• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    XLACHTAN: I když si nastavíš klapku hledí na "1"? :D
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    MAZDA: já na mířidla přes kolimátor vidím :D
    BAAL
    BAAL --- ---
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    PAN_MYVAL: Ano, používá lower z AR15, ale princip fungování zbraně je čistá AR18. Dokonce bych se nebál říct, že lower z AR18 je jen nějakou genezí AR15, kde se místo kování a obrábění uplatnilo lisování plechu. Proto za mě BR180 je možná hybrid, ale zcela jistě ne "čistá" AR15.

    Ad páka napravo a drill s Sa 58 - to je to kouzlo Sa 58, že nebýt páka vpravo, tak ji otáčet nemusíš, protože do nábojiště a komory vidíš bez problémů, že jo.
    Pokud mám na kose jakékoliv optické zařízení, můžu C-clamp provádět bez ohledu na mířidla, protože na původní mířidla přes optiku stejně nevidíš.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    Léta jsem masochisticky čtenář FP, protože v záplavě progresivních úchyláren se tam občas najde naprostá perla - ať od terénního korespondenta z Třetího světa, nebo od nějakého vojenského historika. A teď se našla jedna relevantní pro nás všechny:
    The Forever Wars Helped Warp Citizen-Soldiers Into Warriors
    Potřebujeme občany-vojáky, nikoli válečníky. Posedlost "válečníky" je pomýlená a škodlivá.

    Už jsem na tohle téma četl víc věcí a coby amatérský historik a sociolog konfliktů s tím naprosto souzním, ale tady je to prostě vysvětlené úplně brilantně. A zvláště v dnešní době, kdy "válečnický étos" nabírá sílu i v ČR z jedné strany od tacticool kurzů a youtuberů, a z druhé strany od policie, která odhodila veškerý devadesátkový stud za SNB a z toho plynoucí sebekontrolu a mění se k asertivnějšímu a horšímu. "Válečník" znamená psychicky deformovaného člověka ze své podstaty neschopného žít v míru.

    A s tím souvisí rebelská modifikace otřepaného klišé o ovcích, vlcích a ovčáckých psech:
    "Existuje i čtvrtý druh zvířátka - beran. Stejně jako ovčácký pes je ozbrojený, ale brání výhradně svou rodinu a nesnaží se ovládat ostatní. Ovčácký pes totiž 99% svého života nestráví ochranou ovcí, ale jejich ovládáním. Nejsem ovčácký pes - jsem beran. Neotravuji ostatní lidi - ale pokud mi někdo zkusí sáhnout na 'moje lidi', spláče nad výdělkem."
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    MAZDA: AR-180 od Brownellsů právě používá lower receiver z AR-15, narozdíl od původní AR-15. Všechny ty zbraně jsem cíleně vypsal tak, aby to byl hybrid AR-15 a nějaké jiné zbraně, a pointa + pun je právě v parodii na filosofickou otázku dědovy sekery - "když vyměním nejdřív topůrko a potom i klín, je to pořád ta samá sekera?", zde ve variantě "kolik dílů z AR-15 a jiné zbraně se musí proházet, aby jedna AR-15 být přestala a druhá začala."

    Páka napravo není ergonomický problém, kosa se jen naklopí o 90° a obslouží levou rukou jako cokoli jiného. Není to vůbec žádný rozdíl oproti zbytku produkce, protože ÚP stejně vždycky nakláníš o 90°při přebíjení abys viděl do komory, zda je to zásek nebo prázdný zásobník.

    Pažba je opravdu nejdůležitější, důležitější než blbůstky a montáže na optiku. Mít správný length of pull je nebe a dudy. A to jsem neměl Sklopku ale Pádlo. Railové předpažbí je potřeba mj. kvůli pistolové pažbičce*gripu jako AFG, a horní předpažbí které má boční i horní rail navíc umožní C-clamp úchop kde palec nemáš nahoře kde by překryl mířidla, ale položený na levém railu a jeho mezeře (není-li to jasné, mohu zítra večer nafotit).
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    SHADDIE: taky jsem teprv ve dvou třetinách.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    KENJIRO: Díky za tu práci, co sis s tím dal, abysme nemuseli číst těch bůhví kolik stovek stran.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Takový stručný souhrn, co ten návrh konkrétně obsahuje.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Toxický návrh ECHA na zákaz olova - LEX - sdružení na ochranu práv majitelů zbraní
    https://www.gunlex.cz/42-rozpracovane-clanky/3889-evropsky-navrh-zakazu-olova
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    XLACHTAN: jo ještě jsem teda zapomněl na taktický záchyt závěru a oboustranné vypouštění zásobníku
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Všechny kryty závěru na Sa 58 co jsem viděl jsou peklo. Boční montáž od RS regulate je imho nejlepší řešení, ale cena. U mě to vypadá takto. Všechno za cenu se snažit co nejvíc zachovat linie Sa 58 a udržet tu super váhu co má 58 standardně.

    Trubka + pažba, prodloužená ručka, kompík, low profile nadpažbí od Bonesteel / CNC Warrior, kolimec a světlo. Jo a v téhle konfiguraci jsou použitelný původní mířidla.

    MAZDA
    MAZDA --- ---
    CHROSTISTKO: No, ty hlavně nechceš ARko v 7,62x39, pokud to není PSA KS47 (v ČR nesehnatelné) nebo CMMG Mk. 47 (v ČR snad občas). AR15 konstrukce a 7,62x39 si spolu moc nerozumí.
    PAN_MYVAL: Brownells AR-180 se mezi AR15 počítat nedá, protože jeho základem je AR-18. Jinak všechny 3 ostatní alternativy zcela jistě jsou pušky vycházející více či méně ze základu AR15.
    Naopak vz. 58 ani AKM se "jako AR-15" počítat z titulu své konstrukce nemůžou, žejo.
    NJAL: Myslím, že její "pravostranost" - tj. aby se to dostalo k dnešním standardům ergonomie, potřeboval by jsi selektor i napínací páku na levé straně.

    Modernizace Sa 58 v podmínkách CZ civilního trhu může mít 4 podoby.
    1) Rare - scout montáž místo hledí na kolimátor + kolimátor
    2) Light - kompenzátor + boční montáž na rail/kryt vratného ústrojí s railem + sklo
    3) Medium - to samé co Light, navíc ale taktický záchyt závěru a zásobníku a oboustranný selektor
    4) Well-done - tady je potřeba se ptát, na co to potřebuju/k čemu to mám. Já jsem klikař, mám malou packu a délka sklopky mi nevadí, takže za mě to je už "overkill", ale pro spoustu lidí to je (nechápu moc proč) základ. Well-done modernizace zahrnuje railové předpažbí, pažbičku i jinou pažbu. A samozřejmě celou Medium verzi.

    Já se přiznám, že za roky střílení z kosy jsem nikdy neměl, v civilu, potřebu railového předpažbí. PVS-7/14 nemám, takže DBAL je nesmysl. Baterka - jako dobrý, ale na střelnici to nepotřebuju.

    Pokud někdo chcete lehké předpažbí, ale nelíbí se vám dřevotříska, tak CSA má moc hezké plastové podpažbí i nadpažbí.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    ELWERINE: Jaký sakra plasty, poctivej hliník!

    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Řekl bych, že u vz. 58 je škoda každé koruny, která se nevystřílí. Předpažbí musím měnit jen proto, že stávajcí čep je zalisovaný na pevno a při té příležitosti se také koukám po nových řešeních.
    Design 21. století se mi líbí, ale u zbraně této kategorie mi přijde škoda se postupně dostat na cenu i váhu zbraně novějších konstrukcí ať AK nebo AR.
    Většina těch předpažbí na mě dělá dojem, že po sobě nechá dost nečistot, ale určitě jsem neviděl všechny. Spíš mi přijde smysluplnější investovat peníze do kvalitního kompenzátoru a čas do střelby, než se snažit nabastlit na závěr optiku. Ale proti gustu... Je to jako u těch škodovek, jak to tu už padlo. Mezi tisíci žádná stejná :-)
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    KASUMI: Mozna ja, ale uz je to pet let. Hah, ten cas leti. :)

    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KASUMI: takhle kjut je teď kosatko, fotka těsně po dopasovani Shaddiem.

    ELWERINE
    ELWERINE --- ---
    KASUMI: no dovol, moje kosatko sice ma vepredu plasty, ale decentni a pekne! Protoze na hnusnou drevotrisku si nepotrpim. JInak je vse puvodni, od Mazdice s laskou poskladane a serezane (:D)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ELWERINE: no jo no jo... si podejte ruce :D

    ale nekdo to tady mel..
    NJAL
    NJAL --- ---
    Ok, navlikam si plynovou masku, igelitove pytliky na ruce a nohy a leham si nohama smerem k Nyxu ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam