• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    spis by to chtelo cookbook jak registrovat a jaky kategorie davat (chapu ze sport ted uz ne, pac zbytecna byrokracie), asi si neco objednam at vim
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    CERMI_FOX: mas ji uz ted takze neresis ne? Pokud bys kupoval tak si ji zaregistrujes jako A-I. V cem vidis problem?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: a ještě doplňková otázka:
    mám semiauto brokovnici s trubkou na 10 ran (dlouhou) na náboje 12x70. Pokud tam ale vložím kratší náboje (12x63,5), tak se jich tam vejde 11. Je to B nebo A-I? :-)
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    CERMI_FOX: no mne to prijde taky dost zmatecny, ze premyslim si pro sichr necham dat vyjimku na jakykoliv nadlimitni zasobnik a je klid
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: díky za článek. Snažím se aplikovat logiku a jedna věc mi není jasná:
    1) koupím si třeba AR15, což je kat B, že ano?
    2) chci k ní šuple na 30 ran, tedy si požádám o povolení na nadlimitní šuplata, že ano?
    3) když vložím ono šuple do té AR15 kat. B, tak se z té AR15 stane zbraň kat. A-I? Nebo to je už pokryté tím povolením pro z bodu 2?

    Lišila by se situace, kdybych už nějaké AR15 s 30 ranným šupletem měl z doby před směrnici, tedy žádné povolení na nabývání velkých šuplat nemám?
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    KUBZ: vtipny jak to mam jako zjistit jestli dana osoba povoleni ma :D ale holt budu hromadit zasobniky jako doted a nikomu neprodavat (stejne jako zbrane)
    KENJIRO: tusis jak je to se vzduchovkama? planuju si koupit na strileni na zahrade (bezpecnym smerem ofc) a tusim spravne ze byl ten divno limit 16J zrusenej? takze si muzu rovnou vybrat vzduchovku, ktera jde poladit na treba 30-40J a nejak to aspon strili?
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    JOINTER:

    Zásobníky: situace „zbraní s vloženým nadlimitním zásobníkem“ je poměrně komplikovaná a bude vysvětlena v dalším článku. Zde prozatím uvedeme, že kdo má k datu účinnosti zákona samonabíjecí zbraň pro střelivo se středovým zápalem a k ní má příslušné nadlimitní zásobníky, může tyto zásobníky dále držet a používat i bez jakéhokoli dalšího povolení. Nesmí však zásobníky, které má, převést na osobu, která nemá příslušné povolení (bude popsáno v dalších článcích).

    Novela zákona o zbraních: Grandfathering (aneb přechodná ustanovení) - LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní
    https://gunlex.cz/...islativa/3784-novela-zakona-o-zbranich-grandfathering-aneb-prechodna-ustanoveni
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    KENJIRO: Super. Cekal jsem na vysvetleni jak je to s nadlimitnima zasobnikama ktery uz mam. Jestli nebudu muset pro povoleni.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VACA: Na ten "uklidnujici faktor" bych si dával pozor. Na utahování šroubů, které se mě vlastně netýká, není nic uklidňujícího.
    Aniž si to uvědomuješ, stavíš se do pozice "Nejsou jako my. Voni sou divný. Nikdo je nechce. Kdoví jaké s tím mají úmysly. Vždyť to žádný slušný člověk nepotřebuje. Tak mi to vlastne prijde docela OK, že je přiskřípnou."
    Tohle už tu bylo příliš často.
    A tebe se pak zastane kdo? Budeme si říkat "Buďte dobří! "?
    VACA
    VACA --- ---
    Jeste jsem se tim trochu zabejval a brainstormpval se znamim, a vypada to ze tam je pro sberatele tradicnich predovek uklidnujici faktor. Jestli si to interpretujeme spravne.
    Protoze predovky ktere jsou replikami zbrani vyrobenych pred 1890 by mely zustat kategorii D bez ohledu na to jestli uz je nekdo vlastni, nebo budou teprve vyrobeny..

    Takze ten posun predovek do prisnejsi kategorie se tyka pouze takovejch teh modernich deringeru, predovek s pakovym zaverem v plastovym pazbeni, takovy ty divny futuristicky predovkovy “brokovy karabiny” apod.

    Hele vzhledem k tomu ze mezi predovkarema tyhle zbranevlastne nejsou moc popularni, a na zadnou jejich soutez apod te s tim nepustej (tam je to vsechno o teh historickejch replikach prave), tak mi to vlastne prijde docela OK..
    ne ze bych chtel majitelum tehle novodobekch hybridu krivdit, ale vlastne duvody pro vlastneni takovy moderni koncepce predovky jsou evidentne jiny, nez vlastneni ty historicky repliky se kterou se da soutezit apod...


    Co se tyce teh plynovek, tak tam ja osobne s tim problem nemam vubec, protoze plynovka je dost zvlastni kategorie sama o sobe. Nebudu vam lhat ze kdyz sme byli pubertalni telata se zajmem o airsoft apod., tak pro nas byly plynovky svym zpusobem zajimavy, protoze si clovek mohl nezavazne nekde v ruine za prahou osahat a vyzkouset principy fungovani ostry zbrane. Ale to stejne kazdyho zaujalo tak jednou dvakrat na chvili, protoze co s takovou veci. Nic...

    Jediny co by se mi nelibilo kdyz by to vedlo pachatele trestnejch cinnosti k tomu aby zacali volit jinej nebezpecnejsi arzenal, protoze plynovka je imho nejcastejsi predmet kriminalni cinnosti prave proto ze je (byla) neregulovana a tim padem snadno dostupna pro kazdeho.
    Coz vlastne je vyhoda v nevyhode, nebot kriminalnici s plynovkou v ruce jsou defakto min nebezpecny nez s kuchynskym nozem, a nebo s ostrou palnou zbrani...
    co si budem povidat, jestli cast tehle utocniku vymeni plynovky za nelegalni ostry zbrane tak to nebude zrovna pozitivni efekt tyhle novely.
    Protoze vlastne uz plynovka sama pro ne bude nelegalne drzena zbran, nepovoleny ozbrojovani, tak proc uz rovnou nemit ostrou kdyz podstupovat tyhle rizika?
    Tyhle lidi s nelegalni ostrou budou mnohem nebezpecnejsi, nez s legalni plynovkou..
    A nebo zacnou sahat po vernejsich replikach mezi airsoftovejma zbranema.. a to bude mit zase neblahej vliv na airsoftovou komunitu, a povede to k dalsimu utahovani sroubu...

    Taky by me zajimalo jen ciste ze zvedavosti, jakej tohle bude mit efekt na koncove prodejce zbrani ktery maj plynovek plny sklady..
    Ale tady si nejsem jistej skalopevne jednou veci: sice ze zbrane kateglrie D ktere byly uvedeny na trh pred novelou zakona zustavaji zbranemi kategorie D..
    jestli je to takhle a ja to spravne chapu, tak nejde jen zbrane ktere uz jsou v drzeni spotrebitelu, ale o vsechny zbrane ktery maj obchodnici a na sklade z doby pred novelou zakona...

    Celkem mam taky gulas v tom jak je to s tema zasponikama do ostrejch zbrani, prijde mi to celkem slozity...

    No a zaverem teda, asi to chapu tak, ze tahle novela je defakto jen provizprni manevr aby ceska republika nemohla bejt pokutovana ze strany evropsky unie, a vlastne je to jenom takovej predvoj kompletniho prepracovani zakpna o zbranich, kterej nas tedy ceka?
    NJAL
    NJAL --- ---
    NAVARA: Myslim, ze by to bylo mozne i za nyni jeste platne upravy a tou zbrani by klidne mohla byt arkebuza :-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KASUMI: a nejlépe do toho ještě zapojí děcka. Nevím, jestli se to děje často, ale zrovna jeden nehezký případ z mého okolí znám. Paní (ex)manželka agresivní na všechny včetně OSPODu, soudkyně i sousedů, ale soudkyně dlouho věřila, že (ex)manžel ji i děti denně mlátí, ačkoliv to bylo spíš naopak. Jediné štěstí, že tomu chlapovi ZP expiroval už před dlouhou dobou, protože ta paní byla schopná volat PČR za údajné napadení na všechny okolo, stačilo, když se někdo slovně ohradil proti tomu, že na něj jen tak hodila kámen :)
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    VACA: víš jak...ono je to takový, že dokud není schváleno, tak nemůžeme napsat, jak to bude, protože to ještě není jisté - a když je to konečně schváleno, tak se z toho pak můžem pos... :-D

    ale do nějakého toho prvního týdne v lednu by se to mělo všechno stihnout.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    XMEDA: A co si mam udelat preventivne predem, pokud nejsem kriminalnik a mam par starych pocitacu? Ty jsou taky legalni i bez papiru, teda dnes ...
    VACA
    VACA --- ---
    KENJIRO: diky, a na clanek kde budou veci tak nejak sruzimetelnou reci obycejnyho smrtelnika se sam tesim.


    XMEDA: vo kriminal tady fakt nejde, a mam uplny pochopeni ze provozovat tohle hobby beze vsi byrokracie a povinosti okolo je (byla) pro nekoho velka svoboda. A bezstarostnost. Tohle je fakt jenom o rekreaci..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NAVARA: Nelze poprit, ze se to deje
    Ale myslim si, ze kdyby byly zbrane promoreny vice i u druheho pohlavi, budou to delat i budoucí exmanzele
    Takhle to vypada jak zenska vysada :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ELECTRICKOTA: Některé budoucí exmanželky jsou ochotny během probíhajícího rozvodu tvrdit, že byly ohrožovány zbraní
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    CERMI_FOX: ...si přidělávat problémy při rozvodu? Jaky problemy?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    XMEDA: ne každý chce podstupovat ten zdlouhavý proces se získáváním ZP spojený. Nebo může mít nějakou nemoc. Nebo nechce si přidělávat problémy při rozvodu. Nebo nechce zbraně hlásit státu.
    Důvodů může být tisíc, ne každý majitel ZP je kriminálník ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam