• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    MCD: tak pozor na ten trezor Justa z5v Ekonom. Právě jsem ho koupil a je tam zásadní zádrhel.

    Oproti WICO totiž "z důvodu bezpečnosti" nemá panty venku, ale uvnitř a má výrazně tlustčí dveře. Což znamená, že dveře trezoru zaberou více místa - právě tolik místa, že se tam nevejde žádná AR-pattern puška s pistolovou pažbičkou a optikou k tomu!
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: opět - to ústavní právo se týká státu, protože princip enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí. Stát nemůže omezovat právo na sebeobranu se "zbraní" (a viz níže, to patrně neimplikuje zbraň palnou).

    Soukromé osoby se svými smluvními podmínkami a řády mohou omezovat takřka (vyjma rámec ADZ a pár gumových ale slabých principů jako "zcela zjevné nemravnosti" z NOZ) jakkoli se jim zlíbí, a ústavní právo na obranu se zbraní se toho žádným způsobem nedotýká a nepřebíjí to.

    Překvapuje mne, kolik držitelů ZP má problém s pochopením zcela zásadního rozdílu a aplikace veřejnoprávních vs. soukromoprávních pretenzí.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Co já vím, tak veřejným shromážděním se rozumí zejména schůze, pouliční průvody a manifestace konané na veřejných místech. Navíc banka ani hospoda nemuze nic vynucovat na základě vlastnictvi, protoze je větsinou v najmu. Jedině z pozice provozovny a návštěvniho řádu můžou zkoušet nositele vyhodit, ale jak by se mohli soudit, když ho nemůžou žalovat? Podle mě by se někde musel vyhrotit nějaký obcanskopravni spor tak, až by to dospelo az ke správni zalobe, kde by soud musel říct jak to je.
    Do té doby vnimam význam oněch preskrtnutych berret jako neprejeme si tady zbraně a berte to na vědomí. V našem právním prostředí z toho nic jinyho momentálně nejde vytriskat, dokud nedojde k taseni nebo střelbě. I tak by ale samotna přítomnost zbrane prez zákaz návštěvniho řadu neměla pritezovat, když jsme si to dali do ústavy a nové branime své životy kudy chodime.
    Na druhou stranu provozovateli stát nařizuje eliminovat rizika a když poteče alkohol proudem, jak jinak vyloučí nežádoucí strelbu než vynucovanim zákazu zbraní v podniku? Bohužel se v poslední úpravě chtělo víc vyjebat s EU než důkladněji přemýšlet nad spojitosti všech právních predpisu, co na mě spadnou jakmile něco provozuju.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    CERMI_FOX: přemýšlel jsem, zda do své odpovědi zatáhnout i ADZ.
    Usoudil jsem, že to není zapotřebí a neprospělo by to názornosti.
    Mýlil jsem se.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ERGOSUM: mno, v takovém případě by se Střelec, coby osoba jaksi z principu nastavená na redukci rizik a uvažování o dva kroky napřed oproti průměru, okamžitě vypařila bez ohledu na "nemůže odejít"...

    ...Protože mu je jasné, že pokud se v kroku +1 půlkilometrová fronta na chleba změní na demonstraci, ve kroku +2 nastane hledání viníka a ve kroku +3 lynčování náhodně vybraných osob z fronty.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    A co má dělat střelec, když se mu půlkilometrová fronta na chleba změní náhle na veřejnou demonstraci a on nemůže odejít? :-)
    Ano. Správně. Zásoby trvanlivých potravin a munice. ;-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    LONESTAR: "I" ve slove "CIP" pouzivaji i strelci! :-)
    STENNY
    STENNY --- ---
    CERMI_FOX: Pravdu díš. O tom se pořád nějaké názorové skupiny hádají, ale většina odborníků IIRC tvrdí to, co ty - že je to potřeba vykládat jako "se zbraní podle TZ."
    Potřebuju víc silného čaje.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STENNY: v poradku, reaguju na ID Kenjiro, ktery zminuje ustavni pravo na obranu se zbrani, takze predpokladam, ze na tohle se nevztahuje definice podle zakona o strelnych zbranich.
    STENNY
    STENNY --- ---
    CERMI_FOX: Lawyer nazi upozorňuje: půllitr je potenciálně zbraň podle trestního zákona, nikoliv podle zákona o zbraních :). Silvestrovská párty, kde nebude žádná zbraň podle trestního zákona, se bude zřejmě pořádat v polstrované cele a bude tam zakázáno vnášet jakékoliv předměty, včetně oblečení a obuvi.
    Což by byla dost ujetá párty, ale proti gustu... :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BAAL: Máš recht :))
    BAAL
    BAAL --- ---
    NELLAS: 😢

    Ze germanismy jsou fuj:-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BAAL: Můžeš mi to nějak shrnout, o čem se hádáte? Jinak ü se německy vyslovuje tvrdě, jako ekvivalent bych viděla y :))
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    BAAL: stejně jako ve slově "cyp", používají "i" ve slově "krygl" jenom Pražáci :D
    BAAL
    BAAL --- ---
    Navic, kdyz uz! Nemelo by tam byt teda “i”, kdyz originalne je tam “ü”?

    Kde mam dvorniho grammer nacka Nellas?
    BAAL
    BAAL --- ---
    CERMI_FOX: Ty to slovo ted budes pouzivat, jen proto aby si me sral vid?:-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KENJIRO: je otazkou, jestli existuje neco jako ustavni pravo na vstup na silvestrovskou party :) Navic krygl je taky zbran a ten by tam byt mohl.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PAN_MYVAL: nemas pravdu, mame antidiskriminacni zakony, ktere rikaji, jake duvody pro odepreni vstupu jsou ok (treba barva tricka) a ktere ne (treba sexualni orientace nebo barva kuze). Hodne se taky hadaji o tom, jestli majitel hospody nebo hotelu muze odeprit sluzby detem.

    Nicmene muj osobni nazor je, ze palne zbrane na silvestrovskou party nepatri a rozumim majiteli, ze tam nechce lidi s pistoli a myslim, ze ma pravo tohle vynucovat.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Já jen přihodím, že teď už přece máme ústavní právo na obranu života se zbraní. Tudíž by nemuselo být od věci, kdyby někdo šel k Ústavnímu soudu a dovolával se toho, že zákaz vstupu se zbraní omezuje jeho právo na život. Aspoň by se konečně jasně ukázalo, jaký je to právní kastrát.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    OCTOPUSS: to není posměšek, to je názorná ukázka toho, co jsem se ti marně snažil vysvětlit.

    Žádný zákon ani zbrojní průkaz ti nedává privilegium nosit si zbraň kdekoli tě napadne.

    Ten zákon a zbrojní průkaz pouze ruší jinak všeobecný zákaz "nedovoleného ozbrojování" a nošení palných zbraní kat. B a C.

    Nejvyšším zákonem je Ústava, a ta jasně stanoví, že
    1) stát nesmí dělat nic, co mu nedovoluje nějaký zákon, ale
    2) občan smí dělat vše, co mu zákon nezakazuje.

    Takže KDOKOLI má z Ústavy PRÁVO ti zakazovat vstup do svého prostoru na základě JAKÉHOKOLI arbitrárního kritéria, třeba barvy tvých ponožek nebo třetího písmene jména babičky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam