• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KKL2401Emacs: escape meta alt control shift aneb prece nejsem sam, kdo nepouziva VIM
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    BLAMI: moc se toho tu nedeje. Ja naopak valcim s tim ze pouzivam Emacs a zbytek tymu vscode. Klavesaove zkratky Emacs mi nestaci. Ja pouzivam emacs i na dopisy a psani not.
    BLAMI
    BLAMI --- ---
    LOL cekal jsem ze tu aspon odrolovala jedna stranka prispevku od myho posledniho pokusu v roce 2015. Zacal jsem si znova hrat s emacs, protoze ho cely muj tym pouziva a snazit se replikovat vsechno pro vim/neovim je trochu hlavou proti zdi...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Tohle krutoprisnost:
    Emacs Rocks! Episode 15: restclient-mode
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=fTvQTMOGJaw
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    RAGNAROK: Spacemacs se "instaluje" naklonovanim repozitare do .emacs.d, staci mit nainstalovany rozumne novy emacs. S rychlosti jsem nemel nikdy problem, ale ve verze 0.200 prosla nejakou optimalizaci, tak pokud te neco trapilo, tak uz by to mohlo byt pryc. Po 2 letech vnimam jako nejvetsi pridanou hodnotu sjednocujici "mezernikovou" filozofii, mam pocit ze pouzivam jeden nastroj a ne slepec desitek modulu a vlastnich scriptu, coz byl muj vim config.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SPIRALI:
    No celkem pozde, ale je to tu mrtvi, coz je skoda.
    Na debianu9 neni ve standardnim repo. Mam takovej seznam kam davam veci ktery by se mi libili ve vimu a uz je docela rozsahlej. Chystam se to vsechno zprovoznit ve vimscriptu, ale nektery veci me lakaj k emacsu, ale chords jsou hrozny.
    Treba obrazky v markup jsou dost lakavy. Nebo moznost implementovat editor xls, csv. Ve vimu by to slo taky ale by to strasnej oser.

    Dnes jsem zkusil emacs25 s evil modem, a docela jsem nadsenej, ani to neni pomaly jako kdyz jsem to zkousel pred dvema lety, myslim ze jsem zkousel prave spacemacs.
    SPIRALI
    SPIRALI --- ---
    Co vlastne rikate na Spacemacs? https://github.com/syl20bnr/spacemacs/
    Jsem VIMar, ale toto mne castecne privedlo k Emacsu.
    BLAMI
    BLAMI --- ---
    ANT_39: ja to nedal :)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    BLAMI: Asi to uz neni aktualni, ale posledni asi pulrok pouzivam Evil, implementaci Vimu pro Emacs. Docela se mi to libi. Vcera jsem zkusil naslepo, jestli by nefungovalo "vi{" na vytvoreni regionu uvnitr zavorky, a byl velice spokojen, ze ano. Ten vimovy pristup k veci neni vubec spatny. Running joke na internetech je, ze ted ma konecne Emacs i ten textovy editor!

    Dalsi nedavny "objev": magit. Fenomenalni zalezitost, Git frontend pro Emacs. Jde v tom delat celkem cokoli co se Gitu tyce, od uvodniho fetche po ruzny rebasy, force-pushe, cherry-picking atd.
    BLAMI
    BLAMI --- ---
    Ahoj! Zbehl jsem a vsechny moje dokumenty zatim konci :wq
    Nemate nekdo link na nejakej crashcourse pro vimare?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    A kdyz tu vidim aktivitu, musim se podelit o svuj posledni objev, rezim pro vice kurzoru v Emacsu: http://emacsrocks.com/e13.html
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: no hele, scrollovat po strance jde pres C-n C-p, mezi tabama C-f C-b, hledas pres C-s C-r... jako uplne emacs to neni, ale celkem slusny pokus imho. Pohyb kurzorem opet pres C-... kdyz je potreba mys, tak nenadelas nic, ale takovy nyx jde brouzdat temer ciste pres klavesnici.
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    ANT_39: Kdyz ja se obavam, ze vetsina techhle pokusu je odsouzena k neuspechu. Nejakou dobu jsem se snazil pouzivat Eclipse prepnutej do rezimu, kde ma zkratky prevzaty z Emacsu. Dokonce jsem si jich par dalsich jeste dodelal/predelal. Jenze ukazalo se, ze to proste rozumne nejde, jelikoz Eclipse ma tolik funkcnosti, ktery Emacs nema vubec (a tedy pro ne nema rozumny a provereny klavesovy zkratky), a ma je namapovany na takovy zkratky, ktery jsou ovsem "myslenkove neslucitelny" s tema emacsovejma, na ktery si ovsem clovek za leta pouzivani Eclipse taky zvyk, ze to nejde dohromady ... Obavam se, ze s tim Firefoxem by to bylo podobny.
    Plus teda ja pouzivam Operu. :-)
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    já si v Emacs nově občas prohlížím i PDF. Je to sice dost neohrabané protože jsem zatím nepřišel na to jak označovat text ale ke čtení mi to stačí :-)
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    KKL2401: ne nadarmo se dělají vtipy o Emacs jako operačním systému. Vše se dá dělat v Emacs :-D
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    KKL2401: Tohle dodava celkem slusny emacsi keybindingy do firefoxu (dokonce i C-space na oznacovani fungue, woohoo!). https://addons.mozilla.org/ru/firefox/addon/4141/
    KKL2401
    KKL2401 --- ---
    SCHEEZE: Ano, v bashi toho tez hojne vyuzivam. Jenze tim to pak uz pomalu konci.
    SCHEEZE
    SCHEEZE --- ---
    KKL2401: naštěstí dost z toho funguje v bash a pak je tu ještě emacs shell :-)
    HAKUBJOZAK
    HAKUBJOZAK --- ---
    KKL2401: ja si nemuzu vynachvalit prepnuti Caps Locku na druhy ctrl (to pak dela dost problemy na jinejch strojich) a taky prepnuti C-h z priblbly help klavesy, na backspace, jak to mel buh puvodne v oumyslu. Vyborna vec, kdyz clovek pise vsema deseti ... skoda ze to nema i Chrome.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam