• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    cau, prosim potrebuju doucovani na nemcinu, potrebuju pripravit na deutsch fur den beruf. neco nemecky umim, ucim se celej zivot, ale jak to v podstate nepouzivam, tak hruza.
    prosim posta :))
    RASTAELLE
    RASTAELLE --- ---
    Prosím pěkně, neměl byste náhodou někdo zpracované nějaké z těchle témat v němčině? Prahu-královskou cestu, památky románského, gotického, renesančního, barokního, klasicistního, historizujícího a secesního slohu v Čechách. Dále ještě Lázeňský trojúhelník, Jáchymov, Jánské Lázně a Třeboň.
    áách jo, budou mě z toho zkoušet... :(
    jestli jsem v nesprávným auditku, poradili byste mi prosím kde jinde se ptát?
    Děkuju
    BUKIN
    BUKIN --- ---
    MUFLONEK: V NSR má možná stejně zprofanovaný význam Volksgenosse, česky překládáno jako soukmenovec, oslovení členů NSDAP.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    oběma děkuji.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    C00BA: správně.)))))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MUFLONEK: Genosse je jednak (politicky) sudruh -- oslovuju sa tym okrem komunistov i clenovia SPD (a v minulosti i nacisti).

ale jednak je to oznacenie pre osobu, s ktorou je dany clovek nejak spojeny, napriklad Zeitgenosse (zijuci v rovnakom obdobi), Altersgenosse (rovesnik, rovnaka vekova skupina)...
    C00BA
    C00BA --- ---
    MUFLONEK: Myslim ze tyhle definice vcelku sedi http://de.wikipedia.org/wiki/Genosse ci http://de.wiktionary.org/wiki/Genosse

osobne jsem se ale s jeho uzivanim behem poslednich ca 10 let nesetkal takze bych rekl ze soudruh Paroubek keca (predpokladam ze narazis na aktualni kauzu )
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Skromný dotaz - spěchá...

pátráme po významu slova Genosse, to že to je soudruh vím.o))) Jde mi spíš o to, v jakém kontextu to němci použijí nejčastěji.
    V Čechách má slovo soudruh zprofanovaný význam.
    Jde mi primárně o to, zda stejně zprofanovaný význam má i v SRN...

Nebo nevíte o někom na koho bych se mohla oficiálně obrátit na konzultaci?

Předem děkuji.o)

LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DUNAR_: da. Backmohn, Blaumohn.
    ale v poslednej dobe len mlety a sladeny; vo vacsich
    supermarketoch, tam kde su Backwaren a Gewürze.
    stoji to asi 2 - 3 €/250 g.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    EPHEMERUM: daj aspon 200 za NS a mozno ti to nejaky stredoskolak prelozi... ;)
    AETHER
    AETHER --- ---
    EPHEMERUM: 600,- za NS? To je slusna odmena... ale obavam se, ze jestli je mysleno 600 za celek, tak jsi hodne pod cenou a tezko rict, jestli za to dostanes kvalitni protisluzbu...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    GUTO: muku, ktora by zodpovedala polohrubej, som este nevidel.
    najskor krupica (Gries), ale zas, predsa len to nie je muka.
    GUTO
    GUTO --- ---
    TUILE: To je od tebe milé. Ale já jsem dost z ruky - Freiburg. I přesto ale díky.
    GUTO
    GUTO --- ---
    Tak tomu říkám novinky. No musel jsem tu být za exota na patře, když jsem se po hmatu poznat jaký je rozdíl mezi jednotlivýma moukama. :-))
    Díky všem za jejich příspěvky. To by mne ani ve snu nenapadlo, že tu mají jen jeden druh mouky - hladkou. ůůůůůůůů
    Mi je v podstatě jedno, jakou barvu mouka má. Já bych jen potřeboval znát, která ze zdejších mouk se svou jakostí blíží naší polohrubé. A z vašich příspěvků jsem vyrozuměl ... že žádná taková tu není (není-liž pravda ?).
    No alespoň jsem teď chytřejší.
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    AETHER: diky, to me nenapadlo.
    AETHER
    AETHER --- ---
    KUBZ: no vedle kauce, kterou kdyz neznicis, tak Ti vrati, skladas jeste nejakou castku, za kterou se ten byt po Tvem vystehovani uvede do puvodniho stavu (treba vymaluje atd)
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    Nevíte prosím, co znamenají "Endreinigungskosten"? Dict.cc mlčí.

kontext
    Bei der Schlüsselübergabe ist an den Eigentümer eine Kaution und die jeweiligen Endreinigungskosten zu entrichten. Die Höhe der Kaution und der Reinigunspauschale ergeben sich aus der Objektbeschreibung und dem Buchungsformular.
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak sem trosku zaguglila a nasla sem tohle. ale bohuzel tu ted nemam hladkou mouku, abych se podivala, jaky znaceni ta nemecka hladka ma. pozejtri se kouknu do realu, jaky teda vsechny typy maj a zkusim neco koupit a popripade porovnat s nasi ceskou.

Co znamenají typová čísla u mouky?

Původně se mouky označovaly pouze typovým označením (např. T 512), kde číslo značilo tisícinásobek obsahu popelovin v sušině (např. žitná mouka má označení T 930 - to znamená, že ze 100 g zůstává po spálení 0,930 g popela).
    Toto označení bylo nahrazeno slovním názvem - např. pšeničná mouka hladká Speciál nahrazuje původní hladkou mouku T 650, která je vyráběna ve třech variantách s různým obsahem lepku, dále hrubá mouka Zlatý klas nahrazuje dosavadní hrubou mouku T 450 atd. Je tedy patrné, že kromě popelovin jsou důležitými obchodními znaky také granulace a obsah lepku. Čím vyšší číslo, tím tmavší, více vymletá mouka.
    Čím nižší je typové číslo, tím méně vláknin mouka obsahuje a tím je také světlejší. Čím vyšší je typové číslo mouky, tím méně lepku obsahuje a tím méně bude těsto kynout (nejvíc lepku obsahuje mouka typu 550)

Pšeničné mouky
    00 Pšeničná mouka hladká světlá
    T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
    T 405 - je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy "nejmíň" celozrnná.
    T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)
    T 512 - Pšeničná pekařská speciál
    T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
    T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
    T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.
    T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová
    T 1000- Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
    T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
    T 1150- Chlebová mouka
    T 1800- Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná

Žitné mouky
    T 960 Žitná chlebová
    T 1700 Žitná celozrnná

btw. kde v nemecku prebyvas? jestli se obcas vyskytujes v mnichove, tak bych ti mohla nejakou dovezt. za tejden si delam vylet do prahy.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    GUTO: klasicke muky maju sice vsetky hladke, ale daju sa nakombinovat s inozrnnymi mukami, ktore su uz z principu polohrube az hrube... kamaratka ked bola v berline, tak nakupovala rozne celozrnne muky v bioobchode a kombinovala ich s nejakou bielou, myslim, ze s 550, jeden diel bielej a jeden diel celozrnnej... ak chcela tmavsie, tak jeden diel bielej a dva diely celozrnnej... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam