• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: Dürer jednoznačně - dřevořez

Mistr Pavel z Levoče - dřevořezba
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: ne, je to jedna z grafických technik tisku z výšky... dřevořez, dřevoryt a linoryt...

dřevořezba je prostorový objekt vyřezaný ze dřeva...
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    ja nevim, dneska jsem fakt pritupelej, ale je pravda, ze drevorez az moc pripomina krovinorez
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    AETHER: stejně jako se jiná grafická/tiskařská technika nazývá linoryt nikoliv linorytba...
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    AETHER: dřevořezba jest řezbářské řemeslo/umění (k vytvoření skulptur, reliéfů a pod.), dřevořez je v podstatě vyřezání tiskařského štočku do dřevěné desky...

"Již před vynálezem knihtisku (pol. 15.stol.) se staří tiskaři snažili obohatit text různými obrázky nebo tiskli i pouhé obrázky. Používali k tomu techniku zvanou dřevořez. Do povrchu destičky zhotovené ze dřeva (řezaného podélně - po letech) se nožem vyřezávaly různé ornamenty, výzdoby, hrací karty, iniciály. Dalo by se říci, že to byl jakýsi dřevěný štoček, u něhož byla netisknoucí místa odstraněna vyřezáváním. Před vynálezem knihtisku se takto tištěné obrázky vlepovaly do ručně psaných knih. Nejstarší zachovaný dřevořez - obrázek sv. Kryštofa pochází z roku 1423."
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: no, ja prave zjistila, ze SSJC pripousti i variantu drevorezu, ale stejne me to boli, kdyz to vidim/slysim
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    ok, sem vul, jasne, esteze sem to neredigoval:) (ale kdyz ja mel tu narocnou srnci noc;)
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: Holzschnitt je dle meho nazoru cesky BUD drevoryt ANEBO drevorezba, drevorez je pravdepodobne nejakou zvlastni odrudou krovinorezu, ne?
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    AETHER: cim te sokovaly?
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: kouknu na to, lec asi az zitra

ted jsem v soku v "Dürerových dřevořezů", ktere na me vybafly v jednom z dilu Bahrovych Dejin nemecke literatury
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    AETHER: Vcera vysla v SZ docela duveryhodna recenze: http://www.sueddeutsche.de/kultur/artikel/94/83011/
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: :) no hlavne zes to prezil bez ujmy na zdravi!

Jinak az ty Grassovy pameti uvidis, tak poreferuj, ja i kdybych je tu v Praze potkala, nedostanu se k nim driv nez na konci zari.
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    RETAL: No srna byla hlavne trochu sok, protoze to bylo uprostre dolnobavorskych poli nekdy pred pulnoci a ja netusil, co mam delat: lezela tam mrtva, ja mel namacklej predek... Dojel jsem teda domu a volal domacim do Spanelska, co s tim (ostatne je to jejich auto...), a od nich se dozvedel, ze se to musi nahlasit. A ted ta policie: byla celkem vstricna i vecna, to nejhorsi na ni bylo, ze mluvila zasadne boarisch a tomu ja dycky rozumim tak ze tretiny:)
    RETAL
    RETAL --- ---
    MECHTILD: Co bylo horší? Srna nebo policie? :)
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: jaj! bavorská policie stojí za všechny drobné...
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    AETHER: No uz to vydal kazdopadne... ale jeste jsem to nemel v ruce. Zato jsem dneska zazil automobilovy stret s bavorskou srnou a pote bavorskou policii. Nic prijemnyho.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MECHTILD: vsak ona ta medialni boure casem utichne... jinak reklama by to asi nebyla pouze v pripade, ze by s priznanim prisel par let pred sepsanim autobiografie, ne az pote... jsem na to zvedava a ne kvuli tomu, ze tam pise o tom, ze byl ve Waffen-SS
    JESSIEATREIDES
    JESSIEATREIDES --- ---
    MECHTILD: ano, je obecná...
    MECHTILD
    MECHTILD --- ---
    JESSIEATREIDES: hm, tady nevidim rozpor. Ale jinak mi ta poznamka prijde trochu moc obecna - tech novinaru je uz tolik, ze nelze na zadny kdyby usuzovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam