• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    NELLI: spise na strelnici radeji strilim a rozborku / sborku delam doma :) a klidne se s tebou vsadim, ze ikdyz mozna zvladnes rozborku / sborku jako drak, ja to tou spejli vzdycky checknu radove rychleji :)
    BAAL: jasne. az na prvni pripad hned ze zacatku, kdyz jsem to opravdu radeji rozebral, vzdy bleskove overeno zminenou metodou. strela mi nikdy v hlavni nezustala, ale nevidim duvod, pokud mam pocit, ze neco neni ok, nedat tomu ty ctyri sekundy a proverit to. stejne tak ale nevidim duvod zbytecne to natahovat rozborkou / sborkou
    BAAL
    BAAL --- ---
    OMNISLASH: A ted realne tobe se to nekdy stalo? Ja teda musim zaklepat ze ne a to jsem zbrani par uz mel a strilel z nich kde co
    NELLI
    NELLI --- ---
    OMNISLASH: děláš, jako kdyby rozborka a sborka trvala jak oprava lakatoše ;)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    protoze se to tema pravidelne vraci jako kometa - neni jednodussi si proste do furtalu s kverem pribalit spejli / drevenou kulatinku vhodneho prumeru / mosaznou tycinku / obycejnou slamku / cokoliv v podobnem duchu a pri pocitu, ze "tentokrat byl ten zpetny raz o fous mensi nez obvykle" proste zkusit timto specializovanym nastrojem, zda je hlaven bez zasekle strely / plaste a dobre pruchozi? trva to okamzik a nemusim pokazde rozebirat na strelnici uprostred vlastni nedostrilene sady kver
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    MCD: kdyz jsem delal zkousky na traktor, bylo tam par osmnactiletych kluku, co si celali C na nakladak.
    Prisel tam svinak, co jim za jizdy rekl, at zastavi tuhle vedle, ze si jenom k tomu neco reknou. A on tam byl zakaz. Zrejme cekal, ze mu budou odporovat vzhledem ke znacce a nejak nebral ohled na to, ze rozklepanej mladas ho bude brat jako takovou autoritu, ze se nekoukne a zastavi. Oba za to vyhodil.
    Nikdy jsem nic podobnyho nezazil a co jsem se ptal mezi ostatnimi sofery, tak taky nikdo. Vetsina komisaru dopredu rekne, ze zadny svinarny nebudou a ze chce videt oriemtaci v provozu a bezpecnou jizdu.
    Verim, ze i ve zbranich jsou komisari, co se vyzivaji v tom, ze maji v tu chvili nad nekym urcitou moc.
    NJAL
    NJAL --- ---
    MCD: To je pravda. Na zkouskach bych klidne cekal 30 vterin i po vypusteni kohoutu, kdyby to komisar povazoval za spravne :-D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCD: 1) Hele do zrcatek koukam porad, ono je dobre vedet kolik mista je za Tebou. Zvlast kdyz vim ze moje pneu a brzdy brzdi lepe nez cesky prumer.

    2) Na slabou ranu bych sel vyndat hlaven a podivat se dovnitr. To cloveku muze usetrit hromadu penez a komplikaci se shanenim a papirovanim. Samozrejme pokud by mi neslo o zivot. Ze se tim neucim ty spravne tacticool navyky je mi tak nejak burt, jsem sberatel, ne vojak.
    MCD
    MCD --- ---
    ZEPHEER LAUNCHER Děkuji, děkuji a
    NJAL: děkuji :-) Hele, tohle beru tak, že před těžkéma járama jsem taky při jízdě na řidičák čuměl do zrcátek daleko ostentativněji, než je to ve skutečnosti potřeba...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak jako manipulace pod tlakem by se trénovat měla. Ale proč zrovna u zkoušek?
    MUXX
    MUXX --- ---
    Pred 14ti dny v Brne v BH Magnum uplne v poho. Zadny pasti ani chytaky. Komisar chtel rozborku, cvicnou strelbu + zavadu a slo se na strelbu. Bylo nas 20. Bral to po dvou v poradi podle prihlaseni ke zkousce. Byl jsem mezi poslednima a byl jsem tam presne 3hodiny.
    Na pisemne vypadli 3 lidi. Chudak byl typek co se v pulce spletl a napsal odpovedi v tabulce posunuty o radek. Doted nechapu jak se mu to povedlo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já jak to čtu, úplně cítím zpětně, jak jsem se u zkoušek potil sám.
    A jakože ano, zbraně jsou zbraně a je třeba umět zvládat nejrůznější vyfikundace, ale někdy mi ty narafičené "pastičky" a slovíčkaření u zkoušek přijdou trapné.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCD: Gratulace pane! :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    MCD: Pekne. I kdyz mi na slabe rane prijde zbytecne cekat 30 vterin.
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    NELLI: Neprozrazuj level 2 :-) Ať se má na co těšit...
    NELLI
    NELLI --- ---
    ZEPHEER: netřeba pořizovat velkej trezor, bohatě postačí, když vymění vstupní dveře do bytu za trezorové a na okna dá mříže ;)
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    MCD: Tak mezi námi vítám dalšího chudáka, který si bude muset pořídit velký trezor :-)
    Nyní tě čeká měsíc muk, než dostaneš papíry..
    MCD
    MCD --- ---
    HABRENKA: prospěl :-)

    17.5.2017 Magnum Praha, komisař Jakub Janoušek & dvě dámy z OSZBM s kamerkou.
    skupiny ABDE

    TL;DR: Komisař mi přišel fér, z manipulace vyhodil asi třetinu lidí a nikdo z nich na něj nenadával - ani žádný z repetentů, co ho měli minule. Kolega odejit na nesprávný postup při přerušení střelby (místo toho ukončil), další uchazeč namísto zajištění brokovnici po delším námyslu a manipulaci s pojistkou nakonec odjistil, jinak nevím.



    12 uchazečů se dostavilo k teoretické části, 2 nenapsali o bod, pár dalších mělo dostatečný bodový zisk přes chyby, se kterými jim komisař dal možnost se seznámit.

    Na praktickou část se k 10 postupujícím připojilo 11 repetentů. Komisař provedl briefing, kde zdůraznil, že v souladu s vyhl. č. 115/2014 Sb. žadatel v praktické části zkoušky k prokázání znalostí bezpečné manipulace se zbraní předvede vyhláškou vyjmenované úkony. Určil, že bezpečný prostor bude terč na zdi za stolem, přičemž mírné odchylky je ochoten tolerovat. Zbraň chtěl odkládat s vyjmutým zásobníkem a buď otevřeným závěrem, nebo po ráně jistoty, nebo s vypuštěným bicím ústrojím. Po ukončení ostré střelby nebude velet "k prohlídce zbraň", protože má zato, že ZP si každý dělá pro sebe, takže prohlídku si provede sám. Dotazy zodpověděl. Neurčil pořadí žadatelů, ať lidi nějak po jednom chodí.

    Veden myšlenkou "jestli mě má vyhodit, ať na to nečekám celý den" jsem šel první. Na stole ležela ČZ85 (tak trochu pětasedmizovaná, protože má oboustrannou jen pojistku, ne záchyt závěru, patrně pro snazší rozborku) se zasunutým zásobníkem, mířící k terči na zdi, závěr vlevo. Oznámil jsem, že jsem levák, ležící zbraň si přes závěr silnou rukou převrátil, popsal, že vyhodím zásobník, vyčistím komoru, zkontroluju komoru a šachtu a dám ránu jistoty. Ve vyjmutém zásobníku jsem konstatoval náboj, opakovaným stažením závěru vyhodil vytahovačem původně nezachycený náboj narafičený v komoře, vystavil záchyt závěru, moudře počuměl do komory a šachty, shodil, mířeně spustil a konstatoval, že zbraň je vybitá, po ráně jistoty.

    Velel nabít dva školáky, ke střelbě připraven, do terče pal, než jsem stihnul spustit, přerušit střelbu. V rámci bezpečného směru jsem stáhnul do high ready a zajistil. Před pokynem k pokračování uvedl, že se školním nábojem to po spuštění kupodivu nevystřelí, ale kdyby vystřelilo, jednalo by se o slabou ránu. Spustím, zvedám slabou ruku, hlásím závadu a čekání 30 vteřin. Oznámil uplynutí času, popsal jsem obdobně jako výše s tím, že místo rány jistoty vypustím kohout a pak provedu rozborku. Vypustil jsem přes dva palce a rozebral s palcem pod bobřákem, do hlavně jsem čuměl, jak kdybych v ní vážně něco čekal - nedočkal jsem se.

    Nad rozebranou zbraní dotaz na hlavní části, na čem čísla jsou, na čem nejsou a proč. "Proveďte sborku po čištění" znamenalo návod na další hlubokomyslné čumění do hlavně, tak jsem si neodpustil poznámku, že mi tam žádnej boresnake nezůstal. Po sborce opakovaný vergl závěrem, načumnutí, SA i DA spuštění a konstatování, že zbraň je funkční, vybitá, po ráně jistoty.

    Velmi rychlá malá rajda, taky s nedovřeným závěrem a nábojem v komoře, po kontrole bez odložení rozborka, sborka, vergl závěrem a už mi to bral z ruky (ani jsem nestih bejt chytrej, že umím vypustit), brokna obdobně, na značky u dlouhých už se neptal. Na závěr mi doporučil při vypouštění u krátký nedávat palec silné ruky na palečník, pro lepší kontrolu zbraně.

    Na střelby jsem šel třetí, pouze z krátké na 15m. Povely jen nabíjet, pal, odložit. Jestli někdo po mně nenastřílel, netuším, dostal jsem osvědčení a vypadnul. Celková doba mezi příchodem a odchodem >6 hodin.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MCD: a to pro blby znamena, ze uspesne nebo neuspesne?
    MCD
    MCD --- ---
    MCD:
    zkouška odborné způsobilosti složena
    ✓ zkouška odborné způsobilosti vykonána
    MCD
    MCD --- ---
    http://www.pravniprostor.cz/clanky/ustavni-pravo/zbrane-lidem-nebo-statu (tématem této poznámky není nová směrnice Evropské unie o nabývání a držení střelných zbraní)
    Deklarovaný názorový posun předsedy MS v Praze považuji za potěšitelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam