ARCHDRONE: Tenhle "standard" je ovšem pouze subjektivní pohled, možná ze zkušenosti vlastní i ze sociální bubliny, nicméně pouze subjektivní pohled. Někdo to zase má třeba takhle:
1) Člověk je v dětským naivním limbu. Ok, ovšem už tehdy záleží na tom, jak je založen. Já třeba měl odjakživa velkou fantazii, miloval jsem záhady, hodně jsem četl a po babičkách jsem chtěl, aby mi dokola vypravovaly různý historky z mládí atd.
2) K záhadám a věcem za oponou tak nějak člověk tíhne. Čili ano, dřív nebo později objeví něco, co mainstream označuje za "konspirační teorii".
3) Objeví další KT, jenže zde opět hraje roli to, co jsem psal v bodě 1, čili jde o to, jak je založen. To, že mám otevřenou mysl, totiž neznamená, že nejsem schopen kritickýho uvažování – vlastně je to přesně naopak. Jestliže se tedy nebudu pohybovat v černobílejch extrémech, nebudu odsuzovat všechno a dokážu se na věci podívat objektivně – a tudíž mi například vyjde, že 9/11 je jasnej podvod a inside job a urážka zdravýho rozumu (a dokonce věřím tomu, že v dnešní době smart founů a internetu už by to takhle neprošlo) –, ale zároveň nebudu takovej ten flat-earther, co věří úplně všemu. Jde o balanc. Jak se říká, pravda je vždycky daleko šílenější (neuvěřitelnější, barevnější), než jak by si lidi většinou mysleli.
4) Tudíž neodmítnu KT jako celek – tady je právě zakopanej pes. Tohle je přesně ta černobílost a škatulkování a jednopytlovitost. Pokud tohle člověk dělá, nemá nárok na to, považovat se za objektivně uvažujícího jedince (aspoň v tomhle směru ne). Už sám pojem KT je na x traktátů a sám o sobě je vlastně manipulací, jak tady asi většina ví. To samý dneska "dezinformace", že jo.
5) Člověk se neustále vyvíjí, a pokud má otevřenou mysl, může si pogratulovat, pravdě bude vždycky blíž, jakkoli depresivní a frustrující to místy – hlavně ze začátku, než se s tím naučí pracovat a vytvoří si jakýs takýs postoj – může bejt.
Čili ty jsi dokonale popsal klasický kolečko dnešního moderního černobíle přemýšlejícího člověka a v podstatě se tady vůbec nejedná o KT, nýbrž o způsob přístupu k realitě (zde třeba v podobě světovejch událostí a tvoření si světonázoru). Pokud má někdo (a že jich např. na Nyxu je) takhle rigidní konfiguraci a nehodlá na ní nic měnit – tzn. potřebuje ty věci vidět zjednodušeně, což je zase otázka ega atd. –, pak nemá smysl se s takovým člověkem bavit nebo se pokoušet mu předkládat nějaký zdroje apod. A zapojí-li se do toho strach a masová hypnóza (viz C-19), je to celý ještě vyšponovaný do výšin, jak dneska vidíme všude kolem.
Dobře jsi to shrnul na konci, nicméně pořád platí, že jsou lidi, který jsou v pohodě schopný s tím pracovat/žít, teda za předpokladu, že si to nějak regulujou (kdybych se tím zabýval od rána do večera, musel bych se zbláznit). Osobně mi dost vyhovuje Duškovsko-Pjérovskej přístup, kterýžto chlapy jsem objevil až před asi pěti lety.