• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CHROSTISTKO: důležitější filosofická otázka je, kdy přesně se puška stane ARkem, resp. kdy se přestane počítat mezi ARka?

    Když (ne)používá AR buffer tube? (ZM LR300)
    Když (ne)používá AR závorník? (KAC E3)
    Když (ne)používá AR upper? (Brownells AR-180)
    Když (ne)používá AR DI systém a gas block (HK416)
    A určitě by se našlel i příklad pušky, která používá všechny standardní AR-15 komponenty ale má non-compliant upper.

    Takže: kolik komponent na Vz.58 či AKM je třeba vyměnit za komponenty z AR, aby se začaly počítat jako "AR-15", nebo kolik komponent AR-15 je možné vyměnit za nestandardní, aby se ještě nepřestala počítat jako "AR-15"? Třeba CMMG Mutant...
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    LUCKYBSD: A který ARko je na náboj 7,62x39 a je za 15 tisíc v základu?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    LUCKYBSD: náhodou, konverzní destička na AR-15 buffertube je nejdůležitější a nejlepší modernizace Kosy, která se nejvíc pozná na ergonomii. Hlavně tím, že prodlouží length of pull na výšku dnešních lidí, protože Vz.58 byla konstruovaná na průměrnou výšku 165-175cm pokud vím.

    Sám té své říkám CZ858MS, kde to "MS" znamená "modernizace sociální" a jsem hrdý na to, že jsem ji dokázal modernizovat za méně než 2000 kč (1500 Picatinny předpažbí od Fabika a 300kč ta buffertube s konverzní destičkou). A jak jí to sluší!
    (Akorát na photoshoot jí esteticky nejvíc slučí 10r zásobník, ale ten se mi někam zatoulal a nemůžu ho najít. K vzteku.)
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    XMEDA: jedina funcni a rozumna modernizace je to otrit, dat na vystavku a koupit si ARko
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Vz58 Modernization - Sights, Optics and Controls - Part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=0EOl84rFoOs
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    A ještě dotaz: Jak je to dneska s půjčováním zbraní? Když budu chtít půjčit tlumič, tak legislativně je to správně jak?
    CHROSTISTKO
    CHROSTISTKO --- ---
    Víte někdo, jaká je díra v tlumících segmentech tlumiče pro .22?
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PAN_MYVAL: říká ti něco soudce Dredd? Možná přeháním, ale policie opravdu není právník natož soudce, o tom že někdo zkurvil zákon a je proti ústavní rozhoduje soud, nikoliv měšták se základním vzděláním.
    Navíc i kdyby to tak bylo, kolik lidí by se asi našlo co by chodilo denně do fitka a obden na seminárky aby pak celý příští týden stáli na buzer place a rozhodovali jeslti ta pokuta za parkování náhodou není proti ústavní :D Myslím si že by jich moc nebylo.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    SHADDIE: máš samozřejmě pravdu - proto jsem také nynější stav s totalitou ani s diktaturou nerovnával. Srovnával jsem konkrétní chování policajtů v minulých měsících s konkrétním chováním SNBáků, což jsou objektivně pozorovatelné události.

    A mluvil jsem o univerzálně platném principu, že skoro všichni policisté mechanicky vykonávají jakékoli rozkazy a zákony dostanou, a tudíž že policajt se stane nepřítelem slušných lidí v okamžiku, kdy dostane zlý rozkaz nebo zlý zákon - a to není otázka "jestli", nýbrž pouze "kdy".
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    PAN_MYVAL: odpovídáš na něco, na co se nikdo neptal, ale ani množství moudrých citací nic nemění na tom, že argumentace disidentama nebo srovnávání nynějšího stavu s totalitou (nebo diktaturou, chceš-li) nejsou na místě.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ELECTRICKOTA: třeba taková policie, která vymáhá výhradně ty rozkazy, které nejsou v rozporu s platnými zákony (vč. Článku 2 odst. 3 Ústavy ČR), kam berou jen lidi s takovou úrovní IQ, že dokáží pochopit i rozdíl mezi formálním a materiálním aspektem přestupku a respektovat judikaturu NSS, a která nezneužívá své pravomoci... To by byl moc fajn začátek.

    A uznávám, že ze všech policií na světě tomu český systém s možností potížistickou hlídku přesměrovat do Správního a tam se účinně bránit, byl asi nejméně škodlivý na světě - resp. neznal jsem méně škodlivou policii.


    SHADDIE: v prvé řadě si přečti Misantropovu Posvátnou krávu - to jsem nenapsal. S gestapáky nebo Vichy jsem naše policajty nesrovnal.

