AVATAR: zato je z nej pan doktor a myslim, ze je i zenatej a ma deti... vtipna hlaska tohle to, co tady napsal v roce 2003 ;] tenkrat mu musel byt tak 15 ;]
Mmchodem, jsem ted v Shadowrunu vypustil vrazdici umelou inteligenci a vubec mi nepripadlo vtipny, jak se ta vetev pak ubirala.
Zajimave je, ze ve vetsine spolecnosti jako je treba tahle, prevazuje ten pesimistickej pohled na veci. Jakoby vsichni ze stepeni jadra videli jen atomovou bombu. Jakoze ja s tim souhlasim, do jiste miry, ale zajimalo by me, jestli to jde nejak vybalancovat videnim pozitiv... proto jsem se tady na to taky ptal.
Pripadne mi, ze treba koncept osobnich udaju se prezil stejne jako koncept autorskeho prava... problem vznika jen tam, kde jsou tyhle dve veci v trni, na te hrane se to pak lame.
Zas naproti tomu je zajimave, ze vlastne koncept ochrany dat se temer vubec nevzil: dodneska nemas data na 99% disku sifrovana, nemas podepsany jediny email za tyden [nemluve o sifrovani], vetsina komunikacnich protokolu se sifrovanim pocita az pomerne pozde a je relativne tezke je prosadit ze siroka.
Dik tomu, ze treba tohle se nedeje, tak dochazi k relativne malemu rozvoji. Zajimave na to jde Moxie Marlinspike a ta jeho banda, kteri nejsou takovi ti crypto-konickari, ale zaroven vidi uzivatelsky pohled.
To co delaji oni je treba crypto-optimismus a techno-optimismus.
Jejich sifrovaci system proste ZRUSIL podporu SMS, pac tvrdej, ze SMS je obsolete technologie, ktera zbytence tahne z5nou kompatibilitu... nepotrebujem, zrusit. A maj uplnou pravdu. To same se ma stat shitum jako Flash, proste kill switch, jak ted nekdo rek z FB.
A tim se dostavam k pozitivu bohate firmy, abych tenhle nekoherentni text nejak jeste opepril necim, s cim nikdo nebude souhlasit: velka firma [korporacka] muze prosazovat zasadni kroky.
Milion lidi muze mrcet jak se jim nelibi Facebook, ale bez nej by se polovina z toho milionu lidi nikdy ani nepotkala. Bez googlu by polovina lidi nemela dnes ani email [kolik lidi ma vlastni servery a domeny?]...
Je tady diskrepance mezi postojem konickaru a postojem BFU. Neumim si predtsavit, ze by moje zena chtela mit vlastni mailovy server... nechtela, protoze hromadu casu travi necim, v cem je dobra. Ja zas hromadu hodin travim patchovanim der v serverovych appkach. A za to, ze ona ma email, jsem ja a] placeny, b] plati to tim, ze prodava neco, co ji nijak moc nechybi... ji se libi, ze kdyz uz musi byt reklama [a ze byt musi, na tom se shodnem, protoze neexistuje mechanismus, jak nekomu neco zakazat... to plati obecne a je to imho fakt]...takze ona je proste rada, ze ji chodej targetovane reklamy. Dokonce se ji libi, ze si na zaklade nich muze neco koupit, protoze se stava, ze se tak dostane k necemu, co opravdu chce a co treba za neco stoji, misto aby chodila regalama supermarketu a vybirala shit. Vlastne prodani sveho soukromi je pro ni filtr na realitu a vzhledem k tomu, ze je tam ocividne konkurence, neni to filtr jednostrany...
Takze dik korporackam typu FB a Google proste prodavame neco, co nepotrebujeme [ocividne vetsina z nas, protoze uprime, kolikrat se vam vazne stalo, ze google pouzil vase vyhledavani proti vam?]. Jine je to samozrejme v nejakych Cinach a Kubach a tak. Jine je to samozrejme, kdyz jina korporace ma k necemu deklarativni pristup... ta korporace se jmenuje stat a je zvlastni tim, ze vytvari zakony, ktery ovlivnujou volnou soutez. At k dobremu, nebo ke spatnemu, to je otazka, ale v dany moment, kdyz stat muze naridit FB a Googlu aby NEPLACENE vydal vse co ma... pak tve osobni udaje nejsou v konkurencnim boji, nemusi za to nekdo ZAPLATIT [a ted nemyslim jen penezma]... dostane je proste nekdo, kdo je muze defacto jen zneuzit proti tobe... google mi poskytuje servery, facebook taktez... komunikaci, uceni, cloud na sdileni ... co mi za to, ze ma moje data poskytuje stat.
A to je presne ta treci plocha, kdy jednem neco davam protoze chci, druhym protoze musim.... oboji je to korporace, stat je korporace jako jakakoliv jina, cim se lisi od TATA, Verizonu, IBM... akorat tim, ze vic prodelava.
Management tam je, postihy tam jsou, frakce tam jsou, zajmy tam jsou...