• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KENJIRO: technicka, kdyz uz se v tom vrtaji... AR ani AK nemuzes, ledaze mas zasobnik na 2 naboje... viz
    l) střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje,
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    REDSNAKE: kdysi jsme dělali takový test moderní lovecké kulovnice a pákové henryovky v ráži 45 Long Colt, náboje laborované na 1200J. Takže souhlasím, myslím si že fakt těžká olověná střela má něco do sebe. :-)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    REDSNAKE: já myslím, že pokud jsou součástí honitby tvoje pozemky, tak ti podílení se na výkonu práva myslivosti musí umožnit. Ale za tuhle odpověď neručím, už je to dlouho, co jsem dělal kurs a šprtal se tyhle věci.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KENJIRO: nicméně na další sezonu nemusíš dostat lovecký lístek, netuším jestli je nárokový, což pochybuju.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Co se týče toho zákazu na úrovni místního mysliveckého sdružení - to je už celé o tom, jak to vidí to sdružení a jaké má prostředky k vynucení. Je jasné, že když se řekne natvrdo "na honu žádné AR ani AK", tak vás na ten hon prostě nemusí pustit (a já si myslím, že je to správně, protože společné lovy jsou svým způsobem i kulturní akce, u kterých má pořadatel právo říct, že tam nechce nikoho bez lovecké flinty (tak jako může pořadatel plesu určit společenský oděv).

    Na druhé straně, když je dotyčný na čekané a kontroluje ho myslivecká stráž, tak taháte za delší konec vy - splnili jste podmínky zákona, tak zdar. Lovu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DANIELX: častým argumentem myslivců je, že se tím zvýší případy pytláctví co vím, protože jsou předovky Dčko. Že to nedává smysl mi psát nemusíš:)

    Dále se argumentovalo tím, že zvěř bude zbytečně trpět, což je taky nesmysl, protože pomalá, měkká střela s vynikajícím efektem, to čeho se prakticky všichni výrobci loveckého střeliva snaží dosáhnout ale kvůli rychlým prachům je nutné používat nějaký druh pláště a pak se dělají softpointy a pod což jsou kompromisy.

    Každopádně že už to dnes jde je pro mne novinka.
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    KENJIRO: ok .. já jsem nelovec a legislativa ohledně lovení jde mimo můj zájem ... takže je možné že lovit předovkou je legální... sám za sebe nevidím důvod proč předovkou nelovit, když to tak fungovalo 400 let.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    DANIELX: tak úplně doslova máš pravdu, ale já bych to vykládal v kontextu s tím, že je to odlišení od ostatních zbraní kat. D, se kterými je možné střílet kdekoli. Kdybychom šli takhle doslova, tak zákon o zbraních dovoluje střílet tam, kde k tomu opravňuje zvláštní právní předpis - ale v zákoně o myslivosti se nikde výslovně nepíše, že myslivec smí v honitbě střílet.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KENJIRO: Děkuju.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    a s mušketou je to takové zvláštní... to není ani kulovnice, ani brokovnice, takže spárkatá by se s ní vůbec lovit neměla. Na druhé straně, při té přesnosti je otázka, jestli má mušketa jako lovecká zbraň vůbec smysl.
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    a co tohle?
    Zbraně podléhající zákonu o zbraních a podmínky jejich nabývání a držení - Ministerstvo vnitra České republiky
    https://www.mvcr.cz/...zakonu-o-zbranich-a-podminky-jejich-nabyvani-a-drzeni.aspx?q=Y2hudW09Nw%3D%3D

    "e zbraní s perkusními, křesadlovými, kolečkový nebo doutnákovými zámky a z tzv. historických zbraní je možné střílet pouze na střelnici "

    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Ježiš lidi, to je zase flejm :-D

    Možnost použití zbraně pro lov řeší teoreticky dva zákony, v praxi ale akorát jeden, protože zákon o zbraních akorát definuje loveckou zbraň jako "střelná zbraň, určená k lovu zvěře odstřelem podle zákona o myslivosti." Takže zákon o zbraních se akorát odkazuje na zákon o myslivosti.

    V zákonu o myslivosti se v §45 - "Zakázané způsoby lovu" píše, že se zakazuje:

    i) střílet zvěř jinou zbraní než loveckou (dlouhou palnou zbraní kulovou, brokovou nebo kombinovanou, určenou k loveckým účelům),

    což je tak trochu vágní, protože co znamená "kulová", "broková" a "kombinovaná", to je jasné, ale nikde není definováno, co znamená "určenou k loveckým účelům" a kdo to má určovat. Nicméně si myslím, že u kentucky nebo těšínky půjde to "určení k loveckým účelům" zpochybnit jen velmi těžko.

    Dále je zakázáno

    k) střílet zvěř srnčí jinou zbraní než kulovnicí s nábojem s energií ve 100 m nižší než 1000 J (joulů) a ostatní zvěř spárkatou nižší než 1500 J; to neplatí při lovu selete a lončáka prasete divokého, které lze při nadháňce, naháňce nebo nátlačce střílet i brokovnicí s jednotnou střelou,

    Neplést jednotnou střelu a jednotný náboj. předovka nabíjená prachem a kulí podmínku splňuje (pokud ta kule má dostatečnou energii), protože jednotná střela to je, a jednotný náboj požadován není.

    (btw, vím že kdysi tam výslovně bylo uvedeno, že se smí lovit jen "loveckou dlouhou palnou zbraní, vyjma perkusní". Proto jsem taky chtěl křesadlovku.)
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    REDSNAKE: musím přiznat, že mě tato diskuze nechává chladným... protože mě lov nijak nepřitahuje a při zombie apokalypse to bude jedno :-D
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DANIELX: Ano, definuje to poměrně přesně čím se smí lovit, na druhou stranu jestli je to správně, o tom by se dala vést diskuze, nicméně se do toho už nebudu pouště, protože to evidentně některé lidi velmi pobuřuje.
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    dafuq? Evidentne klingonstina pokracuje...
    Tak jeste uplne blbuvzdorne:
    (1) Lov zvěře smí být prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zakazuje se

    k) (za prve) střílet zvěř srnčí jinou zbraní než kulovnicí s nábojem s energií ve 100 m nižší než 1000 J (joulů) a

    (za druhe) ostatní zvěř spárkatou nižší než 1500 J;

    (za treti) při lovu selete a lončáka prasete divokého, které lze při nadháňce, naháňce nebo nátlačce střílet i brokovnicí s jednotnou střelou.

    Jen ta brokna musi mit slug. Jestli vyse uvedene nepochopite, ja jsem skoncila, tohle uz je moc...
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    REDSNAKE: myslám, že to byl od zákonodárce poměrně chytrý záměr.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    DANIELX: Ano, po te co se mi dostalo konkretni citace vidim presne v tomto problem. Nikoliv J, nikoliv drazkovana hlaven ale chytre implementovana nutnost jednotneho naboje, tak aby vyradili jakykoliv druh zamku a nemuseli jmenovite vyjmenovavat perkus, kresadlo, doutnak...
    DANIELX
    DANIELX --- ---
    nechci se do této diskuze moc plést, ale není problém v tom, že zákon definuje že zbraň musí užívat jednotný náboj? Což předovky vylučuje i když výstřel z perkusní zbraně s srážkovanou hlavní bude mít možná i lepší zastavovací účinnek než moderní kulovnice... a brokovnice to bude +/- stejné.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ELWERINE: Jestli správně rozumím diskusi, tak předovka sice používá jednotnou střelu, má dostatečnou energii, ale často nemá drážkovanou hlaveň(když drážky má, problém není).
    Dotaz tedy byl, když je možné střílet zvěř jednotnou střelou z brokovnice(která má také hladkou hlaveň) zda něco brání střílet prasata předovkou s hladkou hlavní.
    Tak jsem tomu rozuměl já a srozumitelná odpověď nevidno.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ELWERINE: Já nikde nenapsal, že chci lovit, jen mě to zajímalo. Až, pokud, budu mít zájem lovit, tak se samozřejmě patřičně v dané oblasti vzdělám.

    Netušil jsem, že zde na fórum musí člověk psát až po kompletním vlastním studiu a nikoliv nezávazný dotaz.

    Spíš si myslím, že máš potřebu si na někom schladit žáhu, ostatně jako obvykle.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam