• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    VOMAJDA: No jim nebude delat problem po kazdym vyzadovat priplatek za dozor.. zejo. A pri obsazenosti nebudou mit problem to vyzdimat. A kdo na to dojede?
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    XMEDA: Proč by to měl zákon nějak ošetřovat? Vždyť to je byznys té střelnice, ne? Ať si do provozního řádu napíšou, co chtěj a zákazník tam potom buď přijde utratit svoje peníze, nebo nepřijde.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KENJIRO: V soucasnym stavu kdyz dojdu na strelnici, tak automaticky chce kazdej videt zbrojak, jinak platis jako beznej jouda bez ZP jeste dozora. To osetris jak? :)

    S moznosti overit platnost ZP verejne bych souhlasil, napr tak jako pojisteni u auta na znacku. Napises do kolonky cislo ZP, kliknes a vyplivne ti odpoved platny/neplatny/neexistuje. Neni tam jmeno neni tam nic citlivyho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: ad 2) proč ta možnost není i pro fyzické osoby v portálu ovčana? Pokud na to má právo každý obchodník, tak zjevně nejde o žádný citlivý údaj, který by nebylo možné nechat si zkontrolovat každému se zbrojákem. Např po opsání čísla občanky nebo podobným nezveřejněným údajem (tj jen podle jména, bydliště a rodného čísla je to blbost, protože to je veřejně na ARESu a justici).
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    WTF, takovej flejm... no dobře.

    1. Ověřování policií
    Elektronizace státní správy je dnes tak daleko, že i ten pochůzkář má možnost si z terénu něco ověřit v CRZ.

    Pokud to bude na místě, kde nemá připojení (a jak už tu někdo řekl, kolik takových míst dneska je?), tak může:
    a) vzít vysílačku a nadiktovat údaje z občanky na dispečink, aby to ověřili tam
    b) nebo pokud se nedovolá ani vysílačkou, tak si prostě opíše občanku a zkontroluje to později. Pokud zjistí, že nemáte zbrojní oprávnění nebo že zbraň není registrovaná, tak nevím, co bude dělat, když o vás neví nic víc, než co si opsal z občanky... jako jak se jmenujete, kde bydlíte a tak.

    Co ale (legálně) nemůže, je sebrat vás pro podezření z nedovoleného ozbrojování. (Prosím přítomné právníky, aby mi to překontrolovali). On to podezření musí něčím odůvodnit. V současnosti máte povinnost mít u sebe zbroják a na požádání ho ukázat. Pokud to neukážete, tak je to v každém případě důvod minimálně k zadržení zbraně. Buď ten zbroják nemáte u sebe (což je přestupek), nebo ho máte, ale nechcete ho ukázat (což je taky přestupek), nebo ho nemáte vůbec.
    Podle nového zákona ale budete mít povinnost prokázat totožnost a na požádání zbraň. Když to uděláte, máte podle zákona splněno. Jestli si policajt zrovna nemůže ověřit legálnost, protože mu nejde internet, to je jeho boj, se kterým nemáte nic společného.

    Tohle jsme samozřejmě s vnitráky řešili podrobně a budeme pracovat na tom, aby se takovýmhle potížím předešlo - jednak to napíšou do důvodové zprávy, jednak to zveřejní na stránkách MVČR jako výkladové stanovisko, a společně se postaráme, aby se tahle informace náležitě rozšířila (my mezi veřejností a oni mezi policajty - čas na to bude, protože mezi platností a účinností zákona bude určitě nejmíň rok).

    A pokud i pak bude někdo mít obavu, že uprostřed české divočiny narazí na policajta, který o tom v životě neslyšel, a bude přemýšlet stylem "nevím, jestli je ta zbraň legální = je nelegální" a sebere ho pro nedovolené ozbrojování, popřípadě pokud se mu pokazí služební pouta nebo je ztratí, tak zadrženého rovnou bez soudu postaví ke zdi a popraví ranou do týla (protože kdo se nedovoleně ozbrojuje, ten je logicky nebezpečný pachatel, a pokud policista nemůže použít služební pouta, tak podle zákona může použít služební zbraň k zadržení nebezpečného pachatele, kterého nemůže zadržet jinak, žejo), tak pokud se obáváte takové situace, tak pro takové případy si právě můžete nechat vytisknout ten zbrojní list, který vám policajt musí uznat, protože je v zákoně uveden jako platný způsob prokázání oprávnění.

    2. Ověřování u obchodníka

    Každý držitel podnikatelské licence má účet v CRZ a povinnost ho používat. Kromě dosavadního oprávnění (že může v CRZ ověřit oprávnění člověka, kterému něco prodává) má mít nově oprávnění tohle zjišťovat na žádost. Neboli když chce Pepa prodat bouchačku Frantovi a potřebuje vědět, jestli má Franta zbroják, tak můžou přijít do krámu a Franta požádá prodavače, aby to v CRZu našel a Pepovi ukázal. Prodavač si za to možná řekne nějaký bakšiš, což může, a jestli se to Pepovi a Frantovi nelíbí, můžou jít na policejní oddělení zbraní a střeliva, kde jim to ukážou zadara.
    Jinak zbrojní list u obchodníka samozřejmě taky platí, ale pro nákup/prodej akorát deset pracovních dní, a podnikatel vám ho nemusí uznat (protože narozdíl od policajta je soukromá osoba, takže nemusí nic).

    3. Ověřování na střelnici

    Správce střelnice nemá povinnost ověřovat zbrojní oprávnění a nenese odpovědnost za legálnost zbraní, které si lidi přinesou. Jediné, za co je odpovědný, je dohled nad dodržováním provozního řádu střelnice. Má povinnost zjišťovat a zaznamenávat totožnost zákazníků a rok ty záznamy uchovávat (pro účely případné pozdější kontroly policií, která ale pokud zjistí, že tam někdo přišel s načerno drženou bouchačkou, tak to bude řešit s dotyčným zákazníkem a ne s provozovatelem střelnice, protože ten nic neporušil).
    Samozřejmě pokud střelnice přístup do CRZ a chce zbrojní oprávnění kontrolovat, tak může (na základě výše zmíněného vyžádání - může to klidně postavit tak, že kdo nedá souhlas s ověřením, toho na střelnici prostě nepustí).
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MCD: do minusu se da na debetce jit pomerne snadno. byt to samozrejme neni tak, ze tam mas petikilo a nekdo na ni koupi item za deset papiru
    MCD
    MCD --- ---
    CERMI_FOX: To je debetní karta pro specifické účely. Žiju v iluzi, že přes dostupný zůstatek se na ní nedá jít.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MCD: vždycky jsem chtěl potkat někoho tak bohatého, že je mu jedno, kdo si čte jeho kretidku, netušil jsem, že to bude zrovna na nyxu :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    MCD: Imho nope, protoze to pokud se nepletu pro kazdou platbu generuje unikatni token
    MCD
    MCD --- ---
    BAAL: Jestli se tomu dá podstrčit přes NFC karta, co je v GPay, jsem ještě nezkoušel (ale někdo možná jo).
    ZEPHEER
    ZEPHEER --- ---
    Ostrava (+ frýdek, Karviná, Havířov...) - Elektronická ODISka funguje už skoro 5 let, už několik let funguje i bezkontaktní kreditka.
    BAAL
    BAAL --- ---
    MCD: Jj, nicmene jak nenosim platebni kartu tak potrebuji o krok dal:-)
    MCD
    MCD --- ---
    BAAL: Lízačku mám od loňska na bezkontaktní platební kartě, k mému obrovskému překvapení to funguje. Není to ještě, po čem toužíš, ale aspoň to odbouralo fyzický nosič.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ELECTRICKOTA: pro běžné účely ztotožnění (vč přestupku jak je ozkoušené) stačí identifikace jménem a datumem narození a oni si pak porovnají fotku. Proč by to nemělo stačit pro řízení auta?
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    CERMI_FOX: Smrdí mi to biometrikou...
    BAAL
    BAAL --- ---
    REDSNAKE: No uz od jara slibujou litacku v appce stale to pry testuji:-)) Ale v lednu uz pry fakt fakt
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    XMEDA: dyť jo, já musel:) Ale v Praze to s těma lítačkama taky fungovalo srandovně :) Stačí si vzpomenout na validátory kam si člověk musel jak trubka chodit nahrávat kupon :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    REDSNAKE: no zname ty litacky jinde.. zejo
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    XMEDA: tak zase v Brně...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KENJIRO: kdysi davno se v Brne zavedly elektronicky salinkarty na kartu.. fungovalo to asi pul roku a pak se celej system zhroutil, firma sla do kelu a dopravni podnik na ty plastovy karty lepil znamky :D Zavedeni elektronicke salinkarty pak trvalo dalsich 20+let a doted je papirova verze s kuponama :)

    Takze aby to nedopadlo stejne.. a karticku si samozrejme udelam, protoze co nemas v těžkoslovensku s papirem, to neexistuje.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BAAL: bohatě by stačilo, aby řidičák jako karta existoval, ale na území čr vyžadovaný nebyl, tj abych nedostal pokutičky, protože jsem si nechal peněženku doma. Mimo ČR ať je klidně povinný, dokud se v eu nedohodnou ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam