• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    a co je to Dinkel?
    TAJFUNKA
    TAJFUNKA --- ---
    AETHER: vůbec netuším, jak se správně "špéci" píše. sice ji prodavájí v obchodě, ale pod názvem něco-mix. a sami Němčourci se nemohli shodnout, jak to psát, když jsem se ptala ;) každopádně pití je to dobroučké :)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    No Spezi je spíš zkratka Spezialist - analogicky k Hirni, Softi, Grufti atd....Bretzi se myslím taky říká bavorským preclíkům. No ti bavoři... Výborná kniha "Tief in Bayern" od fiktivního německéh etnografa vydávajícího se za Skota, aby unikl násilnostem a lynčování ze strany pravověrných Bavorů.. Dlouho jsem se tak nezasmála...
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: btw. vitej zpet;)

Jinak ten napoj je spis Spezi, ne? Alespon tak si to pamatuji z napojovych listku... ale je fakt, ze tohle neni Hochdeutsch, tj. bude se to lisit ode vsi ke vsi...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Já jen aby nedošlo k záměně. Větná má poslední struktura trochu nelogická. Ty Kissen jsem nemyslela k jídlu. ...:)) Jsou to ty klasické polštáře plněné zrníčky např. v čajovnách. Jinak je to nějaký planý druh pšenice. Vím jen, že se tím dost cpou zájemci o větší muskulaturu, protože má nějaké speciální bílkoviny...:)) Jestli překlad není akutní, vrhla bych se...:))
    TAJFUNKA
    TAJFUNKA --- ---
    ROTWEIN: prosím, neříkej bavorským špeclům "Spätzi"....
    protože "špéci" je úžasné pití, ale rozhodně ne jídlo :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: jsi dobra, ja ani nevim, jak takovy spaldovy rohlik chutna:)
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Dinkelspelzhörnchen, ale v Bavorsku časté Dinkelspelzkissen. Mám dojem, že ze špaldové mouky se právě dělaly - nevím jak teď, ale dřív bavorské Spätzle..."Spätzi"....:)
    MILIS
    MILIS --- ---
    aether... ja na tebe nekoukam, to uz bys me davno videla ;)))
    nechci nikoho otravovat
    navic je to tezke, takze uvidite...
    AETHER
    AETHER --- ---
    MILIS: na me nekoukej, bohuzel nestiham a na tohle bych musela kouknout minimalne do slovniku;)

@all: jaky pravnicky slovnik byste doporucili? (tedy vlastne asi otazka hlavne na Aframa;) zatim jsem jakz takz spokojena byla pouze s pravnickou terminologii od C.H. Becka, slovnik z nakladatelstvi Linde se mi nezda byt prilis pouzitelny (neuvadi kontext a tak nedava jistotu)... jeste jsem pracovala s nejakym, ale vubec nevim, co to bylo zac a tedy take nezaujal... :(
    MILIS
    MILIS --- ---
    pokud chce nekdo pomoc, uvitam preklad tohoto odborneho textiku:
    //mozna trochu "orisek"

ŠPALDOVÝ ROHLÍK

Je vyroben z původního druhu
    pšenice - špaldy, známé již ve středověku.

Ve srovnání s moukami z kultivovaných
    forem pšenice současnosti obsahuje výrazně
    vyšší podíl lehce stravitelných rostlinných
    bílkovin.

Je atraktivní z hlediska zdravé výživy, nelze
    ji pěstovat za použití umělých hnojiv
    a genetických úprav.

Při těchto přednostech je navíc chuťově
    přinejmenším srovnatelná s moderními
    pekařskými výrobky.

Křupavě vypečený špaldový rohlík
    s bohatým posypem různých semen splní
    nároky labužníků i zdravé výživy.

Pro své zákazníky uvádí na trh společnost....
    AETHER
    AETHER --- ---
    tak nakonec jsem dospela k tomu, ze je to adverbiale I (ale taky to zalezi na vete) a nebo situierende Temporalergaenzung...
    AETHER
    AETHER --- ---
    CELLINDRA: ja bohuzel taky ne... pokousela jsem se to urcit podle DUDEN Grammatik a tam se na konci dozvim, ze vic dopodrobna to urciuje Engel; jenze toho doma nemam... tj. musim dneska do knihovny...
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    Řekla bych, že to úplně stačí, ale na tohle opravdu nejsem odborník...
    AETHER
    AETHER --- ---
    lidi, kdyz je nekde 'nicht mehr' jako ze uz to ten clovek nedela, je to Temporalangabe? Nebo se to musi interpretovat vic do hloubky? Chjo...
    AETHER
    AETHER --- ---
    ACIDQA: gratuluju:)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Tak už vím výsledky...dobře mi to dopadlo :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    uff..v cestine? to bych si docela dala...:)))
    SONJA
    SONJA --- ---
    sorry - my
    SONJA
    SONJA --- ---
    ACIDQA: tak to jste meli tu pisemku uplne stejnou jako my,akorat ze mi to meli vysvetlovat a psat v cestine a asi to nebylo tak naorcny:)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam