Update k novele zákona o zbraních podle EU. Bavil jsem se včera s Janem Lipavským, poslancem za Piráty, který řeší i bezpečnost. Pár poznatků, některé asi nejsou ničím novým:
- shodli jsme se, že Česko má jedny z nejlépe nastavených zákonu o zbraních v Evropě :)
- nepřijetí této novely není moc pravděpodobné. Pokud by nebyla přijata, hrozila by pokuta ze strany EU.
- předchozí vláda mohla vylobovat v EU lepší podmínky a výjímky pro Česko, jako to dokázaly mnohé státy, ale asi se na to vyprdli
- ponechat si předělávky z automatů nebo zbraně, které budou nově patřit do A-I, a tohle jsem nevěděl, bude možné mimo jiné i tím způsobem, že se majitel stane členem "branného klubu". Je otázkou, co bude znamenat to "rozhodne":
Policie rozhodne o udělení výjimky pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie A-I,
b) držiteli zbrojního průkazu skupiny B, C nebo E ... pro účely národní obrany a s tím souvisejícího výcviku
- shodli jsme se, že by bylo dobré, aby ZP, průkazy zbraně a pod. mohl vydávat kterýkoliv útvar policie, ne jen místně příslušný
- nadhodil jsem i zda by nestálo za to změnit formát ZP na veiikost občanky, s ponecháním platnosti stávajících. Poznamenal si to na interpelace pokud/až budou :)