    A FYI, v 80. letech už tu nebyl totalitní režim nýbrž prostá autoritářská diktatura - rozdíl viz. mj. Šimečka, totalita chce předělávat celého člověka podle ideologie, zatímco diktatura výslovně požaduje "vnitřní emigraci" a tedy důsledně rozlišuje mezi soukromou a veřejnou sférou a na předělávání člověka podle ideologie již fakticky rezignovala (jakkoli navenek musí formálně držet linii protože jí legitimizuje svou dominanci) a jde jí jen o "klid na vládnutí". Vím že Franta Stárek to označuje za revizionismus a chápu jeho argumenty, ale on příliš hází do jednoho pytle diametrálně odlišná pojetí pojmů "totalita" a "diktatura" a bohužel trpí pojetím ve stylu "zlý-nejzlejší-totalita".
    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    TOMASINO: to byl můj povzdech nad návrhem nařízení vlády, kterým se provádí zákon č. 14/2021 o o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky, kde byl uveden slib stanovených záloh státu.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Můžete mi prosím někdo ještě jednu poslat původní příspěvek, na který se tu rozjela tato diskuze?
    Nějaká změna v přísaze AČR nebo co? Díky moc.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GEKONZPRAHY: ... u nás občas venku roučku nenosí ani ti policajti, v autě vidím orouškovanou hlídku málokdy. Na tohle téma ani policajt ani měšťák mě nikdy ani neoslovil a to jsem mnohokrát po ulici (skoroprázdné) či v parku šel proti hlídce a nic. Nestál jsem jim ani za pozdrav nebo pohled. Ani když jsem je párkrát potkal o půlnoci "cestou z práce". Na to, jak je (bylo) to nařízení debilní, tak silové složky to vzali dost v klidu. Samozřejmě, pak tam je těch pár medializovaných zásahů, kdy 15 policajtů se samopalama šli zatknout pár alkáčů někde do hospody, ale časem (po svých zkušenostech s pčr na toto téma) jsem došel k názoru, že to asi bylo jen divadlo pro noviny a šéfy, že se něco dělá. Je mi akorát líto těch pár lidí, na kterých se to divadlo dělalo.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    PAN_MYVAL: z me zkusenosti PCR dycky profi pristup, jediny kdo se casto chova jako krupani jsou mestaci (u me cca polovina pripadu), na ktery nemam osobne problem zavolat PCR. Mam i hodne policajtu mezi znamymi a ofc najdes i tam dementy viz. mr. Cerny, ale to muzu rict i o lidech v praci, o pribuznych, atd.
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    PAN_MYVAL: Mně teda přijde, že i když jsi někde venku bez roušky (neřikám v davu lidí, ale třeba na obyčejný procházce se psem či přítelkyní po skoro prázdný ulici) nebo po nočním zákazu vycházení a odchytnou tě policajti, tak stačí nechovat se jako čůrák a nic ti prostě neudělaj. Vyzkoušeno asi pětkrát. "Prosimvás dejte si tu roušku, aspoň tady na hlavní, díky". "Je půl jedenáctý, psa nevidim, doufám že jdete z práce, hehe"...

    Takže pokud tě tvá disidentská la resistance výchova nutí každýmu policajtovi na potkání odsekávat a citovat paragrafy (i když narozdíl od tý vykrmený svině Peterkový je ty asi budeš recitovat fakticky správně), tak se nedivim že jsou to pro tebe esenbáci a gestapáci :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: za poslední půlrok v souvislosti s nařízeními jsem přišel s policií párkrát do styku a vždy byli naopak velmi zdvořilí a vstřícní, myslím si, že až za hranou zákona (ani nikoho nelegitimovali, jen se omluvili, že tam jsou na udání, cvičně pohrozili a odjeli). Stejně tak nedávno PČR jako celek odmítla vynucovat nezákonné nařízení současného min. zdrav.
    Ale samozřejmě vždy jde narazit na blba.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    PAN_MYVAL: Očekával jsem nějakou podobnou odpověď, srovnání PČR s SNB nebo Gestapem (v tvým případě
    vichystickou policií). Je to podobně hloupý, jako ten argument s disidentama. Ne, opravdu tu nemáme totalitní režim, máme akorát jen hloupou vládu co nezvládá řešení pandemie a dělá blbce z občanů i z policie, která pak musí hloupá nařízení vymáhat, ale nemáme tu totalitu ani totalitní silové složky, tyhle analogie fakt nejsou na místě.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PAN_MYVAL: A tohle má prosím řešení v jaké rovině? Policii co si dělá co chce, bez ohledu na jakýkoliv rozkazy?
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    SHADDIE: zaprvé: vážně ti přijde chování PČR v posledním půlroce (a zdaleka nejen, ale teď je to vážně epidemie) kvalitativně rozdílné od SNBáků před Listopadem? Občane bezdůvodně tě budeme legitimovat aby ses bál, že budeš popotahovaný za to že tu chodíš; občane teď tě trochu zmlátíme nebo s tebou exemplárně vymeteme zem, protože sice k tomu není důvod ale jsi nepřítel režimu a s takovými zatočíme; občane nepustíme tě na demonstraci ačkoli je takový zákrok nelegální, protože my neposloucháme zákony nýbrž Stranu a vládu; občane pošleme tě zpět i s celým autobusem protože panu ministrovi se tu camrat nebudeš...

    Zadruhé, jak trefně glosoval Terry Pratchett - "potíž s posloucháním rozkazů je, že se z toho stane zvyk. A pak už všechno záleží jen na tom, kdo vydává ty rozkazy". "Policie" je hloupé slovo, Američané mají mnohem přesnější "Law enforcement". Když ve Francii vznikla Vichystická vláda, ti samí policajti jako předtím jen poslechli rozkaz a nahnali Židy na sběrný stadion a pak do koncentráků. Když Třetí říše okupovala protektorát, ti samí četníci a finanční strážci jako za První republiky jen poslechli rozkaz a naháněli s puškami odbojáře. Když Gottwald ovládl republiku, ti samí pohraničníci jako předtím jen poslechli rozkaz a stříleli emigranty. A o nikom z nich bys neřekl, že jsou zlí, klidně 20 let - dokud nepřišel zločinný rozkaz a oni jej mechanicky neposlechli, protože to je přece jejich práce.

    Chápeš ten vzorec? Chápeš co z něj plyne i dnes? A chápeš co to implikuje pro "policejní pasivní zálohy" případně povolané do služby - jaké rozkazy by mohly dostat?

    Zato naše armáda byla proti svým vlastním občanům použita pokud vím jen jednou jedinkrát, v Plzni 1953, a to je ještě otázka nakolik pouze přicmrndávala LM a VMNB.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam