• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    BONGI
    BONGI --- ---
    Uz dlouho uvazuji o zruseni tohoto klubu. V case, kdy se na antikomunismus zacina pohlizet jako na horsi zlo nez "inovovany komunismus ci mozny socialismus" uz ve svem veku nemam naladu pokracovat dal. Pokud se "realne fungovani komunismu" odtrhuje od jeho dopadu na moralni vyvoj jeho obcanu a chce se posuzovat oddelene, zacina diskuze postradat smysl. Pokud nekdu chce prevzit administraci tohot klubu v duchu, ve kterem ho Pravit zalozil, tak se prosim prihlaste, jinak ho zrusim.
    BONGI
    BONGI --- ---
    GREATDRAKE: ad B. v 48 a v nejbilzsich letech nebyla podpora KSC vubec vetsinova. Navic ta cast presvedcenych funkcionaru a zapalenych revolucionaru vzhledem k celku byla minoritni. Napriklad u rolniku to prezivalo dost dlouhou dobu ... viz kolektivizace a jeji problemy. Takze ne, v prvopocatku fungovalo daleko vic zastrasovani, represe apod. a ne jakesi vyhody viz Bures dnes. To prislo az v sedesatych letech. Navic prezentace podpory byla daleko vic zduraznovana nez odpor ci tichy nesouhlas. Nebo si vazne myslis, ze dopisy za omilostneni napr. Horakove by byly zminovany stejne jako ty, ktere souhlasily a doporucovaly smrt?
    Snaha predstavit jakousi "pozitivni historii" odpovidajici "pozitivni ekonomii" je podle meho nazoru v historii zcestna. Ale zduraznuji, ze jde o muj nazor. A nazor, ktery z ucasti naroda na urcite podpore, lepe receno tolerovani diktatury, ci konformismu udela "urcitou formu demokracie" je take zcestny.
    NJAL
    NJAL --- ---
    Jeste nezapomente na nejake roztomile lzi, ktere napomohly k prvnim volebnim vitezstvim, jeden klasicky priklad za vsechny:

    Co chtějí komunisté?

    Komunisté chtějí pevné spojenectví dělníků a rolníků.

    „To znamená, že chtějí, aby u nás v Československu bylo zachováno úplné a ničím neomezené soukromé vlastnictví české a slovenské půdy, aby už nikdy pracující rolníci nemohli být vyvlastňováni nebo vykořisťováni pozemkovými, průmyslovými a finančními velkokapitalisty, aby konfiskovaná ...půda byla odevzdána do úplného a trvalého osobního soukromého a dědičného vlastnictví těm, kdo na ní pracují. Komunisté jsou proti zavádění kolchozů u nás, proti jakýmkoliv formám násilného združstevňování.“
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    BONGI: a) "Když to svým způsobem vyhovovalo všem, tak to nebylo tak špatné" je rovnítko co si tam dáváš sám a je poněkud nekošer předpokládat, že to dělají jiní. Takže ano, jsi zaujatý.

    b) " Zpočátku je ta podpora vynucená strachem, represemi a někdy i terorem" je, takto oběcně položeno, samozřejmě uplně blbě (zejména v aktuálním tématu). Velká část té podpory vůbec nebyla vynucená.
    Když pomineme zcela netriviálně velkou část přesvědčených komunistů a zapálených revolucionářů se KSČ těšila pragmatické podpoře značné části populace podle mustru docela podobného, jako se nyní těší podpoře Bureš. Lidé, kteří z cynismu, nevědomosti, pragmatičnosti či absolutního odtržení od politiky, mentálně zracionalizují sami sobě výměnu morálních aspektů politiky za odplatu/pocit výhry/klid na práci/dodejte tvořili obrovskou skupinu a KSČ by bez jejich podpory měla situaci řádově horší.

    Poznání a prozkoumání tohoto netriviálně, neutlačovaného represemi nedotčeného segmentu lidí, kteří stáli za cestou KSČ k moci neříká _nic_ o podstatě, či morální kvalitě režimu jako takového. (stejně jako zkoumání mystických prvků a historie u kmenů provozujících kanibalismus a zdrůrazňování toho, že není možné spirituální stránku věci a její důležitost pro aktéry pominout neříká nic o morálním zhodnocení kanibalismu). Prostě se předpokládá, že čtenář není skladník ze šroubárny a dokáže od sebe oddělit analýzu a studium situace a její nějaké morální zhodnocení.

    V rámci nějaké sociální sebereflexe je to téma důležité, již vzhledem k aktuální době.

    A vůbec komparativní studie "skupin pragmatické podpory" mezi diktátorskými režimy a organizacemi ala mafie by vůbec nebyla od věci.
    BONGI
    BONGI --- ---
    MAIMONIDES: Já vnímám (a možná zaujatě) tyhle tendence s nálepkou objektivního pohledu, spíš jako snahu rozmělnit vnímání špatné/zrůdné ideologie a jejích představitelů na celý národ a tím jaksi umenšit její špatnost. "Když to svým způsobem vyhovovalo všem, tak to nebylo tak špatné". Každá diktatura má reálně určitou podporu veřeknosti, k revolucím dochází až když už je situace kritická. Zpočátku je ta podpora vynucená strachem, represemi a někdy i terorem. Jenže v dalších generacích už vládnoucí moc tyhle nástroje nemusí používat, stačí je nechat vnímat jaksi v pozadí a dokonce nabídnout i výhody za konformní postoje. S každou další generací je to víc zažité. A pokud schází elita opozice, která byla vybita v počátku a nová se ustavuje jen velmi pomalu, je "klidné přežití" prostě realita většiny. To ale nedělá z diktatury demokracii v jakékoli formě a konformní postoje národa nejsou nic na co být hrdý, ale špatnost komunismu to nijak nesnižuje.
    FIN
    FIN --- ---
    BONGI: no, vždyť píšu, že je měli jako zástěrku. my víme, že to doopravdy žádná demokracie nebyla, ale oni občas mávali touto užitečnou zástěrkou směrem na západ.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    BONGI: a proto je Pullman jen do své zkušenosti zahleděnej žvanil. To co píšeš jsou s prominutím zcela banální pravdy a i na nich jeho stavba padá.
    BONGI
    BONGI --- ---
    FIN: Ne, pokud byly jasně definované tři základní pilíře socialismu = diktatura proletariáty, nedílná vedoucí úloha KSČ a společenské vlastnictví výrobních prostředků, tak do toho žádnou demokracii nedostaneš. Jak chceš dostat demokracii do diktatury? Lidová demokracie jak předstupeň socialismu byl pouze ideologický konstrukt, který stavěl na tom, že každý pracující de podílí (ovšem prostřednicvím strany) na vedení státu. Což byla samozřejmě jen pitomost. Existence Lidove strany byla sice možná, ovšem bez vlivu na řízení a vedení. Ovšem, občas se nějaký lidovec na pozici objevil, tam ovšem plnil program KSČ, nikoli vlastní strany, a i kdyby, program lidovců stejně schvalovala KSČ.
    FIN
    FIN --- ---
    BONGI: no tak formálně by šlo tvrdit, že jsme tu jakous takous demokracii měli, protože přesně za tím účelem rudé svině tolerovaly lidovce. prakticky si každý soudný člověk musí uvědomit, že lidovci - v mých očích v tomto ohledu pitomci a neomlouvám se za takové vyjádření - nemohli nic a de facto jen propůjčovali rudým sviním zdání legitimity, protože rudé svině se pak mohly ohánět "dyk ale nejsme jediná strana (diktatura), máme tu ještě lidovce a kdo chce, může je volit."
    BONGI
    BONGI --- ---
    HWLLFFRDD: Ano ten clanek dava vetsi smysl. Jenze vubec nezminuje to, ze v rozhovoru s Klimou MP stale mluvil o minule "jakesi demokracii, ktera nebyla liberalni", ale vyhyžbal se sdelit, jaka demokracie to vlastne byla (lidove demokraticka?). To byl prvni minel, druhy byl a je i v tomto clanku, kdy rozdeluje obdobi komunisticke vlady u nas na jakesi tri etapy - padesata leta, dubcekovske obdobi do 68 a obdobi normalizace, bez navaznosti. Zabyvat se normalizaci a jeji podporou u lidi, bez toho, co bylo v padesatych letech a tesne po 69 nejde, ignorovali bychom zkusenosti starsi generace, vychovu, rezignaci na moznou zmenu atd, to vse melo velky vliv na nastoupivsi konformismus a jakysi konsensus. Ja ho nepopiram, ja jen tvrdim, ze to s demokratickym rozhodovanim vetsiny nema moc spolecneho a uz vubec se z toho neda usuzovat na jakousi formu demokracie.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Děkan Pullmann není komunista. To jen my se bojíme vlastní minulosti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...my-se-bojime-vlastni-minulosti-113786?amp=1&__twitter_impression=true
    BONGI
    BONGI --- ---
    HAROLD: No ja reagoval na rozhovor s Klimou, a ten jsem realne videl. A tam rikal presne to, co jsem napsal.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    BONGI: No, ono by ho to chtělo trochu spíš číst a nebejt zabejčenej nad svejma vlastníma předskudkama... Pak by člověk neřikal, že Pullmann řiká něco, co neřiká... Ale to bysme nesměli bejt v Česku, no...
    BONGI
    BONGI --- ---
    HAROLD: Člověk, který v otevřeném rozhovoru označí jako demokracii (ne sice liberalní demokracii) systém, který deklaroval jako dva ze svých pilířů DIKTATURU proletariátu a Vedoucí ulohu komunistické strany =rozuměj DIKTATURA pod VEDENÍM KSČ, rozhodně ne výborně.
    Člověk který srovnává konformismus a konsensus širších vrstev obyvatelstva vyvolaný strachem, represemi a zkušenostmi z prvního vražedného období likvidace opozice a oponentů, se svobodně se rozhodující veřejností, rozhodně ne výborně.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Michal Pullmann pochází ze Slovenska a v letech 1980 až 1986 žil v Moskvě, kde jeho otec, chemický odborník, pracoval v sekretariátu RVHP. Michal Pullmann vystudoval historii a sociologii na Karlově univerzitě a tamtéž roku 2003 získal doktorát z hospodářských a sociálních dějin. Absolvoval také studijní pobyt v Německu. Svým náboženským přesvědčením je luterán a svou filozofickou orientaci označuje jako postmarxismus. V únoru 2018 se stal děkanem fakulty, na které od svého absolutoria učí.[3]

    co cekat od staryho bolsevika?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Pullmann výborně, díky!
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Pullman versus antikomunisté. Vol 2, 2020 edition..

    Totalita nestála na bodácích, občané tu hru hráli, hodnotí dobu komunismu děkan Pullmann | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...6213?fbclid=IwAR1YFRzjXLv7Vz5oX56tPwGcCjWTggtLBYKGx7S_ED2ZFv5kgzpp_bHQteU
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Pomsta komunistického režimu: dvanáct let kriminálu pro držitele Řádu britského impéria | Lidé | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...-let-kriminalu-pro-drzitele-radu-britskeho-imperia.A200612_154131_lide_ape
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    ATELIER: to je skupina okolo agenta Burese, sami stbaci :) agent Bures ale kona pokani, je jako Masaryk :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    QWIFF: Jenomže lodní šroub na zpětnej chod už nemá takovej tah :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam