SCHWEPZ: Přijde mi, že román Atlas Shrugged, pokud tedy mluvíš o něm, není nutně o elitářství a "pohrdání masami".
Jak jsem to vnímala já, je to dystopie o světě, kde se vlády zmocní neschopní lidé, kterým jde jen o moc a odmítají jakoukoli skutečnou zodpovědnost, a všechny schopné, kdo něco umí, "vyštípou" a zaženou do ilegality. Společnost se v důsledku toho zhroutí.
Přijde mi to jako docela podnětná a poučná vize...
Historicky byl ten román reakcí na dění v Sovětském svazu, kde se pod záminkou "vlády dělnické třídy" masově vyvražďovali inteligentní lidé.
Vystupují tam přece i docela obyčejní lidé, kteří nejsou žádná "elita", ale prostě odpovídají za výsledky své práce a dělají ji pořádně....a v románové extrémní situaci jsou všichni potlačeni a posláni do prdele.
A naopak, pokud se bavíme o dědičné elitě založené na rodu a majetku, tak její součástí přece klidně mohou být hloupí a nezodpovědní lidé, kterým by Ayn rozhodně nefandila.
Nechci ji nějak moc obhajovat, ona měla rozhodně spoustu divných myšlenek a ideových sklonů, a co jsem četla o jejím životě, působilo ještě divněji, ale ta kniha mi přijde veskrze zajímavá a hovořit jen o "pohrdání masami" se jeví příliš zjednodušené.