PAN_MYVAL: Nehctěl jsme se vměšovat, ale na policejních školách učí i zákony a jejich výklad. Jestli správný, to musí posoudit jiní.
Zbraň je dle zákona cokoliv, co může učinit útok proti tělu důraznějším. Nevím jestli to mám úplně přesně.
Ne vždy je policista vybaven prostředky (svaly, výcvik), aby mohl zarazit i útok blbým mobilem. 90% policistů jsem osobně přepral a to jsem měl 116kg bez fyzičky jen proto, že jsem měl za sebou 16 let ju jitsu (japonského), ale oni dostali jen základní výcvik tři kopy, tři údery a tři chvaty. Všechno. Pokud policista sám ve svém osobním volnu nevyhledá nějakou jinou výuku, končí většinou u obušku v ruce a nebo s pistolí v ruce.
Teď věc druhá. Policisty učili, že když jde na tebe s nožem, nebudeš se s ním přeci šermovat pendrekem. Vždy musíš použít důraznější prostředek pro zneškodnění pachatele. Chápu ... Mobil --> Pistol není zrovna adekvátní, ale jak víme, že neměl pachatel ruku částečně schovanou za zády, za rukou a nešel proti policistovi jak debil, tak jak většina těch blbců chodí. Policisté nemají žádný speciální výcvik. Musí se spolehnout prostě jen na svůj zdravý rozum.
Já osobně postřelil pachatele co po mě střílel a ten bordel co nastal a rok jsem musel snášet nikomu nepřeji. Výslechy, vyhrožování od vedení, GIBS atd atd atd. Samozřejmě žaloba od pachatele za těžké ublížení na zdraví. Jen díky tomu, že jsem mu poskytl první pomoc (střelil jsem jej do stehna, nic vážného naštěstí) a pak jsem si sedl na prdel a čekal pouze na právníka, jsem ze všeho vylezl dobře.
Teď k americe. Tam se důstojník opravdu bojí, protože je tam neuvěřitelné množství zbraní mezi lidmi a nejsou zrovna dobře korigovány a sledovány jak u nás. A jak říkal náš střelmistr ... Oni si tam ještě nedávno hráli na indiány a kovboje, co od nich čekáte.