ERGOSUM: Bude záležet na situaci, ale skoro se mi zdá, že přeceňuješ flegmatičnost ostatních lidí. Naštěstí můžu soudit jenom z modelových situací, videí z kamer atd., ale nikdy jsem nezaregistroval, že by brzy po útoku nastal nějaký stav klidu - lidi obvykle zdrhají od střelby a ječí. Pokud to bude v místě, kde je třeba padesát (nebo taky dvě stě) lidí, tak tam IMHO okamžitě po prvním výstřelu propukne takový chaos a hluk, že nebude slyšet vlastního slova, takže předat těm ostatním "svůj pohled" bude obtížné. Naopak bych považoval za nemalé nebezpečí možnost zranění kvůli pohybu davu k východům a podobně.
Jako faktory vidím i časový rámec celé situace a duchapřítomnost svědků. Pokud vezmu jako modelovou situaci, že třeba do posluchárny na univerzitě, do obchoďáku atd. vběhne útočník s palnou zbraní, pak v případě intervence ozbrojeného civilisty pravděpodobně půjde o situaci v řádu vteřin - obránce nejspíš zapadne do prvního dostupného krytu, bude opětovat palbu a ta bude mít nějaký výsledek (útěk, zranění nebo smrt útočníka... nebo bude zastřelen obránce, ale to už nám pak může být jedno). Spousta lidí vůbec neuvidí, co se děje, protože zpanikaří a bude hledat východ, zaleze pod regály při prvním výstřelu atd. Střelba v budově bude mít svoje následky, některým lidem stres vypíná sluch... spousta verzí vznikne i při tvojí přítomnosti, pokud tam bude dost lidí. A vzhledem k tomu, že obránce bude zřejmě zasahovat až při již probíhajícím útoku, tak budou existovat důkazy, že tam nějaký útok probíhal (útočníkem zraněné osoby, např.).
To ale všechno platí, jak jsem psal, pro případy s velkým množstvím lidí, kdy překážky a ohrožení ze strany davu můžeš vyhodnotit jako větší než jako možnost fám, které vzniknou. Ve chvíli, kdy chlap s mačetou vrazí do ospalé hospůdky, kde popíjí osm lidí, jednoho sejne a sám je následně zastřelen obráncem, tak s tvým postupem souhlasím beze zbytku. A focení/natáčení scény je určitě dobré, to bez diskuze... jen byl bych opatrný mít cokoliv v ruce, až přijede policie.