• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    ALEXIS: nebo tedy rakouský :)
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    ALEXIS: To já bych si tu kuchařku klidně koupila, německý recepty mám ráda :)
    NECECH
    NECECH --- ---
    ALEXIS: V Německu je běžná cena za překlad: 30 cent/1 řádek (=32 znaků). Nevím, jak tady v Čechách.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TAJFUNKA: trhni si, cesky umim perfektne, s cestinou som vyrastla, ak len z toho, ze nepisem na diskuzak cesky usudzujes, ze ju neumm, tak si uboha... a s nemcinou mam problemy, jedin ak su to vyrazy z rakuskej nemciny, ktore som v zivote nepocula, inak z nej mam urobenu maturitu a este skusku na vyssej urovni, aj ked nemam ziaden certifikat, nemyslim, ze by som s nou mala take problemy... a pytala som sa na dve slova, tak ako z toho mozes usudzovat, ze mam problemy s nemcinou ako celkom?

a kupovat si to nemusis, ak neodoberas veci od CDprojektu... a mila zlata, mozes si byt ista, ze ak by som neobstala v skusobnom preklade, tak mi tu zakazku nedaju...
    TAJFUNKA
    TAJFUNKA --- ---
    ALEXIS: to si děláš srandu! z němčiny do ČEŠTINY????!!!! s němčinou máš problémy, česky neumíš... :) hlavně nám řekni, jak se to bude jmenovat, abychom si to nekupovali..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    chcela by som sa spytat... kolko penazi je rozumne si zapytat za preklad (za normostranku)?
    ked som prekladala listy (fieremnu korespondenciu), tak mi chalani davali 150/normostranku...
    teraz budem prekladat kucharku (z nemcin do cestiny) a neviem, kolko si mam zapytat... poradite?
    dik :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    AETHER, RETAL: diky, uz som to vyzistila... po icq s kamaratovou maminkou - prekladatelkou... :)
    takze je to naslehat a dufam, ze v dalsich receptoch uz ziadne pofiderne rakuske slova nestretnem... :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    takze naslehat;)

dokazu si predstavit, ze kdyz s nejakou plynovou bombickou udelas sifon, taky se tomu bude rikat versprudeln:)
    RETAL
    RETAL --- ---
    ..mi píše
    RETAL
    RETAL --- ---
    versprudeln: verrühren, aber mit schwung.
    RETAL
    RETAL --- ---
    jo, napiš celou větu. mám na ICQ kamaráda - Rakušana, můžu se ho zeptat :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ALEXIS: chtelo by to kontext, sprudeln je virit, ale Sprudelwasser je treba perliva voda: takze versprudeln muze byt treba naslehat?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ALEXIS: tak weckmehl je rakusky struhanka, na to som uz prisla, ale co je sakra "versprudeln" to netusim... ani ja, ani slovnik na centrume a seznamu... neviete to niekto? zas nejaka rakuska zmatlanina nemciny... :(
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    lidicky, nahodou netusite niekto co je to "Weckmehl"?
    viem, ze "rWeck" je veka alebo zemla a "eMehl" je muka alebo prasek, ale co to je dohromady vobec netusim... je to z receptu na jablkove knedlicky...
    NECECH
    NECECH --- ---
    AETHER: ... mezi elity
    AETHER
    AETHER --- ---
    NECECH: souhlas, az na tu xenofobii, ta je sice pritomna ve velke mire, ale vedle ni se tu rodi i jista kosmopolitni spolecnost
    NECECH
    NECECH --- ---
    Vysidleni Nemci se (vetsinou) nechteji vratit, protoze v Nemecku maji vyssi zivotni uroven nez u nas, a to je celkem rozumne. Na jejich miste bych uvazoval stejne. Takze nase vlada by se musela hodne snazit prilakat nejakeho Nemce k nam. Ach, kez by ta zeme zase ozila smesi ruznych etnii a kultur, jak pred valkou. Myslim, ze stredoevropske narody jsou dneska vsechny xenofobni.
    AETHER
    AETHER --- ---
    MALARKI: no ja myslim, ze zajimave gesto by bylo umoznit (nebo spis zjednodusit) zajemcum ze rad sudetskych Nemcu usazeni se v CR... plosne vraceni si take dost dobre nedovedu predstavit; krom toho misty byli Nemci po valce vysidleni z domu, ze kterych pred valkou vysidlili Cechy, takze by se to jeste muselo zkoumat i takhle - predvalecny status quo proste vratit nelze
    MALARKI
    MALARKI --- ---
    A hlavne si nedokazu predstavit, jak by se vystehovavaly cely mesta a vesnice, kde uz zijou tri generace ceskejch rodin, a kdyz si ty pozemky a baraky musely tehda koupit od statu. A co s tema lidma potom? To by sli stanovat do lesa? To uz proste nejde ani vyjmky nejdou udelat. Tady v tomhle pripade leda vsechno nebo nic.
    AETHER
    AETHER --- ---
    LAURA_S: No nevim, ti, se kterymi jsem mluvila, vetsinou priznavaji, ze uz by sem asi nesli - puvodni vysidlenci kvuli veku, mladsi lide kvuli jazyku a ti, kterym na tom skutecne zalezi, jsou zpet tak jako tak, nebo sem alespon jezdi travit dovolenou atd.
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    AETHER: Věř tomu, že by většina z nich tady opět ráda žila..
    AETHER
    AETHER --- ---
    LAURA_S: a co si predstavujes pod zrusenim Benesovych dekretu? Zrusit vsechny? Jen ty problematicke? Ta otazka je pomerne komplexni a jak tu zminil Necech, z pravniho hlediska by to bylo dost komplikovane, ne-li nemozne. Proto od valky vzniklo nekolik smluv mezi cesko(slovensko)u a nemeckou stranou, ktere upravuji vzajemny vztah obou statu a postoj ke spolecne minulosti a pritom Benesovy dekrety nerusi...

ad odskodneni: pokud vim, nedostali jsme jako stat od Nemecka zadne reparace, na ktere jsme po valce meli narok, aby se tak vyrovnal nemecky majetek, o ktery sudetsti Nemci po valce prisli (ano, vim, je to hodne zjednodusena formulace a myslim, ze to nikde nestoji primo takhle cerne na bilem, ale vicemene je to tak) - coz je asi take duvod, proc se o teto otazce zas az tak vehementne z nemecke strany (myslen nemecky stat, zadny Landsmannschaft) nemluvi. Osobne jsem toho nazoru, ze provest uplne odskodneni je nemozne, nejde vystehovat cele pohranici a vratit ho Nemcum - a ti rozumni a nezfanatizovani z nich to vedi. Ale jista gesta jsou fajn, ukazuji dobrou vuli.

LAURA_S: Po pravde receno, moc se jim nedivim, te spiny, co by pritom vyplynulo na povrch... Nicmene trosku si nedovedu predstavit, ze i kdyby jim stat jejich majetek vratil, ze by se sem opet nastehovali a zili tady? A mimochodem myslim si, ze takova moznost by mela existovat - ale jen v pripade, ze tu skutecne chteji zit.
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    NECECH: Je to dost pravděpodobné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam