• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPECTRECyber.Punk: The future is already here - it's just not evenly distributed

Kick, ban, ignore, offtopic
    Jak se po 20 000 prispevku ukazalo, tak v tomhle klubu jsou vsichni uznavani odbornici na tema co je a co neni cyberpunk. Nedoporucuji proto psat sem ani slovo punk ani slovo cyber /kyber, cp..../, protoze jinak se najde vzdycky nekdo, kdo vam rekne, ze to neni dost cyber nebo dost punk.
    S pozdravem vas milujici Overdrive

LUKASHIVA --- --- 8.07:22 24.8.2004
    NIC JAKO CYBERPUNKER neexistuje! Podte mi to odsouhlasit at uz je klid.. :)) Kdo byl kdy cyberpunker? Case ( myslim ze spis zkrachovaly programator), Kovboj ( ten byl snad pilotem ve vysluzbe, chlastajici troska touzici se vratit na oblohu), Silencio (prtavy dite s pravdepodobne poskozenym mozkem?), Ransom Stark (bloodnet), Rick z Dreamwebu?

Navrhuji temata pro audit:
    [Augmented Personality - paradigm change && "Kazdy den je prochazkou v databazi"] -- [Hack of reality, hack of virtuality] -- [Smart City & House] -- [CyberPunk is the state of Art - projekty, ktere nejakym zpusobem umelecky zpracovavaji nebo reaguji na CP, jsou CP] -- [Cyberpunk Geography - od SIlicon Valley az po hardwarove plaze na Tchaiwanu, middle east and Africa sillicon valley boom?] -- [Augmented Body & Brain - od LSD po benza a hydergine] -- [Completely Virtual - virtual paranoia, Internet 3.0 - matrix...] -- [Future military] -- [???]

Navrhujte dalsi temata s tim, ze cilem je shromazdit nejen linky, ale treba i predstavy budoucnosti, touhy a predstavy, ktere se ve vas s danym tematem objevuji. Samozrejme ale davejte linky a informace o cemkoliv, co se sem hodi. Idealne muzete prispevky otagovat pomoci #keyword, v RSS se to pak lepe filtruje. [BloodNet - cyberpunková hra, imho jedna z nejlepsich] -- [DreamWeb - cyberpunkvá hra s motivy magie] -- [Cyberpunk RPG] -- [Cyberpunk, industrial a novoromantika v textech a hlavne obrazech...].... atd, atd.
    Google.com
    Neural.it
    rozbalit záhlaví
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    ADYZ: ano, ale v cp si na to nehrají, to je ten zásadní rozdíl, tady(teď) se s tím snaží něco dělat(a nebo taky ne :-))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    BUGSLE: Jak to myslíš "víc kapitalistický"? Já si třeba myslím, že společensky jsme reálnému cyberpunku mnohem blíž, než se na první pohled zdá, třebaže vlády a státní instituce si pořád hrají na svrchované vládce ;-)
    SPECTRE
    SPECTRE --- ---
    tak uz jsem konecne taky mature ;)
    IMZMETECH
    IMZMETECH --- ---
    x-terminator.. tusim ze :))

jinak docela souhlasim s GHIVERANem a myslim, ze nazev post-cyberpunk me dostatecne uspokojuje, uspokojoval by, alespon v globalnim, bezne pouzivanem, soucasnem in kontextu.

par zajimavosti >

Real Time, On-line, Hunting and Shooting Experience !!!

Scientists Make Bacteria Behave Like Computers
    /.. ehm.. docela pekny obrazky..treba tenhle/
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    KIE: já právě myslel jako instituci. nekdy jsem videl o tom videl film, davno a nevim, ani jak se jmenuje. Před střední kordony policistů, žáci bouchačky, vytuněný káry. Nevííte někdo jak se to jmenuje?
    SATAI
    SATAI --- ---
    BUGSLE: Velke U?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    tak mě napadá: nevíte jestli je někde v CP řešena škola? A jak?
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    CP je o mnoha věcech.
    SATAI
    SATAI --- ---
    IMHO není CP o technologii, ale o estetice.
    BUGSLE
    BUGSLE --- ---
    Po stránce technologii teď v CP žít můžem, ale společensky rozhodně ne, svět je rozhodně víc kapitalistický než si ho představovali(a možná i než si ho představujeme i my).
    GHIVERAN
    GHIVERAN --- ---
    Spis bych se na to dival z jineho svetla, urcite znate nejruznejsi CP RPG. RPG se imho snazi simulovat realny i kdyz fiktivni svet. Vezmete si nejaky gamebook napr. gurps cyberpunk, poradne ho prostudujte a podtrhejte si vsechny rysy CP sveta, ktere uz se staly realitou a to ostatni nas bud ceka v blizke budoucnosti nebo jsou to naproste nesmysly. Pravda je, ze uz zijeme v CP. Nepotrebujeme poradat nejaky karnevaly a la starwars bo co. Vam neprijde pestovani GMO jako CP? A co RFID a milïony dalsich uz funkcnich technologii???Nerikam, ze realny CP svet neni jiny, trosku min romanticky a vice kapitalisticky nez si ho predstavovali spisovatele v osumdesatych letech. Ale Armstronga taky nevystrelili na mesic v delovem naboji jak predpovidal Jules Verne!
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Já si stejně myslím, že cyberpunk nás teprve čeká ;-)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    SATAI: Já sem to nějak vůbec nemohl skousnout. Ale ještě to rozhodně plánuju přečíst. v tý době sem byl nalazenej na jinou vlnu a dokonce i oblíbený JWP už na mě nepůsobil tak jakop dřív.

KIE: Počkej Jestli byl Gibson mrtvej už v roce kdy Neuromancer vyšel, tak celý hnutí CP bylo asi dost nemrtvá záležitost :)

Jinak si vůbec nejsem jistej jestli CP vůbec je něco jinýho než umělecký směr. Jasně že ve svý době ovlivnil celou SF literaturu, a nejen to, celej svět kolem - ale sám jakožto hnutí je podle mě vázanej na umělce, který už se většinou posunuli trochu jinam. Takže i dnes je jeho vliv všude cítit, ale rozhodně bych nějaký svobodomyslný styl života s využíváním internetu apod. nenazýval cyberpunk. A pokud jo - bylo by rozhodně nutný ho úplně předefinovat. (vtipná je definice O. Herce: cyberpunk je budoucnost, která se zřítila do přítomnosti a stala se minulostí. )
    SATAI
    SATAI --- ---
    Btw: četl tu někdo punkfiction a obzvláště Medkovu antipunkovou Punkvu?

Je docela zajímavé přečíst si, co z jednotlivých autorů vypadlo (a že tam jsou kousky dobré i dost mizerné).
    GINO
    GINO --- ---
    ech, prijde mi ze jenom cast cyberpunku je popularizovana a sesrotovana biomasou ;-) a to asi ta prvni cast cyber-

-punk stale zije ;-)

takze navrhuju pohrbit cyberpunk jako totalne provareny mismas ktery pronika do NODu za doprovodu indianskych sperku, vodnich dymek, dredu a kdovi jakych dalsich etnosragor a zacit nejakou renesanci toho vseho pod tajemnym nazvem cyber-punk (nebo punk-cyber - to uz by pozirace konzumu zmatlo totalne!) a znovu pekne nadefinovat vsechny stavebni kameny nejlepe tak, aby nam nadale nikdo nelezl do zeli a tak, aby ten nas cyber-punk/punk-cyber zustal zase na co nejdelsi dobu co nejvic tim punkem, ktery si mohou dovolit jen ti, kdo na to maji zaludek

;-D
    SATAI
    SATAI --- ---
    Budeme na CP vzpomínat jako Gibson na klasickou sci-fi v Gersebackově kontinuu?
    POTHEAD23
    POTHEAD23 --- ---
    No a v tom to celý je: co mi můj již odhulenej mozek pamatuje z minulosti, tak vždy pro mě kyberpank byla drsná realita...

nanotechnologie... ty máme přece v hlavě, kurňafix :-))
    ADYZ
    ADYZ --- ---
    Njn, když se z fikce pomalu ale jistě stává realita, ztrácí to trošku toho kouzla :-)
    JANCHOR
    JANCHOR --- ---
    Lukashiva ma recht. Ja si k tomu prisadim, ze cyberpunk je retro fetis.
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    KIE: Muzes nejak presnejc definovat do znovuobjeveni a ceho by se presne melo tykat?
    LUKASHIVA
    LUKASHIVA --- ---
    KIE: Teda nevim, ale ja jsem presvedcen ze Tolkien byl popularni davno predtim nez byl natocenej film. Alespon z jeho zivotopisu, ktery tu vysel v roce 95' to tak vypada. Kdyz dostal rad britskeho imperia za literaturu tak tezko mohl bejt nejakym zapomenutym literarnim geniem, jehoz dilo ziskalo popularitu az po natoceni filmu.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam