• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: nemas pravdu, mame antidiskriminacni zakony, ktere rikaji, jake duvody pro odepreni vstupu jsou ok (treba barva tricka) a ktere ne (treba sexualni orientace nebo barva kuze). Hodne se taky hadaji o tom, jestli majitel hospody nebo hotelu muze odeprit sluzby detem.

    Nicmene muj osobni nazor je, ze palne zbrane na silvestrovskou party nepatri a rozumim majiteli, ze tam nechce lidi s pistoli a myslim, ze ma pravo tohle vynucovat.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    OCTOPUSS: to není posměšek, to je názorná ukázka toho, co jsem se ti marně snažil vysvětlit.

    Žádný zákon ani zbrojní průkaz ti nedává privilegium nosit si zbraň kdekoli tě napadne.

    Ten zákon a zbrojní průkaz pouze ruší jinak všeobecný zákaz "nedovoleného ozbrojování" a nošení palných zbraní kat. B a C.

    Nejvyšším zákonem je Ústava, a ta jasně stanoví, že
    1) stát nesmí dělat nic, co mu nedovoluje nějaký zákon, ale
    2) občan smí dělat vše, co mu zákon nezakazuje.

    Takže KDOKOLI má z Ústavy PRÁVO ti zakazovat vstup do svého prostoru na základě JAKÉHOKOLI arbitrárního kritéria, třeba barvy tvých ponožek nebo třetího písmene jména babičky.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZBYNEK: Prosím tě, pokud nemáš nic konstruktivního co bys řek než posměšky a trollení, radši drž píču.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    OCTOPUSS: ... tzn. pokud jsem splnil zákonný požadavky na řízení auta, nikdo mi nemá právo zakazovat jezdit na jeho pozemku ...
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PAN_MYVAL: Ok. Prostě jsem se domníval, že zákon je nad nějakým žvástem majitele hospody na FB, tzn. pokud jsem splnil zákonný požadavky na povolení nosit zbraň, nikdo mi nemá právo zakazovat vstup do nějakýho prostoru.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    OCTOPUSS: Vnitro to párkrát rozebíralo, v kostce není to v rovině trestněprávní = nesmíš a trestný čin, ale občanskoprávní = porušuješ obchodní podmínky majitele pozemku a ten s tebou může vyrazit dveře a popř. se soudit.

    Druhá věc, kterou doporučím tvé pozornosti, je nejednoznačnost symbolů, protože v žádném zákoně neexistuje "značka zákaz zbraně", takže většina nálepek se např. týká výhradně Beretty 92, a pak je otázka - je to zákaz vnášení, nebo použití? Viz ekvivalentní přeškrtnuté jídlo, které se ale týká konzumace která by mohla potřísnit provozovnu.

    Pokud to ale majitel slovy napsal na FB, tak nejednoznačnost neokecáš a jedeš v občanskoprávní rovině. Sankci nedefinoval, takže jen porušuješ jeho podmínky a může tě vyrazit, vynadat ti a pomluvit tě po všech čertech.

    OCTOPUSS: tohle si nepleť. Zákon ti nedává nárokové právo nosit, zákon ti dává licenci. Tzn. něco, co se jinak nesmí, ty smíš. Ale neplyne z toho, že tě stát privilegoval nosit všude. Je to jen negace zákazu, nikoli pozitivní privilegium nosit všude bez ohledu na okolnosti. A to teď zcela odhlížím od věcí jako §60.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KASUMI: IMHO akce je širší pojem, který může zahrnovat i školení účetních, hrnčířský kroužek, výstavu obrazů, ... což mi moc nesedí na "veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav"
    (Samozřejmě ty věci v závorce jsou vlastní podmnožinou "akcí", proto se na ni zákon odvolává slovy "těchto akcích", zatímco na 'jiných akcích' to neupravuje)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZBYNEK: Fakt je potřeba ten konfrontační a posměšnej tón?
    Jak zákon definuje shromáždění nebo slavnost?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    OCTOPUSS: Asi toho moc na práci nemáš když jsi na nyxu...
    Jinak teda tohle fakt není potřeba googlit, stačí jít na specializovaný web: https://zbranekvalitne.cz/legislativa/119/2002#p60
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZBYNEK: Nic konkrétnějšího s odkazem bys neměl? Mám tu docela dost věcí na práci, a jsem línej něco googlit, plus už si vůbec nepamatuju čísla zákonů, který se na zbraně vztahujou.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    OCTOPUSS: RTFM, neznalost neomlouvá, u zbraní dvojnásob... Zkus třeba §60
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Resp. akce neakce, mluvím řekně o situaci, kdy majitel/provozovatel nějakýho prostoru na FB napíše, že zákaz vstupu se zbraněma.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KASUMI: Fakt? Já nevím, jak je definovaná akce. Tohle je prostě silvestr v nějakým klubu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OCTOPUSS: akce jsou jasně daný ze zákona, přeškrtnutý obrázky na dveřích banky je pouhá prosba imho.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    OCTOPUSS: tak zrovna "akce" je shromazdeni, kam s tim nesmis ze zakona, ne? ..
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Jak je to se zákazy vstupu se zbraněmi vs zákonem? Např. jsem teď zaznamenal, že u popisu nějaký akce je napsáno něco jako "přísný zákaz vnášení zbraní", ale mám neodbytnej pocit, že to není nadřazený zákonu, podle kterýho mám právo nosit...
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    KUBZ: máš samozřejmě pravdu, ve svém příspěvku jsem prohodil přesnost (accuracy) a precizi (precision). Malá grupa mimo záměrnou je precize ale neakurátní.

    Já v tom naprosto nevycházím z ISO normy, ale z Precision Rifle kurzu kde mě to takhle naučili.
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    PAN_MYVAL: Oceňuji úvahu. Jde o tech. termíny zadefinovane v ISO.

    Presnost zavedli jako dvouslozkovou velicinu.

    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    KUBZ: dovolím si nesouhlasit. Rozptyl se týká přesnosti, tzn. jak blízko jsou zásahy vedle sebe bez ohledu na to, kam má podle puškohledu mířit hlaveň. Nikoli precize.

    Pokud namířím na střed terče, vystřelím, zjistím že to dopadlo 10cm vlevo, vystřelím ještě 4x a celá grupa je 10cm vlevo od záměrné ale s rozptylem půl MoA, tak je puška přesná, avšak nikoli precizní (je potřeba poštelovat nástřel, precizní bude až bude dopadat 0,5 MoA grupa do desítky na terči.)
    KUBZ
    KUBZ --- ---
    KENJIRO: Pokud by někoho zajímaly statistické termity, tak je to "preciznost". Prostá "odchylka" je zavádějící, dokud se neřekne "od čeho".

    Přesnost a preciznost – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%99esnost_a_preciznost
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    REDSNAKE: Jo mám. 29,1mm ve 100m
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam