• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AETHERFORUM GERMANUM
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    AETHER: jo, to zni lip... dik... ja mam v poslednej dobe tendenciu vsetko prekombinovavat... :)
    AETHER
    AETHER --- ---
    produkt pro lidi, ktere bavi jist, ne? :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ako by ste prelozili "ein Produkt für Leute, die Spaß am Essen haben! " (toto je kontext, nic ne k tomu nie je, je to hlaska nejakeho doktora o danom produkte)
    mna napada nieco ako: "Produkt pro lidi, kteri se u jidla bavi!", ale nie je to ono... nie je to chytlave, ako original... poradte, pls... :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jo, gutenberg je fajn. Odtamtu toho mám dost. Sám nechápu, proč sem se tam ještě nekouk:). Dík.
    AETHER
    AETHER --- ---
    JOSEF_K: myslim, ze jsem onehda elektronicky potkala Meyrinka a Broda, ale nepamatuji si kde a nemam cas to hledat; na nemeckem gutenbergu stoprocentne najdes Rilkeho
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Spíš pražské německé. K sudetoněmeckým nemám moc důvěry:).
    AETHER
    AETHER --- ---
    JOSEF_K: 'tihle autori' - tim myslis sudetonemecke nebo prazske nemecke?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Tihle autoři by mě celkem zajímali. Znám z nic jen Kafku (to vás asi napadlo:)) a jinak mám mezery jak ****:). Nebyl by nějakej odkaz, kde je objevit v E-verzi. Třeba i v originále, nějak se s tim poperu.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    To asi ne:)) On hlavně dost sympatizoval s nacisty. Šlo tam o to, že se město bránilo názvu ulice Wazlikgasse, sudetoněmecký svaz se chytal za hlavu a probíhala veřejná diskuse....:)
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: nejsem si jista tim 't' - ja od nej neco i cetla, no ale zadna extra literatura
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    AETHER: přesně. V Regensburgu kvůli tomu byla jednou nějaká demonstrace...:)) Hans Watzlik - znám tu historku jen foneticky, tak nevím, jestli ho píšu správně...:))
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: vicemene uplne, sem tam je nektery oziven nejakou dnesni sudetonemeckou organizaci...
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Aehther: hlavně je děsivé, že nebýt hrstky zapálených překladatelů a germanistů, ani pes by po nich nevzdechl...
    Docela by mě zajímali šumavští sudetští autoři. Ti jsou tak nějak pohřbeni úplně.
    AETHER
    AETHER --- ---
    ROTWEIN: myslim, ze tady by mohl mnohe dohnat Goethe Institut - a je skoda, ze se jeho cinnost tim smerem ubira jen marginalne; uz davno me napadlo, ze by kurzy pro pokrocile mohly byt vystavene treba na cetbe povidek a proc ne prazske nemecke literatury, ze?
    LAURA_S
    LAURA_S --- ---
    ROTWEIN: hehe :)))
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    http://www.sueddeutsche.de/app/kultur/bundesdance/index2.html

Tak tohle je hustý! Doporučuji kliknout na Stoibera a pak měnit Randgruppen.
    Nahoře sledovat výroky taky stojí za to.
    ROTWEIN
    ROTWEIN --- ---
    Hola, hola, jak běžně překládáte Trauerarbeit (machen)?
    Mám to zafixované jako termín vyloženě psychologický, nedávno jsem četla nadsazený titulek Stoiber sollte im stillen Kämerlein seine Trauerarbeit machen. ...
    - zpracovat si, vyrovnávat se s frustrací... ?
    RETAL
    RETAL --- ---
    Ano, souhlasím, bylo to tak nešikovné, až se člověk ptá, jestli za tím není nějaký skrytý zájem :)
    Ale uvidíme, co na to partajní mediální mágové. Můžou z toho třeba rozehrát zajímavou diskusi (která stejně dříve či později musela přijít) a pročistit vzduch v celém Německu. Prostě si to "vyříkat".
    Ale asi spíš ne. Před volbami se nic nevyříkává, to se atmosféra jen zahušťuje.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ja nic nerozdmychavam... ja pouze reaguju na tu vetu:"Wir haben leider nicht überall so kluge Bevölkerungsteile wie in Bayern"

To se clovek skoro sam sebe potichu pta, jestli mu nahodou Gysi s Lafontainem za tenhle vyrok neco nesoupli bokem. Ale on Stoiber moc nikdy nejakyma subtilnima vyrokama nevynikal, takze vlastne nic novyho. Akorat ty Angely je mi skoro lito... pokud to ovsem z jeho strany neni jenom opozdena pomsta urazeny jatrovky... Tehdy kdyz se rozhodovalo o tom, kdo bude pristi kandidat na kanclere, tak s jeji volbou souhlasil proti vsem ocekavanim az podezrele rychle :-)
    RETAL
    RETAL --- ---
    No ono z něj promluvilo asi spíš zoufalství. Jak jinak pochopit větu
    "Es darf nicht sein, daß die Frustrierten über das Schicksal Deutschlands bestimmen."

Komunističtí záprdci musí pro křesťanské demokraty působit jako zjevení z jiného světa. Ale nedá se nic dělat, musí se s nimi a s frustrací části obyvatelstva vypořádat jinak.

A vůbec: nerozdmýchávej tu protibavorské nálady. Děláš vpodstatě totéž, jen obráceně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam