• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LUMENIA
    LUMENIA --- ---
    NECECH: dokument pochází ze sev.itále. Je v německo-italském vyhotovení, ovšem i v té německé části používají italské výrazy jako např. (Irpef-daň z příjmu fyzických osob)
    AETHER
    AETHER --- ---
    LUMENIA: dava smysl "stanovene srazky dane (Irpef)"? ale bez zaruky
    NECECH
    NECECH --- ---
    LUMENIA: švýcarsko?
    LUMENIA
    LUMENIA --- ---
    NECECH: Jedná se o daňové přiznání. A věta se vztahuje pouze k uvedené finanční částce, přičemž toto celé je v části nazvané- "STEUERDATEN - daten für die eventuelle abfassung der einkommenerklärung".
    NECECH
    NECECH --- ---
    LUMENIA: vic kontextu prosim
    LUMENIA
    LUMENIA --- ---
    pomůže mi někdo přeložit "Ausgesetzte Irpef-Einbehalte"?
    Přičemž Irpef znamená daň z příjmu fyzických osob(italsky), ale dohromady mi to nedává moc smysl... Thx předem
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VANEK: Jo, tak v tomhle případě bych asi skutečně předpokládal, že je to proto, aby si čtenář nemyslel, že se Karel Hynek jmenoval Máchas.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GOBERS: Nämmlich »Karl Hynek Mácha’s ausgewählte Gedichte« in http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3105 , katalog Klementina (hm, do naskenovaného jsem nekoukal) a pár podobných titulů jinde.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VANEK: Škoda, že jsi nedal přímo nějaký příklad, ono je to s vlastními jmény totiž trochu složitější - odlišná pravidla platila (a dodnes platí) v závislosti na tom, jestli je vlastní jméno použito se členem nebo bez něj. Bez členu se v genitivu u vlastních jmen mužského rodu připojuje krátká koncovka -s kromě případů, kdy jméno končí na -s, -ss, -ß, - z, -tz a -x, pak se připojuje jenom apostrof. U vlastních jmen se členem genitivní koncovka obvykle odpadá (ovšem čím starší literatura, tím častěji na ní člověk přeci jen narazí) a apostrov se u jmen končících na sykavku nepoužívá.

Pakliže výše řečené není případ na který ses ptal, nebo pokud jsi narazil přímo na 's, tak to pokud vím nikdy normativní podoba nebyla a lze se jen domnívat, že její původ (necháme-li stranou možný vliv angličtiny) leží ve snaze autora upozornit čtenáře, že dotyčné -s není součást jména (které v určitých případech žádnou koncovku mít nemusí - viz výše), ale skutečně jen genitivní koncovka.

VANEK
    VANEK --- ---
    Doteď jsem žil v představě, že zatímco v angličtině je saský genitiv ...'s, tak v německém (konkrétně mi jde o mužská osobní jména) se připojuje jenom -s; ale teď jsem v několika pramenech narazil u knihy z 19. století taky na apostrof. Je to nějaký starší, následně změněný pravopis, nebo co? Dík,
    POUST
    POUST --- ---
    2:MRA
    nevim o filmech ale, serriály v N včetně německých jsou na http://serienjunkies.org/

..v pravo kliknout na písmenko v abecedě, a múžete si vybrat
    KOCURMOSUR
    KOCURMOSUR --- ---
    NECECH: :)))
    NECECH
    NECECH --- ---
    Warum gehen Ameisen nicht in die Kirche?
    Weil sie Insekten sind!
    MRA
    MRA --- ---
    nevite nekdo o nejaky dobry strance, nebo foru, kde bych nasel nejaky nemecky filmy? co tak brouzdam internetem je jich jako safranu. a ty proflaklejsi jsem uz asi skoro vsechny videl. dekuju
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    Ahojík, asi to sem nepatří, ale nemáte někdo prosím překlady úvodních textů od lekce 13-24 z knihy Němčina pro právníky? Díky moc.
    GAWALL
    GAWALL --- ---
    GOBERS: Díky moc!
    KAFKA__
    KAFKA__ --- ---
    GOBERS: Výborná kniha, také doporučuji.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GAWALL: Hmmm, skoro v každé systematické gramatice... já osobně používám gramatiku od Dudenu z té jejich velké dvanáctisvazkové řady (sv. 4). Ještě se mi asi nestalo, abych tam nenašel to, co jsem hledal.

http://www.duden.de/deutsche_sprache/detail.php?nid=22&isbn=978-3-411-04048-3
    AETHER
    AETHER --- ---
    GAWALL: mam pocit, ze to bylo v gramatice od Helbiga a Buschy pekne, ale jista si nejsem, kouknu se Ti prilezitostne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam