• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    podle mne rezignoval protoze jednak nechce podrazit schrödera, a jednak nechce paktovat s angie. A mozna tou rezignaci prave chce otevrit cestu ke koalici jamajka.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    RETAL: myslíš, že to je ten důvod, proč Joschka rezignoval na šéfování vládní strany, totiž, že se on sám nechce vlastně s FDP moc punktovat?
    RETAL
    RETAL --- ---
    Ano, přesně tak, "Schwampel" = "die schwarze Ampel". Brrr. Nicméně pokud vím, používalo se to jen v neděli, teď už se o variantě CDU/CSU + Zelení + FDP mluví jako o "die Jamaica-Koalition" :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    VANEK: :))
    Taky se nám zrodil nový termín - Schwampel, tuším matně, že coby náhražka schwarze Ampel.... bude to takový překladatelský oříšek...
    A Joschka tedy umí překvapit....
    http://www.sueddeutsche.de/,tt1m1/deutschland/artikel/993/60933/
    VANEK
    VANEK --- ---
    ROTWEIN: To se pozná ta západní vyspělá společnost se 40 lety náskoku :-)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    NECECH: u nás je spousta kreténů a stranám to na hlasech zrovna neubírá:)))
    NECECH
    NECECH --- ---
    Protože Westerwelle je strašný kretén!
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Proč má vlastně FDP v Německu tak malý vliv?
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: no toho se trochu bojim...
    NECECH
    NECECH --- ---
    AETHER: Třeba německou verzi opoziční smlouvy? :(
    RETAL
    RETAL --- ---
    Zklamání, velké zklamání.
    AETHER
    AETHER --- ---
    Nechme jim prostor, treba vymysli neco neotreleho a funkcniho:)
    NECECH
    NECECH --- ---
    Je to (ta očekávaná) pohroma! Chudinka Angela nemůže pořádně vládnout. Myslím, že jí sabotovali pánové jako Koch a zejména Stoiber - a to z velmi egoistických důvodů. Teď je otázka, zda Zelení budou dosti "pružní", nebo jak bude vypadat tzv. Velká koalice (a jak dlouho ona vydrží). Schröder může vcelku spokojeně odejít ze své funkce.
    TAJFUNKA
    TAJFUNKA --- ---
    snažím se psát podle nového pravopisu, ale nemám ho nastudovaný moc detailně a navíc veškeré jazykové opravátory, co mám, umí stejně jen ten starý :)
    NECECH
    NECECH --- ---
    Otázka pro překladatele: Slovo "vyhláška" ve velké většině případů překládám jako "Bekanntmachung", zkratku "vyhl." jako "Bekm.". Někdy, hlavně když se nejedná o právní text, používám také "Kundmachung", pro které nemám zkratku (myslím, že ani není). Jak se s ním vypořádáte vy? Používáte někdo ještě jiné varianty? A kdy?

Abych dodal ještě něco k německému pravopisu: Myslím, že ho celkem výstižně charakterizuje Peter Eisenberg ve svém Grundrißu. Duden je podle mě strašně nepřehledný; navíc snaha předepsat dopodrobna řešení veškerých ortografických problemů podle mě nemůže zplodit nic jiného než takovou zrůdu.
    K novému německému pravopisu: Snaha modernizovat místy těžkopádnou německou ortografii je z mého hlediska chválihodná. Chyba je v tom, že se celého projektu ujali politikové. Používám novou ortografii celkem rád, protože ponechá člověku více volností (například dát před infinitiv s zu čárku nebo jí nedat). Podle některých nesmyslných ustanoveních ohledně toho, co se píše odděleně nebo jako jedno slovo či co s velkým nebo s malým písmenem, se odmítám řídit. Nové pravidlo, kdy psát s a kdy psát ß, ale považuji za geniální, řekl bych, že to je srdce reformy (která by se měla nazívat spíše "reformka").
    NECECH
    NECECH --- ---
    SARKALINA: V Bavorsku, kde jsou lidé - jak postřehl pán Stoiber - ze všech Němců nejchytřejší, ti to projde určitě...
    RETAL: Dobrá odpověď! U mě to vypadá podobně. V problematických případech se řídím podle srozumitelnosti.
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    starej...a nevim nevim, jestli mi to projde u statnice.. :(
    RETAL
    RETAL --- ---
    Pokud vím, používám nový, nemám s tím problém (i když přiznávám, že čárku stále píšu téměř před každým infinitivem s zu :-).
    AETHER
    AETHER --- ---
    Stary mam radeji, ale ted v praci musim pouzivat novy, takze jsem se uz vicemene preucila a zjistila jsem, ze stary pouzivam jen v rucne psanych dopisech a i to jen nekdy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam