• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    NJAL
    NJAL --- ---
    PREVIT: Akorat s vami spousta mlikozadvekorunaru nebude souhlasit. A pritom dost pochybuju, ze by to Jakesovci nebo jejich pokrevni dedicove dotahli nekam dal, nekam lepe.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    IRAVEN: Takhle to taky mam. Pekne. :)
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    Dnes je IMHO vhodná příležitost... díky všem tady, co u toho byli a pomohli k převratu... já byl prý tenkrát jako dvouleté děcko s mamkou na náměstí v jednom okresním městě, takže si nepamatuju nic :).
    BONGI
    BONGI --- ---
    K jedne veci se priznam. Byl jsem na vsech shromazdenich na Vaclavaku i na Letne. Kdyz vzdycky nekde vpredu nejaka skupina zacla vykrikovat hesla a cele shromazdeni je zacalo opakovat, nemohl jsem se prinutit je kricet take - mlcel jse, maximalne si je potichu rikal s nimi. Pripadalo mi to jaksi nepatricne podobne stejne rezii majovych oslav a komunistickych shromazdeni, kdy se takto dav jal vykrikovat jina hesla. Vim, ze tady to bylo jine ale nemohl jsem si pomoc. Ta rezie manipulace davu byla prilis podobna tomu, co jsem zazil driv. Mlcel jsem a doufal, ze to tentokrat bude jine.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    BONGI: potvrzuji, náš obecní milicionář fakt o víkendu 18.-19.11. chodil po vsi v uniformě i s flintou
    BONGI
    BONGI --- ---
    PREVIT: Stridme a pekne popsane. Jen bych dodal :
    Nejaky cas po revoluci se objevily nazory, ze revoluce byla prilis sametova, ze se OF nemelo paktovat zpocatky s komunisty a vyjednavat atd. Jenze, kdo videl ty dny nejen z euforie Vaclavaku a Letne, vi, ze ty dny take provazela spousta strachu : v armade porad jeste velelo spousta dustojniku oddanych rezimu, cim vys tim vice a jak se zachova armada nebylo zpocatku jasne. A hlavne - staly tu pripravene milice a posilaly vzkazy, ze zasahnou a rozezenou tu sber. Byly nastvane, vztekle, ozbrojene a odhodlane ... slo jim o tepla koryta. Milice nikdy nebyla legitimni ozbrojenou slozkou a jeji ustanoveni se vymykalo ustave. Jen takovy blbec jako Zeman muze prohlasit, ze tem dedkum se snadno uteklo! Nebyli to jen dedkove a dokazali byt brutalni, surovi a odhodlani i strilet. Kdo zazil jejich pusobeni pri rozhaneni demonstraci 21. srpna 1969 vi o jejich chovani sve.
    Bylo se ceho bat a situace byla skutecne na hrane. Jedine stesti bylo, ze v te dobe uz nebyl v KSC a vlade nikdo, kdo by si to byl ochoten vzit na triko. Ale to se vedelo az nasledne.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Uz je to tady! :)

17. listopad 1989 - jak to bylo. Ví to vůbec někdo? - LaCultura.cz
    http://www.lacultura.cz/2014/11/17-listopad-1989-vi-vubec-nekdo/
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Zaver meho prispevku o 17. listopadu 1989, ktery co nevidet vyjde...:
    --------------------------------
    Ten nástup svobody považuji po narození mých dětí za to nejlepší, co jsem kdy zažil. A ta úleva, že budu moci své děti (tenkrát 4 a 7 let) vychovávat bez volby mezi nutností lhát, nebo se stát disidentem.

Svobodu si užívám stále, dnes hlavně při cestování, nebo vyhledávání informací o čemkoliv. Ne, nikdy by mě nenapadlo, že "za komunistů bylo líp". Konspirační teorie se po pětadvaceti letech při ztrátě paměti části národa dobře prezentují, ale takových si může vymyslet kdo chce kolik chce. To je rub dnešní svobody. Ale zaplať pán Bůh za ni. Nechci už žít v kleci, s centrálním přídělem hmotných i nehmotných statků a informací. Nechci žádné "jistoty". Jediná skutečná jistota je totiž smrt.
    --------------------------------
    SHM8
    SHM8 --- ---
    http://nazory.aktualne.cz/...omunismus-tady-vezi-jako-v-koze-luj/r~a2f3d44e68e811e49bec0025900fea04/

Brzy po revoluci se objevily názory, že i disidenti byli vlastně souzeni a zavíráni podle tehdejších zákonů, takže si sami můžou za to, že je překračovali. Čím si to vysvětlujete?

Mimo jiné tím, že myšlenka právní kontinuity byla blízká nejen právníkům. Vzpomínám si, jak jsem jednou při obědě s Václavem Klausem a ministrem Karlem Dybou vyprávěl o smrtonosném utrpení jednoho kolegy mé ženy. Klaus kroutil hlavou: To jsou ti dramatici, všechno zdramatizujou. A pak mi povídá: Podívejte se, vy jste chtěl dělat disidenta, tak jste ho dělal. My jsme ho dělat nechtěli, tak jsme ho nedělali. My jsme se vzdělávali, například jak fungují banky ve Spojených státech. Takže já jsem připravený na politickou činnost. Jak jste se připravoval vy? Chodil jste na výslechy.

Co jste mu odpověděl?

Že jsem se pro disidentství nerozhodl, režim mě k tomu nehorázným tlakem donutil. Klaus jen opáčil, že to jsou argumenty dramatikovy. Měl jsem na jazyku, že s tím jeho přístupem bychom tady měli komunistický režim dodneška, ale spolkl jsem to.

Proč?

Protože se mi zdálo, že je to argument hrubý a demagogický.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Komunisté dnes nejsou živí, ani mrtví. Ruší tak systém, říká Horáček - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-michalem-horackem-diw-/domaci.aspx?c=A141106_225922_domaci_zt
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LONESTAR: jezisi, kaju se, samozrejme to melo byt "stamiliony"...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ADAMIRA: miliony umučenejch farářů a sester ?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HAROLD: No to mění situaci...
    Zajímalo by mě kolik ten pohřeb Huasákovic rodinu stál, když se tak lehce zapomělo na ty miliony umučenejch farářů a sester...

Rudý prachy nesmrdí :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ADAMIRA: Zemřel v roce 1991, takže po revoluci, a opatřený svátostmi. Takže to zjevně moc nezajímalo ani katolíky.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HAROLD: No toho tak zajímaly nejáký automatický exkomunikace stejně jako celý pacem in terris...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    IRAVEN: Husák byl katolík.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Evropský rozhled » Jiný slova jinej kraj – 25 let od převratu
    http://www.evropsky-rozhled.eu/jiny-slova-jinej-kraj-25-let-od-prevratu/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PREVIT: zajmavy u nas to bylo jinak. babicka, budiz ji zeme lehka, mi casto vypravela o co vsechno je komunisti obrali a jak ozebracili jejiho tatinka a jak nemohla jezdit do rakouska za tetou a kdyz mohla, tak musela nechat v cechach celou rodinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam