• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ATANLIBEREC - mesto jinak... :o)

Hotovo. Hirošima Hadr. Hasne Hulení, Hyeny Hodují.....

rozbalit záhlaví
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    DOCENT: Hlasim se dobrovolně kolem toho zamecnikova radaru jezdím méně nez čtyřicet. Klidně i 20 nemíním nic riskovat. Jednoznačně je tam pro bezpečnost občanů a zpomalení dopravy. Tak zpomalují co to jde.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Už začínám tušit kdo připosranej jezdí přes město 40 a za ním troubící kolona ...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    GECKO: rychlost jizdy ma ridic prizpisobit okolnostem, ne maximalne povolene rychlosti.
    jestli na tom ci onem miste ma smysl je jina, uplne jina diskuze, nez jestli predpisy jsou nejak presne dane, nebo jen takove jakoby doporuceni a pripadne zalezi na smlouvacim skillu ridice a nalade serifa jake bude mit nasledky.
    SADY
    SADY --- ---
    BINARY_PARANOIC: motivace ano, praxe ne

driv to bylo klidne 3-4 km/h pri padesatce, dnes jsi okolo 1km max

ale dalsi vec je, ze radary maj taky asi -2% tipuju (byvalo 5% myslim), abys byl sure ok proti merici chybe

kdyz jsem se ucil ridit, rikalo se 10% naprosto safe, t.j. 55 km/h na padesatce
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    DOCENT: snažil se kdo jede 48-49.

a co ten co jel 52, taky se snazil? nebo 55? kde je ta hranice? a proc teda neni na tech cedulich 51, kdyz je 51 jeste jakoby ok a snazeni?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Tak ta tolerance tachometrů je tam právě proto, aby řidič nedostal pokutu za jízdu 51 km/h, když má na tachometru 50, žejo.

Akorát spousta lidí ty tolerance chápe dost svérázně — tachometr ukzuje o 3 km/h více, radar má toleranci 3 km/h, takže já mohu jet standardně tachometrových 56 km/h! A když dostanu pokutu za tachometrových 57 km/h, je to stráááášná šikana. No není. Když jsem vědomě na horní hranici obou tolerancí a ujede mi to, těžko si pak můžu stěžovat a nebýt za blbce.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZSIS: Moc nechápu, jak spolu souvisí závod o to, kdo je rychlejší, kde je startovní pole tak vyrovnané, že rozhodují setiny vteřiny a reálný život za extrémně proměnlivých situací (léto, +25 stC sucho, jasno versus zima, +3 stC, nasněžená kluzká břečka, polomlha, trochu sněží a limit je přesto stejný). To je prostě fuzzy situace.

A ten respekt ke švýcarsku.. já ti nevím, je to svým způsobem dost policejní stát. Jestli je tohle hodný obdivu si třeba já zase tak úplně nemyslím... Si vzpomínám, jak mě kdysi cca 25 let zpět změřili v Moravských Budějovicích... táhlý kopec dolů směrem k městu, cca 100m nebo kolik před prvníma barákama v křoví u silnice cedule Mor. Budějky a hned za ní... radar... Jasně, formálně, pošvýcarsku za tou cedulí měli všichni jet max 50. Ale reálný smysl to nedávalo vůbec. A pro projíždějící to byla výdělečná past... naštěstí v tý době ještě fungovala osoba blízká.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Tak hlavně tachometry v autech ukazují z principu více, takže na padesátce to normální člověk valí od oka tak 56 km/h a už je jednou nohu v maléru, když není "šedá zóna tolerance". Účel je zpomalit vozy - takže kdo pofrčí třeba osm pětek, ten na to evidentně sere a výchovná pokutička je na místě, kdo jede 51, ten se snažil žejo ...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    GECKO: lidské konání není/nemusí být vůbec fuzzy. na ledové dráze se rozhoduje v setinách a tisícinách sekundy, kdo je vítěz.
    limit je maximální povolená rychlost, ne předepsaná minimální.

opakuji, taky jsem dostal psaníčko, taky místama spěchám. ale plakat nad nějakou tolerancí mimo tu radaru vlastní (která se stejně vždy odečte k výhodě řidiče), se mi zdá spíš trapné.
    v tom respekt třeba tomu švýcarsku. limit je jasný, není to 53, 52 či 50.5, je to 50. jsi přes? dostaneš pokutu (to je daleko před odebráním papírů pirátům silnic).
    nechceš platit? buď pod limitem.
    celkem jednoduché.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ZSIS:
    ZSIS: Tohle je sice pravda, ale v debatě by nebylo špatný pracovat i s tím, že svět a jeho fungování je prostě "fuzzy" a lidské konání taktéž a to velmi. A lze se na to dívat tak, že problém nestojí ostrou čarou ve smyslu jedeš 49.9 kmph a jsi řádný a spolehlivý občan dbalý zákonů, bezpečnosti a ohledů na koťátka a jedeš 50.1 kmph a vturánu ostře vzato jsi pirát, jehož by bylo nejlepší pro bezpečnost ostatních na místě setnout a tím mu navždy zabránit se takové hanebnosti dopouštět. Ostatně i měřák v autě je různě nepřesný v závistlosti na okolnostech a u některých aut s jen analogovým měřákem s maximem ke 200 je 50 ani ne ve třetině měřiciho rozsahu což pak znamená, že aby byl řidič bezpečně v limitu podle jemu dostupného přístroje, tak reálně jede něco přes 40 a tedy o skoro 20% méně, než je limit a to je za dobrých podmínek zase trochu zbytečné zdržování. A na druhou stranu, budou jistě takové podmínky, kdy je povolená limitní rychlost naopak nebezpečně vysoká.

Úkrok stranou... například v pondělí ráno... v neděli bylo celý den tak -6 stC a jasno, bylo sucho... v pondělí ráno u nás bylo -8 stC a začínalo lehce sněžit, lehký přemrzlý prašan. Přesto byly silnice tak kluzký, že jsem jel po dálnici hluboko pod limitem... vždycky si říkám, jak si s tímhle poradí ty autonomní auta, co mají za chvíli všude jezdit... Souvislostí je demonstrace toho, jak jsou věci kolem nás fuzzy...

No nic, vyprovodím se sám.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    hrat sachy s holubem.
    no nic, jdeme dal.
    6746
    6746 --- ---
    ZSIS: Vlastne jo, uz jsem si vzpomnel, mas naprostou pravdu. Ve skole jsem asi nedaval pozor. Rychlost je velicina, ktera se udava jako ano/ne a meri se snadno pomoci cary na travniku.
    Moje chyba, vyslovene moje chyba.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    6746: ne blesku. gol plati az kdyz je mic 100% za carou. ne 90%.

ptam se znovu, rychlostni limit je 50kmh nebo 55?

mimimi...
    6746
    6746 --- ---
    ZSIS: To bude to správný přirovnání… Gól totiž platí až když fotbalista vstřelí míč do branky přesnou rychlostí 50 km/h…
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    6746: nezodpovedel jsi mi na ani jednu otazku ;)
    prihodim dalsi.. takze je limit 50 nebo 55?

a sam jsem nadaval kdyz mi poslali psanicko. ale takovyto stredoevropsky skemrani.. ja nevim, zda se mi to vtipny. u fotbaloveho golu taky nemas 10% toleranci, proste tam je, nebo neni.
    6746
    6746 --- ---
    ZSIS: Dlouhá léta platila tolerance 10% a svět byl úplně v pořádku. Ani márnice nebyly plný obětí autonehod. Ale taky nebyla tak plná městská kasa… To, co město udělalo třeba konkrétně na Dubici, není radar, ale spíš mítná brána. Švýcarsko necht odrazuje turisty jak samo uzná za vhodné…
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    6746: dabluv advokat si mysli.. a od kdy by teda mel platit limit? co by meli psat na cedulky, aby lidi jezdili 50?
    a ve svcarsku uz jste byl?
    6746
    6746 --- ---
    KOJB: Tohle platilo, dokud nezačali posílat za 51km/h pokutu 500,-
    KOJB
    KOJB --- ---
    Jezdete podle předpisů a radary muzete mit u zadku. Natož se pak rozčilovat.
    PINJAA
    PINJAA --- ---
    JESTEDMAN: v poho...vysvětlovat nic nemusis-normalne jsem odpovídal/ptal se...jestli Ti z toho skáče žilka,tak se omlouvám...
    Vo medvedoj si psal,že tam je usekac...teď zas není...no nic...já tady bydlím,tak mě to prostě zajímalo...piss
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    RSZ: do doby před rekonstrukcí nikdy nefungoval, jestli tam něco funguje teď jsem si zatím nedovolil zjistit, nicméně pokud by fungoval, čekal bych víc reakcí po netu. imho tam technologie natáhli, takže es kommt der Tag
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam