• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    Tento klub jsem zalozil, aby slouzil zhruba ke stejnym ucelum jako WRAITHova poradna ohledne VIMu na Mageu. Bohuzel narozdil od nej, ktery VIMu opravdu dobre rozumi, ja moc velke znalosti emacsu nemam, nicmene doufam, ze se treba spolecnymi silami tu a tam neceho dobereme.
    rozbalit záhlaví
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    KKL2401: to je uplne stejna jako en, jen nahore mas misto cisel cesky znaky, dalsi cesky znaky se pisou s hackem.
    PECA
    PECA --- ---
    KKL2401: napodobne.

prave jsem si oshala vsecky rozlozeni klavesnic v EMACSu a nic mi nesedi. Jsem navyklej na ceska-qwerty z WinXP/2000, ktera je normalne jako ceska s prohozenym Y/Z a navic mam puvodni znaky pristupny pres pravej Alt (AltGr). Na jinou si budu horo tezko zvykat. prepinani je nepohodlne.

docela by me bodlo, kdyby nejakej mod umel prekladat tu systemovou do iso-latin-2, ale pochybuju, ze neco takovyho existuje.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Kdyz ja ruzny upravy cz klavesnice nerad. Budto pisu na en rozlozeni, nebo na klasicky cz rozlozeni. Nejsem schopen psat na cz qwerty a nemam rad ani ty cesky programatorsky klavesnice… Mimochodem tam jsou teda mensitko/vetsitko umisteny kde?
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    MRUCH: jo, diky. Speedbar znam ale nejak mi to na win blblo a ten speedbar mi porad mizel do pozadi. Ja myslim ze tohle resej TAGs. Je o nich clanek na rootu ale nejak jsem se v tom jeste nemel cas pohrabat(cely projekt a ruzny seznamy vseho moznyho). Alespon ja to tak chapu.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    KAMCATKA: tak samozrejme - emacswiki je muj obdenni chleba a jak jsem psal, ten jakejsi folding jsem tam nasel a asi mi to nakonec bude vyhovovat. kdysi jsem uz neco zkousel, ale nebavilo me definovat ty foldy explicitne a na nic, co by to delalo podle kontextu samo jsem nenarazil, az ted (cimz netvrdim, ze tam neco takovyho nekde jeste neni)
    KKL2401: tak jsem zkousel to utf a vypada to ze to slape bez problemu (pouzivam cz-prog-2 klavesnici z emacsu, ne z OS, mozna to na to ma vliv, co ja vim..)
    ANT_39: bookmarky pouzivam vyjimecne, registry dost casto kdyz skacu po X bufferech, ale to stylem C-x / <ret> C-x j <ret> - proste kdyz chci na chvili utyct nekam za roh a pak se vratit zpet, imho idealni :)
    SCHEEZE: tohle sam o sobe umi hen ten ony.. speedbar, ale imho je seznam fci dost naprd, to by chtelo taky nejak vypilovat - idealne seznam z celyho projektu, nebo tak neco, tohle je jen z aktualniho souboru, nebo ze souboru, ktery si "rozkliknes" (fuj, to je hnusny slovo :-/). nejvetsi problem je v tom, ze uplne presne nevim co chci, no.. pak by se to uz dalo nejak nalispovat :)
    KKL: pouzivej cz-prog, docela prima. jedina "nevyhoda" je, ze cisla musis psat na numpadu

tak, doufam, ze jsem na nikoho nezapomnel ;)
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    No ono taky kdybych konecne nekdy nasel cas trochu udelat nastenku, tak by se tam takovehle odkazy mohly hazet, ze… Ale momentalne je diplomka prednejsi.

Nicmene sice jsem zatim nxml nezkusil, ale asi uz vidim jednu vec, co to narozdil od psgml neumi. Totiz jestli jsem to spravne pochopil, tak clovek musi napsat < a pak teprv muze dat C-Ret pro doplneni. V psgml clovek zmacknul C-C C-e a pak mu to nabidlo seznam povolenych elementu? Jaky je v tom rozdil? Jeden drobny - totiz clovek mohl psat cesky XML dokument a mit celou dobu zapnutou ceskou klavesnici, protoze veci jako mensitka a vetsitka vubec nepsal, ty psal za nej mod (jediny, na co byla potreba anglicka, byl ampresand, kdyz clovek potreboval entitu). Takhle budu muset klavesnice prepinat. Teda leda, ze bych si namapoval C-c C-e na vlozeni mensitka, to by mohlo zafungovat. :-)
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    ja na tohle pouzivam emacswiki.org
    myslim ze to je hodne dobrej zdroj podobnych informaci
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Sakra a nemuzete tu takovyhle veci zminovat tak nejak, kdyz na ne narazite, aniz by se clovek zeptal? :-D Ja proste nejak nikdy nevim, kde na ty spravne mody narazit (druhy problem pak nastava, kdyz je nezvladnu rozbehnout, ale to uz je typicky ciste mezi klavesnici a zidli).
    Urcite vyzkousim. Pokud by to umelo to, co psgml umi s DTDckama, tak by to bylo super (byt teda zrovna relax-ng je jedna z oblasti XML, o ktery nic nevim :-().
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: nxml umi pracovat s relax-ng. Umi delat realtime validaci a na C-enter ti napovi tag nebo atribut, pripadne i jeho hodnotu. Chytra vecicka.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    No ja na XML pouzivam nxml-mode. Uplne mi to staci.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    MRUCH: Hele kdyz tahas emacs z cvs a tak, netusis, na kdy se planuje nejakej dalsi release? Pripadne jestli mas tu cvs verzi jeste nainstalovanou, nemoh bys na ni vyzkouset napsat cesky nejakej text, ulozit ho jako utf-8, killnout buffer, znovu ten soubor otevrit a zacit v nem ten ceskej text vyhledavat? Tohle totiz ve stavajici verzi jeste furt nefunguje.
    Coz mi pripomina, ze mi taky tuhle emacs odmitnul ulozit ceskej text jako utf-16, ale nevim, kde byla chyba, jestli jsem nedelal neco blbe. Kazdopadne ta podpora unicodu by mohla bejt o fous lepsi.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    U XML by se mi spis hodilo, kdyby nekdo sikovnej, kdo tomu rozumi, vzal psgml-mode a upgradnul ho tak, aby to umelo tak hezky, jako to pracuje s DTD, pracovat s XML schematy, to by bylo super.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    Folding XML umi psgml-mode.
    PECA
    PECA --- ---
    MRUCH: hele, to je docela prima. to by se mi hodilo na psani dokumentu v xml (sklapnuti kapitoly). dej vedet, az to budes mit vychytany :-)
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    MRUCH: nez tim stravis dalsi bezesny dny a noci, koukal si treba sem?
    http://www.emacswiki.org/cgi-bin/wiki/Search?search=folding
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    MRUCH: Hm, naprosto kouzelne jsou zkratky pro registry... C-x r space <a> definice registru a, C-x r j <a> skok na a... huh. Emacs je pro chobotnice.
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    folding vypada zatim takto, jeste jsem premyslel nad tim, jestli by se do toho nejak daly zahrnout i komentare nad fci, ale to se mi zatim moc nepovedlo a navic to pak vypada divne :)
    http://mho.ath.cx/~mruch/ema_fold.png
    MRUCH
    MRUCH --- ---
    no.. ja az se svymi pokusy v elispu dospeju do publikovatelne podoby, tak se pochlubim ;)
    jenze diky me znalosti elispu mi vsechno trva sto let, tak je to takovy.. na0vno :/
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    tim oknem jsem myslel buffer :-))
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    v podstate bych se spokojil jen s nejakym dalsim oknem kde bych mel seznam funkci pripadne trid. TAGy jese nejak nevychytavam
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    o ten folding bych mel taky zajem.
    KAMCATKA
    KAMCATKA --- ---
    MRUCH: nejsem si jistej ze slovo "zkratka" plne vystihuje podstatu takovejch klenotu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam