulosti a koncentruje tak podle něj důležité ideje do střetů mezi osobnostmi mně fakt nadchlo. Celou dobu nechává jednotlivé myšlenky být tak jak sou, ke kritickému zvážení divákem. Abych se pustil proti Kosatíkově interpretaci, na to se necítím v historických kramflecích. Ale zbožňuje jak se určité myšlenky a názory zrcadlí napříč díly. Viz. rozhovor generála Moravce s Beneš, kterej je vlastně reflektován Benešem před příchodem Gottwalda. Na facebooku jsem tehdy neartikulovaně utrousil: "Zajímavé jak v Benešovy rezonuje Moravec, když říká, že protektorát vyhubil demokratično v českém národě. Když sám ztvrdil pečeť české záhuby svými dekrety."

Každopádně párková scéna v Gottwaldově vile je jedna z těch rovin, kdy Sedláček karikuje o stupeň dál. Samotnej Gottwald byl zobrazenej zostra, přesně podle Kosatíkovy vize pragmatickýho politika. Tím že zvolili mladšího herece, upozadili Budaře - tak bylo vidět, že Sedláček dal celému pojetí energii.

Každopádně mám chuť si projít Sedláčkovu filmografii, loni či kdy jsem jen postřehl rodina základ státu, ale nestihl jsem se k tomu dostat.
    FIN
    FIN --- ---
    DIVER: výborný. autorovi bych vytkl hrubě manipulátorské sklony, páč u nás ve včele neměli jeden chleba, ale dva! ale jinak výborný :-)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    DIVER: no a poukazovat na to, že "za komančů nebyly počítače" mi taky nepřijde moc férové :)
    a Jedno mlíko, jeden salám, jeden sejr. jsem taky zažil až v "SSSR náš vzor", u nás ne...
    DIVER
    DIVER --- ---
    LONESTAR: v kinech toho bylo trosku vic. malilinko :) na dovoleny jsem ale taky byl tehdy jen v NDR, rumunsku a v rusku ("pro dobrodruhy":). vubec jsem nevedel, ze do Polska se moc nejezdilo. ale podival jsem se tam opravdu az po revoluci. stejne jako do "jugosky"...
    DIVER
    DIVER --- ---
    LONESTAR: to je par detailu pro nas zasveceny, co jsme to prozili. jinak imho dobrej popis doby. fakt si to dovedu predstavit jako prednasku na hodku na zakladni skole...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    DIVER: některé nesmysly to ovšem zbytečně shazují...
    DIVER
    DIVER --- ---
    s chybama, ale hezky shrnuto. az na ten angazovanej zaver teda :)

s timhle vypravenim by se melo chodit do skol...

Za komančů bylo skvěle (když zrovna nebylo špatně). Blog - Daniel Vávra (blog.iDNES.cz)
    http://danielvavra.blog.idnes.cz/c/371755/Za-komancu-bylo-skvele-kdyz-zrovna-nebylo-spatne.html
    IF_
    IF_ --- ---
    VIRIK: No seriozbi diskuze na toto tema si ale clovek uzije az az,to uznejte kolego:) Ze trochu z pohledu levicoveho diskursu je vec jina :D
    BONGI
    BONGI --- ---
    Docela by me zajimal nazor na probihajici serial Ceske stoleti. Ja se zdrzim hodnoceni kvality, miry tendencnosti, glorifikace ci dehonestace osobnosti. Pro me je zajimavym zdrojem jmen vedlejsich postav. Jen diky nemu jsem se podival na osud generalu z one pomnichovske schuzky u Benese. Hodne se driv psalo, jak nas generalita zradila, jenze uz se min vi kolik generalu a clenu stabu behem okupace padlo v odboji a kolik jich nasledne oddelala NKVD ci nasi komuniste. Hodne lidi zna pripad generala Piky ci Eliase, kolik jich ale zna pripad generala Vojcechovskeho, Luzi ....
    Stejne zajimavy byl podnet z posledniho dilu, kdy je videt na Slanskem strach ze Stalina. Malokdo vi, ze behem okupace za jeho pobyru v Moskve mu unesli dceru, kterou uz nikdy nevidel...

Proc to zminuji - protoze pro lidi, co chteji vedet staci podnety, zminky .. a to dokonce v kontextu, se kterym nemusi souhlasit. Tady je asi kazdemu jasne, ze komunismus v bolsevicke podobe uz v dohledne dobe nehrozi ( asi stejne jako drevni kapitalismus). Ale asi je tu tezko prostor na hlubsi rozmery prolinani komunistickych myslenek do realizace politiky i pravicovych stran (nasich radoby pravicovych stran). Asi je dobre zminovat to, co deformovalo nase videni moralky, obcanskeho postoje, videni svobody v predchozich letech tak, ze se toho budeme zbavovat jeste aspon dve generace.

Davame sem, kazdy podle sveho videni a moznosti nazory, postrehy a odkazy na neco, v cem sami vidime urcitou souvislost s timto klubem. Ale nikomu nevnucujeme, co si z toho vezme Ale:

Nedelame tu skoleni, politologicky rychlokurs ani ideologickou nalejvarnu!
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    PREVIT: Spíš dám na IF_ než na tebe :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ARCAK: Zaloz si svuj vlastni klub a ukaz nam, jak se to dela! :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    PREVIT: a tak je fakt, že třeba tvůj nebo bongiho názor na filmy jako Hořící keř by to tu třeba dost zlepšil (páč jinak se tu jen defakto nadává a hádá). Zkulturnil. Určitě více než stěžování si na "intelektuální naivky" "teoretiky" nebo obviňovat nepohodlné nekomunisty z komunismu.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ARCAK: Za nefunkcni weby se omluvam, uz jsem to nejakou chvili nekontroloval. O kvalitu tech webu nejde, jedna se o ilustraci toho, co existuje za paskvily, jmenovite prave ty komunisticke stranky. Cibulka je tam pro vyhledavani, ne kvuli jeho clankum. Grosshovinka tam asi moc nepatri, bylo to tenkrat mineno, jako odlehceni k aktualnimu tematu Standy Grosse. Kazdej krome tebe si tam asi najde, co chce.
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    PREVIT: Vedle odkazů naweby dost pochybné kvality, komunistické weby a nefunkční odkazy (všechno je poměrně špatně napsané a nečitelné, přirozeně včetně Cibulkovských blábolů) jsem si všiml třeba odkazu http://grosshovinka.unas.cz/

Myslíš svou otázku vůbec vážně?
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ARCAK: 2. V tomto klubu nevnímám úsilí na tom něco změnit.

Toto neni ucelem klubu. Jde o to, nezapomenout, protoze pro mladsi generace se ta minula doba stava stale mene uveritelnou. A soucasna media obcas zjednodusuji a zkresluji tehdejsi situaci.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ARCAK: 1. Tak tento klub je určen k jejich sdílení, přitom toho tu moc není. Rád bych si rozšířil obzory, ale jak říkáš - po pročtení klubu vím o vašich zážitcích houbeles.

Zkusil jsi vubec treba nastenku klubu?
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    obávám se, ze studování kořenů o levicové diktatuře na trockistickofrakční politologii FF UK mu moc nedá, ale je to jen mlj názor :)
    historie ale dobrá.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ARCAK: no, tvá úvaha je poměrně nedotažená, protože když jí vztáhnu na tebe, můžu se ti divit, že ty právě teď dost opožděně objevuješ vlastnosti tohoto klubu, ačkoliv jej navštěvuješ už několik let ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam