• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    SAD0UR: ja jsem teda nepresel. Pouzival jsem drive jine editory nez vim ale myslim ze nema cenu pouzivat vim mody. Silu emacsu vidim prave v tom ze to je Emacs a ne ze se to tvari jako neco jinyho a chova se to jinak nez je odzkouseny desitkama let pouzivani. Ale proti gustu zadne disputat. :-))
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    No ja jsem sice technicky mozna na emacs z vimu presel, ale vzhledem k tomu, ze to byl prechod toho typu, kdy se me ve skole snazili vim naucit, a ja prohlasil fuj, co to je, tohle pouzivat nebudu, tak v tomhle smeru nemuzu davat rady, protoze veskere moje umeni ve vimu skoncilo u pusteni, napsani jednoduchych par radeku, ulozeni a vypnuti. :-)
    SAD0UR
    SAD0UR --- ---
    je tu nekdo, kdo presel s vimka na emacs?
    resp. pouzivate nekdo nejakej vi mod?
    oni jsou asi 3 + viper ma asi 5 variant. kdyby mel nekdo nejaky zazitky z prechodu, tak bych docela uvital :)
    SIM
    SIM --- ---
    GLIN: To jsem byl ja. Diky :)
    GLIN
    GLIN --- ---
    Dlouho jsem tu nebyl, nekdo tu chtel neco, cemu se rika soft word wrap - neco jako auto-fill mode, ale aby to nevkladalo new-line.
    Tak to dela longlines-mode.
    Stahnete longlines.el z http://www.emacswiki.org/cgi-bin/wiki/longlines.el napr. do ~/.emacs.d/
    pak jen pridejte do .emacs:
    (load "~/.emacs.d/longlines.el")

A v emacsu M-x longlines-mode
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MRUCH: no ja taky jeste nevim zda to k necemu bude, asi to bude chtit na pozadani ukazat aspon co je na zasobniku, prip. mit dedikovany buffer s kontextem... uvidim. Kdyz se mi to osvedci, budu v tom rypat dal.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    ANT_39: pokud bys skakal skrz TAGS muzes se zpatky vracet M-* :)
    ale pekny nooo, se musi nechat, jen nevim, jestli bych se v teto zasobnikove strategii neztratil, nekdy musim zkusit :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KAMCATKA: No o tehle feature jsem nevedel, ale moc mi nepomuze. Je to jak registry, akorat to ma dlouhy jmena :) Potrebuju neco, co akorat zachovava stopu, kdyz z jednoho mista odskakuju na druhe. V podstate tim simuluju navratove adresy funkci, ktere prozkoumavam :)
    Mozna by slo ten zasobnik prepsat aby bookmarky pouzival, aspon bych nemusel implementovat pointstack-save, coz jinak budu muset...
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    ANT_39: co bookmarky?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Hm, koukam ze se mi tam nejako poblbly taby, ale co uz...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Lidi, potrebuju neco jako "buffer zapamatovanych mist". Registry mi nestaci. Vrtam ted do pomerne velkeho projektu a proste v tom zdrojaku bloudim, nevim odkud jsem kam prisel, atd. Hodlam zkusit push/pop strategii, kdy si mista kterymi prochazim pushnu na jakysi zasobnik, a az se chci vratit, popnu. Pokud nekdo vite o rezimu ktery to umi, sem s nim. Zatim si vystacim s timhle hackem primo v .emacs;)

(defvar pointstack-stack '() "Stack of bufferpoints")

(defun pointstack-push (arg)
      (interactive "p")
      (let ((val (cons (point) (buffer-name))))
    	(setq pointstack-stack (list val pointstack-stack))))

(defun pointstack-pop (arg)
      (interactive "p")
      (if pointstack-stack
    	  (progn
    		(switch-to-buffer (cdar pointstack-stack))
    		(goto-char (caar pointstack-stack))
    		(setq pointstack-stack (cadr pointstack-stack)))
    	(message (format "Pointstack is empty" pointstack-stack))))

(defun pointstack-clear (arg)
      (interactive "p")
      (setq pointstack-stack '()))

(defun pointstack-debug (arg)
      (interactive "p")
      (message (format "pointstack='%s'" pointstack-stack)))

(global-set-key "\C-c\C-s\C-s" 'pointstack-push)
    (global-set-key "\C-c\C-s\C-r" 'pointstack-pop)
    (global-set-key "\C-c\C-s\C-d" 'pointstack-debug)
    (global-set-key "\C-c\C-s\C-c" 'pointstack-clear)

ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: Jsi narocnej :)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    ANT_39: Na pravym altu mi nejspis vadi to, ze ho nemam nacvicenej vzhledem k prstokladu psani vsemi deseti. Vubec mi totiz prijde, ze se k tomu moc nehodi, protoze nejlip by na nej asi pasoval prstenicek nebo prostrednik, jenze kdyz to clovek zmackne jednim z nich, tak uz tezko bud mackat tu druhou klavesu. Palec to ma zase docela daleko a musi se ta ruka dost zkroutit, maji-li ostatni prsty zustat na puvodnim miste.
    Ja vim, jsem narocnej, rikaj mi to furt. :-)
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    a co takhle nejakej mod pro jsp?
    mmm-mode se mi na to nechce trapit a co je na wiki zase nedela highlighting
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    ne ze by mi to nevyhovovalo, ale v 4kovejch X se mi to nepovedlo rozjet, tak ziju bez toho a uzivam si emacsi klavesnice :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Hele a v cem vam nevyhovuje pristup pres pravej alt? Ja teda nevim jestli jsem to nekde v Xkach nezapinal manualne, ale kdyz pisu cesky xml, tak normalne RAlt-klavesa napise to, co by napsala dana klavesa, byt tam anglicka klavesnice. Je fakt ze programuju na anglicke, takze se me to tyka spis zridka, ale xml s tim pisu jedna basen, zvlast proto ze ty < > jsou hnedle u praveho altu.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    PECA: Tak to ja zase dusledne prepinam, potrebuju znaky nevyskytujici se na ceskym rozlozeni tak casto a v takovym mnozstvi, ze nejaky hratky pres pravej alt neprichazej v uvahu. Proste jeste v ere DOSu jsem se naucil anglicky rozlozeni, pozdeji jsem se jeste priucil pri uceni se psani vsemi deseti klasicky cesky qwertz rozlozeni, ale ted uz se novym kouskum nenaucim - ani zadnymu hybridu nekde na pul cesty.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    KKL2401: to je uplne stejna jako en, jen nahore mas misto cisel cesky znaky, dalsi cesky znaky se pisou s hackem.
    PECA
    PECA --- ---
    KKL2401: napodobne.

prave jsem si oshala vsecky rozlozeni klavesnic v EMACSu a nic mi nesedi. Jsem navyklej na ceska-qwerty z WinXP/2000, ktera je normalne jako ceska s prohozenym Y/Z a navic mam puvodni znaky pristupny pres pravej Alt (AltGr). Na jinou si budu horo tezko zvykat. prepinani je nepohodlne.

docela by me bodlo, kdyby nejakej mod umel prekladat tu systemovou do iso-latin-2, ale pochybuju, ze neco takovyho existuje.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Kdyz ja ruzny upravy cz klavesnice nerad. Budto pisu na en rozlozeni, nebo na klasicky cz rozlozeni. Nejsem schopen psat na cz qwerty a nemam rad ani ty cesky programatorsky klavesnice… Mimochodem tam jsou teda mensitko/vetsitko umisteny kde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam