HAROLD: zase mamtáš, ale už mě to nepřekvapuje, žádná novinka. buržoové si necestovali - vycestoval 13letý buržoa bez rodiny, protože té to nedovolili, vycestoval asi po třech letech zvacích dopisů a poté, co němci složili kompletně v devizách české republice předpokládané a nadiktované částky, a vycestoval tak, že aby náhodou nedošlo k přechodu východ - západ na hranicích DDR a BDR, páč východní němci hlídali jak blázen, musel jsem spodem vlakem přes domažlice vstoupit do bavorska a celé to objet, abych se dostal k baltu do šlesvicka-holštýnska, takže namísto několika set km asi tisíc a asi 2,5 denní přesedání po velkých městech záp. německa, kde si mě vyzvedávali a předávali a přesazovali úplně cizí domluvení lidé, protože jsem měl oči vykulené na vrch hlavy a vůbec jsem nechápal, která bije, protože 13letý trumbera z normaličního socíku
prostě nevěděl, jak funguje civilizovaný svět, a neorientoval se v něm. neměl jak. a základě čeho taky, že. byla ukrutná práce mě tam dostat a mám takový dojem, že snad i otec měl na mysli, abych tam rovnou zůstal a mohl jít studovat, protože tou dobou už se naši dozvěděli, že "tady doma" se na tu školu nejspíš nikdy nedostanu. a jelikož otec nenáviděl svůj život proto, že namísto skvělého elektrotechnického inženýra mu ztěží povolili hotelovku, myslím, že to byl jeho nápad. dodnes nevím, proč k tomu vlastně nedošlo. já si tam rychle zvykl a moc se mi to líbilo. zpátky jsem ani nechtěl. jinej svět tehdy. jiná civilizace. a když čtu ty tvoje poznámky, vidím, že některé věci se tu nezměnily až doposud :-D