• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GORGworld conspiracy // 911 // free world order! ... part 5 ::
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: No a kdo teda? Z tebe to leze jak z chlupaty deky...
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    ARCHDRONE: jj lidi serou na kvalitu máme spotřební kapitalizmus a jen blbec by se choval proti trhu :)
    že proč chtít něco co budu mít dvacet let, ale popravdě já celkem rád kvalitní věci, ale oni už se poslední dobou vlasně ani nevyrábí, což mě třeba osobně naprosto sere...
    A o dopadu toho že si musíš koupit nový auto co splňuje nějaké limity aby jsi mohl do některých měst je zbytečný mluvit... :)

    ARCHDRONE: tady bych trochu nesouhlasil že ideologie je jen nános, ona ta ideologie je podstatná protože ti co ovlivňují tak v nějakou věří nebo se jí řídí...
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    ARCHDRONE: Jeste bych dodal, ze davy se ovlivnuji primarne emocema (Le Bon https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychologie_davu ) a bicem (Machiavelli) a trochu mozna i cukrem. Ideologie je jen nanos, v pozadi stoji ekonomie resp. ekonomika, boj o zdroje a moc.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    COOK: Nemam odpovedi na vsechno a rad bych se eventualne dobral k necemu rozumnymu. Vystrelim takovou hypotezu, kdo by mohl astroturfovat ty ekology, ktera vychazi z meho dlouhodobeho (profesionalniho) pozorovani zakonitostu trhu.

    Bohuzel nemam cas vsechno zdrojovat a pripadne uplne dohledavat a blabolit trochu vic koherentne, takze me klidne nekdo opravte.

    Podle me jsou za tim pracovni mista a zvysujici se tlak na stagnujicim globalnim trhu, coz nuti inovovat a "inovovat".

    V Dieselgate primarne neslo o to, ze by VW podvadel pri mereni emisi, ani o to, ze by nekoho az tak zajimalo zivotni prostredi. Primarni duvod, podle me, byla ochrana americkyho trhu (ale potazmo i ziskani relativni vyhody na ostatnich trzich), kdy GM byl v problemech, po restrukturalizaci, Ford, Chrysler ztraceji podil na vlastnim trhu proti japoncum a evropanum. Globalni peak prodeju aut byl na dohled (a uz v 2018 prodeje poklesly). V automotive pracuje zhruba kazdej 7.-8. pracujici american, mimochodem. [1] V nemecku zamestnava automotive pry temer milion lidi. [2]

    A tahle zaminka (jakkoli opravnena) se naramne hodila. Koneckoncu Trump od sveho nastupu do funkce v 2017 nedela nic jineho, nez ze se snazi chranit vlastni trh, jen to dela mnohem vic okate a min "sofistikovane", nez to byvalo zvykem. Principialne se, dle me, zajem v Dieselgate nelisi od zajmu s napr. takovym Nordstreamem, kdy se zjevne Americani snazi podporit vlastni vyvoz kapalnyho plynu a zabranit souperum, atd, atp.

    Jenze zvysit celkovy trh prodanych aut uz moc nelze a bojuje se o stale zmensujici se kolac (global car sales -0.8% Y/Y v 2018, -4.4% Y/Y v 2019 a -0.3% projekce na 2020 {coz mi prijde jeste optimisticky})[3].

    Konkurovat kvalitou na cim dal vic spotrebnim trhu? Good luck. Kvalita nikoho nezajima :) A kdyz budu kousavej, podivejme se, jak to s kvalitou myslel takovej Boeing s 737 Max. Testovano na lidech. Microsoft a Windows 10 se testovanim na lidech moc nelisi, akorat u toho snad nejsou mrtvi.

    Proste kvalita je draha a tezko se vysvetluje zakaznikum, tak se, pardon, na to sere.

    Konkurovat spotrebou paliv tedy inovacemi ciste ve spalovacich motorech? Tam uz mezni uzitek poklesl a vysledkem bylo mmj. podvadeni na emicich a Dieselgate. Zlepsovani jinych technickych vychytavek akorat kanibalizuje prodeje vyssi tridy aut. Taky ne.

    Takze nezbylo, nez udelat nejaky vetsi veletoc, napriklad:
    - udelat hype se samoriditelnymi auty (blbost, ale Tesla a Google tam maji nakroceno)
    - podporit elektromobily (Tesla, atp) a doufat, ze par automobilek, co se nechyti, uvolni trh pro ostatni

    A elektromobily pekne "synergizuji" :) s ekologii, snizovanim CO2. Jinymi slovy, lip se ta inovace prodava, kdyz je podporena mnoha ruznymi argumenty, kde si kazdej najde to svoje.

    Takze nakonec proti silne lobby tezaru nakonec muze stat paradoxne lobby vyrobcu aut (a spjati politici, investori, atp).

    [1] https://www.thebalance.com/economic-impact-of-automotive-industry-4771831
    [2] https://www.ozy.com/fast-forward/germanys-auto-woes-could-point-to-a-recession/95960/
    [3] https://edition.cnn.com/2020/01/20/business/global-auto-recession/index.html

    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: zdani, dotova, zakázat hmmm ok

    hele je tu několik vrstev o kterých se bavíme najednou, je tokonspirační auditko :)
    1) CO2 viník???
    2) Kolik toho dělají lidi
    3) zelený fanatizmus
    4) konspirace okolo toho a to je ve dohromady

    já nevím tyhle výkřiky co vedeš jsou podle mě fanatizmus, podle mě si neumíš představit ty dopady na společnost... zadruhý už několikrát tu od samotnýho tebe padlo že víme málo, a ještě ty přímý měřiní jsou krátky (třeba vůči životu stomu), neznáme cykli, už jsem ti tu odkazoval třeba na teorii forcing clima, která hovoří o tom že úplně vynecháváme některé vnější vlivy na naši planetu z těch modelů, přesnost modelů, otázka jestli by se náhodou neoteplovalo i bez nás??? atd atd, ale ne svět je ztracenej pokud neomezíme CO2 a takže je třeba danit, zakozovat, dotovat, celé to vede jen ke snižovat životní úroveň... jasně že snižovat protože na eko nemáme peníze, až tu bude něco eko a levnější tak to nikdo nemusí nikomu nutit ani dotovat, protože se to bude používat samo :)

    Hlavní je najít jednoho viníka jako mediální médium takže tu máme CO2...

    Zapomeň na to že máš rád přírodu, to to fak nevidíš že to je hromadná histerie

    CO2 stím jak ničíme planetu nemá nic společného...

    A ještě jen úplně na okraj, proč se tomu asi říká skleníkové plyny... protože je to jak ve skleníku... a já měl za to že skleníky jsou super páč tam jsou super podmínky pro rostliny, ale ono asi ne, ono je to špatně :D
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: mě jde o to kdo to využívá...
    COOK
    COOK --- ---
    ARCHDRONE: Tak stejnej dotaz jak na Kukiho: kdo podle tebe astroturfuje ty ekology? A doplnujici dotaz: neni to jen smesne slabe vyvazovani obriho tlaku lobby tezaru a palicu fosilnich paliv? Tam je zcela jasny, kdo to je...

    Nevim, kde je nejdulezitejsi zacit. Jasneze vozit zbozi pres pul planety tam a zpatky je hnusna zhuverilost (ne, cla to fakt nevyresej, tady musi nastoupit masivni zdaneni emisi co2 v doprave nebo nejakej daleko drsnejsi system emisnich povolenek). Jasneze je treba zastavit masivni odlesnovani, at jde ten hajzl Bolsonaro nekam. At zije MHD, vjezd aut do mest bych klidne zakazal zcela. To vsechno ale nic nemeni na tom, ze podle soucasnyho vedeckyho poznani to vypada, ze svuj vliv na zmenu klimatu muzeme omezit snizenim emisi co2. Takze chute do toho a pul je hotovo. Investujme ve velkym do jadra a mezitim vyvijejme baterky, obnovitelny zdroje a prenosovy technologie. A zavirejme uhelny elektrarny, dotujme vlaky, zdanme litani nebo namorni prepravu atd. atd.

    Hysterii a emoce do toho pridavaj stejnou merou extinction rebellion jako milovnici svyho trucku, co si daj nad vyfuk nalepku fuck you greta. Oboji jsou zaslepenci, o tom se snad nemusime bavit. Jako ke kazdymu politickymu sporu (protoze otazka jak reagovat na soucasny vedecyk poznani je politicka) k tomu patri extremy na obou stranach. Ty tu budou vzdycky, se s tim smir.
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: A ty nectes ani to, co sem sam davas :)))) "It was not until the 1970s that the theory of man-made global climate change began gaining large-scale popular traction." Do ty doby to byly laboratorni hratky. Ale az tehdy se zacala masivne shromazdovat data, z nichz vychazi, ze lidi prispivaj ke zmene klimatu.

    Furt jsi mi neodpovedel na tu zakladni otazku: Kdo to zeleny hnuti podle tebe ridi?
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    COOK: jen naokraj takova spis technicka poznamka k "To část společnosti dost frustruje, a proto se vydala aktivistickou cestou". Tohle umi v US docela obratne vyuzivat a imitovat. Viz https://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing kdy se proste jenom vytvori ci vyuziva zdani legitimniho aktivismu "zdola" pro nejake jine politicke ucely.

    Coz mi pripomina, ze nedavno sel peknej dokument https://www.ceskatelevize.cz/porady/12071959705-propaganda-tovarna-na-souhlas/21838256611/ kde mmj. rikaji, ze lobby vyrobcu cigaret vyuzila hnuti sufrazetek a nacpala jim cigarety jako "torches of freedom" (nedelam si legraci! :) )

    Nechci rict nic jinyho, ze nic nemusi byt tak, jak se zda, nebo prezentuje.

    COOK: Jsem rad, ze se prednaska libila. Samozrejme, at si kazdej odfiltruje trapnej balast dle vlastniho vyberu (treba ten o Grete).

    Spravne, Pokorny neni klimatolog, ale i kdyby jim byl a byl stejne intelektualne dusledny, tak si myslim, ze by si taky kryl zadek a nepoustel se do prilisne kvantifikace prispevku, ktery ma lidstvo na CO2 hladine resp. na zmene klimatu. A o tom jak prakticky a pragmaticky vypada vedecky vyzkum by se dalo mluvit dlouho (publish-or-perish, positive bias, blabla).

    Shodnem se na tom, ze clovek prispiva ke zmene klimatu. Jeste dulezitejsi otazka je "jak moc" a "cim", protoze z toho potom vyplyva co se s tim da delat (a jestli vubec). Metan a vodni para jsou mnohonasobne sklenikovejsi plyny, neni dulezitejsi zacit tady? Nebo omezit cast mezinarodniho obchodu (ehm, takze naparit cla), kdy se dovazi hovezi z Argentiny a cesnek z Ciny? Nebo je lepsi nejdrive zastavit masivni odlesnovani? Nebo co tak podporovat MHD, ale tak, aby bylo rychle, kvalitni, caste a ciste? (Schvalne se zeptejte rodilych Americanu, co si mysli o Prazske MHD. Vsichni co znam si ji nemuzou vynachvalit!)

    Taky je treba si uvedomit, ze jakakoli produkce energie produkuje odpadni teplo. Rychlym Google-Fu se spotreba energie za poslednich 50 let znasobila zhruba 4x.

    Bohuzel nemam pristup k celemu clanku tady https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364032115015750 ale v abstraktu je zajimave mmj. "The evaluation reveals that 72% of the global primary energy consumption is lost after conversion. In further detail, 63% of the considered waste heat streams arise at a temperature below 100 °C in which electricity generation has the largest share followed by transportation and industry."

    Dobre, takze omezit spotrebu energie zvysenim efektivity. Nojo, ale existuje https://cs.wikipedia.org/wiki/Jevons%C5%AFv_paradox

    A tak dal, spousta otazek. Zajimave postrehy taky pise Kubac tady http://petr-kubac.blog.cz/1912/ochrana-prirody-sama-od-sebe (a jinde napr. o jeho atomovych cementarnach, apod). Tedy neco se urcite delat da, nekde urcite ma smysl setrit a zefektivnovat, ale jakmile se do toho prida hysterie a emoce, tak se proste vypne rozum a pridaji se nejake lobby.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    COOK: lol ty fakt vůbec nečteš co sem kdo dává :D
    koukni se ma neříkej mi něco o 70tých letech ;)
    KUKIDE:

    a hlavně oni na to politici neserou oni na to serou lidi jako celek :D ta malinká skupinka co se opravdu snaží něco dělat je jehla v kupce sena :D
    COOK
    COOK --- ---
    GORG: Hele každý hnutí má vždycky svý radikály. To je normální. A zrovna u environmentalistů jsou to Extinction rebellion. Nehledej za tim žádný spiknutí, to je prostě normální chod dějin... někdo na něco přijde, někdo to interpretuje, k něčemu vyzve, někdo to neposlouchá, někoho to frustruje, tak vyzve radikálněji... to fakt nemusí nikdo řídit. Tady je to jasný jak facka: vědci někdy v 70. letech zjistili, že emise skleníkových plynů přispívají ke změně klimatu, což může zhoršit podmínky pro člověka. Postupně to zkoumali víc a víc a dospívali stále jasněji k tomu, že obezřetný přístup velí emise snižovat nebo aspoň nezvyšovat. Jenže politici na to serou, protože lidi jsou úplatný a rady vědců prostě nevyváží prachy těžařů a paličů. To část společnosti dost frustruje, a proto se vydala aktivistickou cestou, která má svou radikální odnož. Nic víc za tim není.
    COOK
    COOK --- ---
    ARCHDRONE: Jo, zajímavá přednáška. Asi je třeba brát to zrovna v klimatologický diskusi velmi s rezervou, pan Pokorný ostatně sám upozorňuje, že je paleoekolog a nikoli klimatolog. Ten úvodní exkurz do teologie atd. je teda hodně trapnej a takovej upoceně se trefující do věcí, který vůbec nejsou důležitý, jako třeba Gréta, která fakt není důležitá. Je to chudák holka zneužitá, hlavně svými kritiky, kteří konečně našli cíl, do něhož se snadno trefuje. Aby ne - šestnáctiletá holka. No nic. Ale pak to o těch datech je určitě přínosný. A je to pořád dokola. Jasně. Nevíme přesně, co se děje, ani kam to povede. Máme jen fůry indícií, který nějak interpretujeme. A velmi trefně to tam pan Pokorný říká: 1:14:12: "Člověk působí globální oteplování jistou měrou, kterou ale vůbec neznáme. Nejsou moc dobré důvody domnívat se, že ho nepůsobí, nebo dokonce, že působí ochlazení." 1:17:34 "Industriální produkce CO2 přispívá k oteplování planety. Nevíme jakou měrou, ale pozor, může to být klíčový příspěvek. Viděli jsme spoustu případů, kdy jemná změna něco spustila."
    Takže abych se vrátil na začátek: panuje jednoznačná vědecká shoda, že člověk přispívá ke změne klimatu vypouštěním skleníkových plynů. Na tom už se doufám shodnem. Dál už nastupuje politika: chceme zvolit spíš cestu opatrnosti a začít už teď pracovat na omezení jejich emisí, nebo budeme riskovat a pojedem dál stylem "spálim na co přijdu, hlavně že to hodí nějaký kešeně, na důsledky seru"?
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Chemtrails Exposed: The Common Roots of the New Manhattan Project and the Theory of Man-Made Global Warming - Activist Post
    https://www.activistpost.com/...new-manhattan-project-and-the-theory-of-man-made-global-warming.html
    GORG
    GORG --- ---
    SCHWEPZ: Co tady s COOKem predvadite je neco neskutecnyho. Ty si vytasil s tim, ze kazdej ekolog je satanista. What? A on tu do mrte furt popiral pravdivost clanku, ktery jsem podlozil 3 ruznymi zdroji, a zaplatil a pastnul clanek za paywallem. (na jeho zadost! za co ty minusy?)

    Tak se proberte a prestante tady spamovat nejakyma smyslenyma hyperbolama (o jesterech a ja nevim cem. vic mimo tema by to uz neslo?). A pokud uz zpochybnuju pravdivost nejake informace, tak si za tim stujte s pateri vztycenou.

    btw je pro me celkem nepodstatny, co rikal nejakej sef WMO. to byl jen priklad, jak XR a spol. prijdou jako fanatici az nabozensti extremisti i lidem z jejich vlastniho .. tabora. Tak nevim, kdo tu vlastne provozuje seriozni pristup, kdyz je mi i tohle fanaticky rozporovano :-)
    SPAJDA02
    SPAJDA02 --- ---
    a přitom to všechno do sebe tak krásně zapadá. To jako, když se probereme do totality, kde nebudou peníze(pouze el.), bude systém sociální spravedlnosti jak v číně, tak stoprocentně tu budou lidi tvrdit, že jsme si to přáli a vůbec to není konspirace. To je šílený, kam až tu hlavu do toho písku můžou strkat.
    GORG
    GORG --- ---
    Ilmastoguru Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ei ole vielä riistäytynyt käsistä, mutta keskustelu siitä on – ”Siinä on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä”
    26.12.201909:24POLITIIKKAFOSSIILISETUUSIUTUVATYMPÄRISTÖ
    Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri kehottaa keskittymään ilmastonmuutoksen torjunnassa isoihin asioihin. ”On ollut sellaista haahuilun meininkiä. Suomelle järkeviä keinoja on syytä harkita tarkkaan.”

    Petteri Taalas KAROLIINA VUORENMÄKI
    Lukuaika noin 9 min
    Juttu on julkaistu alun perin 6.9.2019. Talouselämä julkaisee vuoden kiinnostavimpia juttuja nyt uudestaan.

    Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas osoittaa takapihalta metsään kulkevaa polkua. Sitä pitkin päiväkotiin ovat kulkeneet aikoinaan perheen viisi lasta.

    Viisi. Sehän on nykypäivänä suurperhe. Moni miettii nyt, voiko lapsia ollenkaan hankkia. Joutuuko jälkikasvu elämään aikuisena pilatulla planeetalla? Jokainen lapsi ja lisäasukas on päästölähde. Saako lapsia edes tehdä?


    Kuka: Petteri Taalas, 58
    Työ: Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri ­vuodesta 2016, valittiin juuri neljän vuoden jatkokaudelle

    Ura: Tutkija ja tutkimusprofessori Ilmatieteen laitoksella sekä pääjohtajana 2002–2016 lukuun ottamatta pestiä WMO:n osastonjohtajana 2005–2007

    Koulutus: Filosofian tohtori meteorologiasta

    Perhe: Puoliso ja viisi lasta

    Harrastukset: Työmatkapyöräily, uinti, metsästys ja Saimaa

    ”Nyt pitäisi laittaa jäitä hattuun ja pohtia mikä on oikeasti tämän ongelman ratkaisu”, Taalas sanoo kotitalonsa terassilla Espoon Nuuksiossa.

    Taalas on YK:ssa korkeimmassa asemassa oleva suomalainen. Toinen koti on Genevessä, sillä hänet valittiin juuri jatkokaudelle johtamaan YK:n sään, ilmaston ja vesivarojen erityisjärjestö WMO:ta. Jäsenmaiden tyytyväisyydestä Taalaksen uudistuksiin kertoo, että hän ei saanut vastaehdokkaita.

    Pitkän linjan ilmatieteen asiantuntija ei näe perusteita maailmanlopun ennusteille, joita on nyt liikkeellä yhä enemmän.

    ”Ei tästä maailmanloppua tule, maailma vain muuttuu harmaammaksi. Osalla planeetasta elinolot muuttuvat vaikeammiksi, mutta ihmisiä on elänyt vaikeissakin oloissa”, Taalas sanoo.

    Suomalainen keskustelu ja uutisointi ilmastonmuutoksesta on hänen mielestään kääntynyt jo liian ahdistavaksi.

    ”Suomen mediailmapiiri on ollut huolta lisäävä. Uusin asia oli, että lapset ovat kielteinen asia. Olen huolestunut esimerkiksi nuorista äideistä, jotka elävät monien taakkojen alla. Tämä lisää heidän kuormaansa.”

    Hänen mukaansa ilmastonmuutoksen ratkaisu ei vaadi yksilöltä askeettista elämää eikä lastenteosta luopumista.

    ”Ilmastonmuutoksen torjuntaa voidaan tehdä hyvillä mielin. Isot asiat tehdään valtiotasolla. Jos alat elämään skeemamunkin elämää, ei maailma sillä pelastu”, Taalas sanoo.

    Mutta millä maailma pelastuu? Valtiotasolla asiat eivät näytä kovin hyviltä. Vuonna 2015 solmitusta Pariisin sopimuksesta huolimatta maailman päästöt ovat kasvaneet parina viime vuonna, kun maailman energiantarve on kasvanut. Suunta on väärä.

    ”Ilmastonmuutos ratkeaa yksityisillä investoinneilla, ei pelkästään julkisella rahalla. Uskon win-win-asioihin. Siihen, että on taloudellisesti kannattavaa investoida ilmastomyönteisiin ratkaisuihin. Kuluttaja voi hyötyä taloudellisesti ja vaikka terveellisen ruuan tai liikunnan kautta.”


    Ahdistaako ilmasto? ”Jos ahdistus johtaa toimintaan, se on myönteinen asia. Jos se johtaa elämänlaadun heikkenemiseen, niin se on huono asia”, Petteri Taalas sanoo. KAROLIINA VUORENMÄKI
    Pitäisikö muuttaa Uuteen-Seelantiin? Sitä mietti Petteri Taalas nykyisen vaimonsa kanssa 1980-luvulla. He osallistuivat rauhanmarsseihin ja pelkäsivät ydinsotaa. Pelkoa pahensi neuvostopropaganda.

    ”Mietimme, että Uudessa-Seelannissa ehkä olisimme turvassa, koska eteläinen pallonpuolisko ei saastu niin pahasti. Mietimme myös ettei lapsia kannata tehdä tällaiseen maailmaan.”

    Pelko ja ahdistus hälvenivät, kun sotaa ei tullut.

    ”Silloin oli sama henkinen ilmapiiri kuin nyt nuorison keskuudessa. Pitäisi tehdä fataalisti jotain hyvin nopeasti. Media osin ruokkii sitä. Vaikkapa metsät ja ruoka-asiat ovat tärkeitä asioita ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta ne eivät kuitenkaan ole se ydinjuttu. Nyt ne ovat saaneet paljon painoa”, Taalas sanoo.

    Mikä nyt olisi tärkeintä?

    ”Suomessa kuten koko maailmassa ongelman ratkaisun ydin on fossiilienergiasta luopuminen. Öljystä, kivihiilestä, maakaasustakin ja Suomessa myös turpeesta luopuminen. Se on keskeisin asia”, Taalas sanoo.

    Taalas ei silti halua vähätellä vaikkapa kasvisruuan merkitystä. Viljelyalasta 70 prosenttia menee rehuksi eli lihantuotantoon. Maailman kasvavan väestön ruokkiminen edellyttää muutoksia.

    ”Nuorilla on intressi tehdä myönteisiä päätöksiä. Sen näkee omistakin lapsista. Kun he ovat kokkausvuorossa, meillä syödään useimmiten kasvisruokaa.”

    Taalas kertoo näkemyksiään melkoiselta näköalapaikalta. WMO:n vastuulla ovat luonnonkatastrofit, ilmasto ja vesivarapalvelut. Järjestö on myös perustanut YK:n ympäristöjärjestö UNEPin kanssa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin eli IPCC:n, jonka kokoamat tieteelliset ilmastokatsaukset saavat jatkuvasti enemmän huomiota.

    YK:n seuraava ilmastokokous on New Yorkissa syyskuussa.

    ”Vedän kokouksen tiederyhmää, missä tuotamme yhteenvedon tieteen uusimmista tuloksista ja arvioimme eri maiden tekemiä uusia aloitteita ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Tavoitteena on nostaa kunnianhimon tasoa päästöjen vähennyksessä. Jos sitä ei kyetä nostamaan, liikumme vuosisadan lopussa 3–5 asteen lämpenemisessä”, Taalas sanoo.

    Tuollainen lämpeneminen kuulostaa jo varsin pelottavalta, sillä nytkin säiden ääri-ilmiöt ovat yleistyneet.

    ”Pitää keskittyä myös ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.”



    Vielä muutama vuosi sitten ilmastotutkijat kävivät näkyvää väittelyä ilmastontutkimuksen perusteita ja tuloksia kiistäneiden niin sanottujen skeptikoiden kanssa. Tämä on vähentynyt, mutta nyt asiantuntijoita haastetaan Taalaksen mukaan toiselta laidalta.

    ”Asiantuntijat ovat sellaisen hyökkäyksen kohteena, että meidän pitäisi olla paljon radikaalimpia. On maailmanlopulla uhkailijoita ja ääritoimijoita.”

    Paljon nykyistä radikaalimpia ilmastotoimia vaatii esimerkiksi Extinction Rebellion eli Elokapina -ilmastoliike, joka vaatii nollapäästöjä jo vuonna 2025 ja hallituksilta ”totuudenmukaista” ilmastotietoa.

    Ilmastotutkimuksen jonkinlainen pyhä kirja ovat IPCC:n raportit. Nyt niitä myös käytetään hyväksi samaan tapaan.

    ”IPCC:n raportteja on luettu kuin Raamattua, haetaan tiettyjä jakeita, joista haetaan perusteita omille ääriajatuksille. Siinä on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä”, Taalas sanoo.

    Toisella laidalla ovat oikeistopopulistit, jotka vastustavat kaikenlaista päästöjen vähentämistä ja ilmastopolitiikkaa. Miten tästä löydetään keskilinja? Taalas hakisi Suomessa mallia 1970-luvulta, jolloin Korpilampi-seminaarissa luotiin yhteinen näkemys suomalaisesta talouspolitiikasta.

    ”Tarvittaisiin jonkinlainen ilmasto-Korpilampi. Tuotaisiin kiihkottomasti saman pöydän ääreen biodiversiteetin kannattajat, tutkijat, poliitikot ja elinkeinoelämä. Pohdittaisiin, mikä on Suomen kannalta järkevää tässä asiassa.”

    ”On ollut sellaista haahuilun meininkiä. Suomelle järkeviä keinoja on syytä harkita tarkkaan.”
    Nykyisessä hallitusohjelmassa luvataankin tuoda eri toimijat ”ilmastopolitiikan pyöreään pöytään”. Hallituksen yksi haaste on varmistaa, että ilmastotoimenpiteet ovat kansalaisten hyväksyttävissä. Asian vaikeus näkyi, kun Ranska oli nostamassa polttoaineveroa ilmastosyistä. Sen estivät keltaliivien mielenosoitukset.

    ”Demokraattisissa maissa ja varmaan Kiinassakin tämä on herkkä asia. Kieltopolitiikka sataa helposti muuntyyppisten päättäjien laariin seuraavissa vaaleissa. Pitää miettiä, millä väki saadaan mukaan”, Taalas sanoo.

    Hänen mielestään ilmastopolitiikassa media ja tutkijatkin ovat nostaneet esiin yksittäisiä, välillä vähämerkityksisiä keinoja.

    ”On ollut sellaista haahuilun meininkiä. Toimenpiteitä tarvitaan ilman muuta, mutta Suomelle järkeviä keinoja on syytä harkita tarkkaan. Tässä tarvitaan eri yhteiskunnan toimijoiden vuorovaikutusta.”

    Medialle hän toivoo kriittisyyttä ja monipuolisuutta, kun asiantuntijoita ja eri osapuolia haastatellaan.

    ”Meihin asiantuntijoihinkin kannattaa myös suhtautua tietyllä varauksella. Olemme joskus oman asiamme promoottoreja. Tätä on ilmennyt myös metsä- ja ruokavaliokysymyksissä.”

    Esimerkiksi hänelle itselleen se tärkein asia oli 20 vuotta sitten otsonitutkimus.

    ”Mitä enemmän sitä referoitiin julkisuudessa, sitä hienompaa. Samalla toiveena oli rahoituksen lisääminen omalle alalle”, Taalas sanoo.


    Maailman ilmastopäästöt ovat kasvaneet parina viime vuonna osin siksi, että talous ja tuotanto ovat kasvaneet. Nyt maailmantaloutta uhkaa kauppasota. Onko se lopulta hyväksi ilmastolle?

    Taalas ei ilmoittaudu ”linkolalaiseksi”. Hän ei pidä kauppasotaa ja talouskriisejä hyvänä ilmastolle.

    ”Voi olla, että kauppasota vie fokuksen muihin asioihin kuin ilmastonmuutoksen torjuntaan. Näin kävi finanssikriisissä. Ilmastotoimissa maaperä on paras silloin, kun ei ole muita murheita.”

    Hän ei myöskään usko, että ilmastopolitiikassa olisi pakko tai kannattaisi mennä laajalti kieltoihin tai jonkinlaiseen komentotalouteen.

    ”Ongelma selätetään globaalissa mielessä investoinneilla ei-fossiilisiin ratkaisuihin energian tuotannossa, liikenteessä ja rakennuksissa. Maankäytöllä ja ravintotalouden muutoksilla voidaan vielä tehostaa tätä. Julkisen sektorin on luotava raamit, mutta resurssit tulevat pääosin muualta.”

    Ilmastonmuutoksen torjunnan takia elintason ei tarvitse laskea.

    ”Taloudellisesti ja teknisesti torjunta on tehtävissä. Se oli IPCC:n lokakuun raportin viesti. Haittavaikutusten kanssa eläminen tulee olemaan arviolta 20 kertaa kalliimpaa kuin investoinnit, joita tarvitaan ongelman selättämiseksi”, Taalas sanoo.

    Poliittisten päättäjien pitää kuitenkin luoda raamit ja selvä suunta markkinavoimille.

    ”Näin on EU:ssa tapahtunut ja päästöt ovat jatkuvasti vähentyneet.”

    YK:n ilmastoneuvottelut ovat nyt hänen mukaansa kyttäystilanteessa, jossa maat seurailevat toisiaan. Osin se johtuu siitä, että presidentti Donald Trump kertoi valintansa jälkeen Yhdysvaltain irtautuvan sopimuksesta. Markkinavoimien ja osavaltioiden mahdista kertoo kuitenkin se, että päästökehitys on Yhdysvalloissa ollut hyvää.

    ”USA on jo toteuttanut puolet Pariisin sopimuksen sitoumuksista. Siellä satsataan uusiutuviin ja energian säästöön, koska se on taloudellisesti houkuttelevaa.”

    Pian Arizonassa menee kiinni esimerkiksi Navajon hiilivoimala, jonka vuosipäästöt ovat yhtä suuret kuin yli kolmen miljoonan henkilöauton.

    Samaan aikaan Kiinan päästöt kasvoivat 3 prosenttia viime vuonna. Kiinan valtion tutkimuslaitoksen mukaan maan hiilen käyttö alkaisi laskea vasta vuonna 2025. Lipsuuko Kiina tavoitteissaan?

    ”On rakennettu iso määrä hiilivoimaa, siitä luopuminen heti on vaikeaa. Tämä on iso talouskysymys”, Taalas sanoo.

    Hän muistuttaa, ettei hiilivoimasta luopuminen ole onnistunut helposti Helsingissäkään.

    ”Talous tukee uusiutuviin siirtymistä, mutta se ei tapahdu hetkessä. Kiina on nähnyt tämän bisnesmahdollisuutena. He ovat maailman johtava aurinkoteknologian tuottaja.”

    Taalas uskoo, että tuotteiden hiilijalanjäljen laskennan yleistyminen saattaa jouduttaa Kiinan hiilivoiman alasajoa.

    ”Panisin paukut erityisesti fossiilisista luopumiseen ja metsänhoitokulttuurin kehittämiseen.”
    Pohjoismaat ovat ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta rohkaiseva esimerkki. Esimerkiksi Suomen päästöt ovat viidenneksen pienemmät kuin vuonna 1990 vaikka talous on kasvanut. Tilannetta parantaa vielä uusi tuulivoima, jota kannattaa jo rakentaa ilman tukia, sekä uusi ydinvoima.

    ”Ydinvoimalla voidaan tuottaa perusenergiaa. Sillä voitaisiin korvata fossiilienergiaa esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa”, Taalas sanoo.

    Ydinvoiman haasteena on, että hinta on noussut kasvaneiden turvallisuusvaatimusten takia. Taalaksen mukaan apu tähän voivat olla pienydinvoimalat, joihin liittyy isoja odotuksia.

    Keinoja siis on, vaikka haastekin on iso. Petteri Taalaksen mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä ilmastomuutoksen kauhukuvien toteutumisesta kuten esimerkiksi Golf-virran kääntymisestä tai laajamittaisesta metaanin purkautumisesta Siperian ikiroudan sulaessa.

    ”Jos katsotaan mikä on maailman tila pois lukien ilmastonmuutos ja väestönkasvu, niin mehän elämme ihmiskunnan parasta aikaa useilla mittareilla: taloustilanne, terveystilanne ja vaikkapa naisten asema on parempi koskaan. Tämä koko kuva ei ihmisille välity”, hän sanoo.

    Asiaa kuvaa hyvin esimerkiksi edesmenneen ruotsalaisprofessori Hans Roslingin kirja Faktojen maailma.

    ”Maailman ilmastonmuutos ja väestönkasvu ovat asioita, jotka eivät ole hyvällä tolalla, mutta nekin voidaan ratkaista.”

    Tilaajille
    https://www.talouselama.fi/...onnollisen-aariliikkeen-piirteita/3152ead4-9a15-4a03-8cdd-b027a403e106
    GORG
    GORG --- ---
    COOK: Dobre, sic nadale pochybuju, ze bude mit pridanou hodnotu to sem davat cele.
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    COOK:
    >>Všichni, kdo se tomu seriózně věnují, k tomu ve svých výzkumech stále znovu dospívají...
    Petr Pokorný - Současná klimatická změna v perspektivě posledních staletí...
    Petr Pokorný - Současná klimatická změna v perspektivě posledních staletí... (Pátečníci 25.10.2019)
    https://www.youtube.com/watch?v=Hd67EMWFKek


    Ono proste to mereni "CO2" (v uvozovkach, protoze leckdy se misto CO2 meri neco jineho) neni tak jednoduchy, jak by si Hurvinek predstavoval valku. Tech metodologickych problemu, nejistot mereni, proxy promennych, apod je tam ohrome mnoho. Velice zajimava a nabita prednaska.

    A co se tyce socialistickych predstav, ze je mozne planovat pokrok, "porucit vetru, desti", ridit ekonomiku pomoci cisel a algoritmu...
    Ochrana přírody sama od sebe | Nekorektní blog Petra Kubáče
    http://petr-kubac.blog.cz/1912/ochrana-prirody-sama-od-sebe
    Jak gauneři počítají uhlíkovou stopu. | Nekorektní blog Petra Kubáče
    http://petr-kubac.blog.cz/1910/jak-gauneri-pocitaji-uhlikovou-stopu
    COOK
    COOK --- ---
    KUKIDE: Jenže SCHWEPZ: ti ukázal, že se s tím trhem mýlíš...

    Na základě čeho odmítáš, že "CO2 vypoštěný lidmi je hlavní viník globálního oteplování"? Všichni, kdo se tomu seriózně věnují, k tomu ve svých výzkumech stále znovu dospívají...
    A kdo je manipuluje?
    Není daleko pravděpodobnější varianta, že tebe manipuluje fosilní lobby?

    GORG: Já netuším, co ten pán řekl. Ty jsi sem z toho rozhovoru postnul jednu větu. Tak ho sem postni celý, ať si to teda můžem přečíst s kontextem a znalostí toho, jak byly kladeny dotazy. Číst vytržené věty nemá žádnou hodnotu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Podle mě je ten humbuk kolem zesilování skleníkového jevu vypouštěním miliard tun CO2 výmysl, podobně jako byla tehdy tzv. ozonová díra. Viděl někdo z vás ozon vlastníma očima? Ne! Ozon je výmysl iluminátů.
    A že freony narušují vrstvu v atmosféře, která chrání život na planetě před zářením z Vesmíru? Pokud platí, že žijeme uvnitř duté země, jak říkali na you tube, nějaké ultrafialové záření nás nemůže ohrozit.

    Celosvětové omezení a zákaz freonů který prý vedl k zacelení ozonové díry a zajištění ochrany veškerého života na této planetě byl satanistickým krokem - výrobci freonů jako ovce slepě plnili požadavky vědců, států a OSN - těch, kteří se na moratoriu dohodli - a nedokázali odhalit dalekosáhlé zednářské spiknutí, které za tím stálo.
    Snaha omezit a zakázat freony - podobně jako snaha omezit vypouštění giga tun (miliard tun) CO2 - jež podle satanistických vědců posiluje skleníkový efekt země - je jen zástěrkou pro zotročení lidstva a nastolení diktatury solárních císařů a satanistických veleknězů.

    Videa na you tube to jasně dokazují. A není za tím sledovanost těchto videí - jejich tvůrci jsou placeni v tisících dolarů dle sledovanosti a provokativnosti která zajišťuje šíření a klikání - nastolení satnasko-solární nadvlády je SELF EVIDENT pravda, protože to do sebe zapadá, když si těch vidí pustíte několik vytvoiří se tak neprůstřelný řetězec od ještěřích mimozemšťanů Annunaki, zářením z Orionu, reptiliánské spiknutí a satanistické rituály a to, že nejbohatší oligarchové kteřé vydělali miliardy dolarů na fosilním průmyslu platí PR a media a hlavně - Princ Charles je známý jako ekolog, dokonce podporuje bio-zemědělství (!!!) a jeho syn Harry je reptiliánské démon z jiné planety, chcete ještě jiný důkaz, nebo to stačí?

    Prince Harry Shape Shifting?? : Watch Eyes ! (Reptilian? Demon?) You Tell Me
    https://www.youtube.com/watch?v=DTOIB0lwjKY
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam