• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    CHINCHILA
    CHINCHILA --- ---
    DATEL: zajimave, co na to koukam to spise vypada ze to je model 4 ale s nejdelsi moznou hlavni tak imo asi zadny zadrhel jen custom klasifikace ..
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, čirou náhodou, máte někdo zkušenost s CSV9 M5 AR (tj. ne standardní M5)? Našel jsem jo ve dvou obchodech, ale přímo u výrobce ji neuvádí, tak jestli tam není nějaký zádrhel.
    FURAN
    FURAN --- ---
    Tohle bylo vzduchovou pistolí ve stoje ze 3,5 m. Korekce (viz nástřelné terče) to pak ještě ztížila. Stanovy říkají pistole malého kalibru s jednotnou střelou ve stoje z 5 m. Platí těžiště zásahu. Pořadí zásahů libovolné. Několikrát jsem trefil jinou otázku, někdy správně :)

    Btw. ve středu na Magnumu foukalo, takže moje původní myšlenka, že u zkoušky nastřílím několik desítek šla rychle do kelu. Byl jsem rád, že jsem to dal do černého.
    GORYTHC
    GORYTHC --- ---
    Řek bych, že s brokovnicí se nespleteš ;o).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FURAN: lze použít .50 cal nebo větší a zaškrtnout všechno najednou? :)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    FURAN: Hmmm... :-)
    FURAN
    FURAN --- ---
    Sakra to poslední Nařízení vlády č. 252/2019 Sb. o sjednocení teoretické a praktické části zkoušky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E je krutě přísné.

    MAZDA
    MAZDA --- ---
    CERMI_FOX: Ale jasně, že si sednout půjde.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    MCD: Včetně té občanskoprávní roviny, pěkně :)
    Já trochu doufal, když jsem na tu 218/2003 Sb odkazoval, že si to dotyční i přečtou :D
    MCD
    MCD --- ---
    KENJIRO: Velmi v kostce:

    V prvé řadě je důležité odlišit protiprávnost civilněprávní a trestněprávní.

    Ne každé protiprávní jednání naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, potažmo přestupku, a dosahuje potřebné míry společenské škodlivosti. Nedodržení smluvní nebo zákonné povinnosti je taky protiprávním jednáním, zakládá však toliko deliktní odpovědnost civilní.
    Typicky ti v takových situacích naskočí § 2921 NOZáku: "Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Není-li škůdce povinen k náhradě, nahradí poškozenému škodu ten, kdo nad škůdcem zanedbal dohled."

    Protiprávního jednání, které naplňuje znaky trestného činu, se může dopustit každý, ale pouze osoba, která dovršila patnáctý rok věku (a současně schopná rozpoznat protiprávnost svého jednání a své jednání ovládnout) je trestně odpovědná. Osoby mladší 15 let trestně odpovědné nejsou, pokud se však dopustí činu jinak trestného, soud pro mládež jim může ukládat opatření, od výchovné povinnosti po ochrannou výchovu a ochranné léčení (srov. § 93 zák. 218/2003 Sb.)

    Takže - pokud osoba mladší 15 let s tou vzduchárnou, která jí byla přenechána na základě předchozího souhlasu zákonného zástupce, vystřelí někomu voko, tak za mě
    - přenechatel je z obliga, když mu osoba mladší 15 let přinesla souhlas zákonného zástupce;
    - osoba mladší 15 let to odnese v závislosti na míře své rozumové vyspělosti a povaze spáchaného činu jinak trestného (tj. bude dost důležité, jestli to voko bylo vystřelený úmyslně, omylem, s cílem působit na svědka, pro skutečnou nebo domnělou rasu, atd... ]:->);
    - zákonný zástupce zalepí poškozenému bolestné, ztížení společenského uplatnění, útrapy, další následky, zdravotní pojišťovně náklady spojené s léčbou, bude ho prudit ospod, ale trestněprávní odpovědnost tam vymyslet nedovedu. Pozor, nebavíme se samozřejmě o případu, kdy zákonný zástupce vtiskne ratolesti do ruky souhlas na pytlíku od mouky, řka: "Jdi, vem vzduchovku a vystřel sousedovi oko, jinak se domů nevracej!"
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    KENJIRO: tak tady už záleží na konkrétním činu, pokud bych svěřil dítěti pistoli a ten by někoho zabil je asi jasný že jsem za toto zodpovědný já. U dítěte by se zkoumalo zda slo o úmysl nebo omyl z nevedomosti. *ale to spekuluji tak treba Elwerin nebo Kasumi nás opraví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: nepůjde si sednout nikdo, děcko není tresně odpovědný, ale půjde do pasťáku
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    ELECTRICKOTA: no já taky nejsem právník, takže mne zajímá nejen kdo, ale taky kdy a jak (když čtrnáctiletý kluk spáchá vraždu, o které rodiče neví, tak si za něj asi sednout nepůjdou. Ale to jen hádám, nejsem právník :-D)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    KENJIRO: Přece zákonný zástupce, a to nejsem právník :)
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    SHADDIE: To neprojde přes Pirátskou stranu.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    KENJIRO: 218/2003 Sb. - zákon o soudnictví ve věcech mládeže. Takže ano, když na to přijde i to dítě může být trestně odpovědné.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Ale stále mne samozřejmě zajímá i odpověď na tu obecnou otázku - kdo a jak je odpovědný za protiprávní jednání osoby mladší patnácti let.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Radši to ocituju celé:

    "Plynovou zbraň s úsťovou energií střely do 16 J nebo paintballovou zbraň lze přenechat osobě, která dosáhla věku 15 let; s přenecháním takové zbraně této osobě musí udělit souhlas její zákonný zástupce."
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Teda pardon, moje chyba - je to návrh na možnost zbraň PŘENECHAT (tedy bez dohledu, "svěření" je pod dohledem).
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Mám dotaz na přítomné právníky. MVČR navrhuje, aby bylo možné plynovou zbraň do 16 J (tedy normální vzduchovku) svěřit osobě ve věku 15 - 17 let. Je tu návrh jít i níž.

    Takže: pokud osoba mladší 15 let udělá něco, co by u osoby starší 18 let byl trestný čin nebo přestupek, kdo a jak je za to odpovědný?
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    KENJIRO: navrhuji ministerstvu dopravy, aby na lodích zakázali taky ráhna, dřevěný nohy,pásky přes voko, provazy a prkna! mohlo by to podporovat pirátství!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam