• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    VOMAJDA: Ono by stačilo se přihlásit na obyčejné vojenské cvičení, než začnu něco publikovat. Tu možnost má každý zdravý občan. Na tohle téma mu tam vysvětlí, jaká mizerie nastává, když si v týmu někdo zvrtne kotník. Bohužel novináři a hráči her to vidí jinak :-/
    Koneckonců PAN_MYVAL to popsal vyčerpávajícím způsobem.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    TOMASINO: zajímavé v tomhle kontextu jsou ty nářky různých vojenských expertů, kteří si hrozně rádi stěžují, že 5.56x45 má v boji mizernej zastavovací účinek a je potřeba do protivníka vysypat zpravidla poměrně hodně nábojů, než přestane válčit. Tito samí experti většinou volají po střelách s větším průměrem a výkonem.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ERGOSUM: ten pohyb dělá každej vystřelenej náboj (říká se tomu precese a nutace) a co se týče ruských střeleckých urban legend, tak náboje ráže 5.45x39 bývají označovány jako "poison bullet" - jedovatý náboj a jsou jim přisuzovány různé skvělé vlastnosti, co se terminální balistiky týče, často přifouknuté touhou daného soudruha vyzdvihovat vlastnosti čehokoliv ruského. Nicméně nějaké vtahování něčeho podtlakem a fungování jako mixér jsou imho spíš nesmysly.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Pomohl by mi někdo objasnit záhadu, případně mě nasměrovat? Nejlépe s minimem "otporných termitů"

    Kdysi (ještě před Internetem) jsem slyšel o údajně sovětském náboji, kde špička střely letí v ose výstřelu, ale záď střely rotovala kolem. Při zásahu měla fungovat jako mixer a ještě vtáhnout podtlakem vzduch.

    Je to jen nějaká legenda, nebo oč by mohlo jít.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: potíž je, že všechno co popisuje ten článek ("pulverizuje kosti!" atd.) platí pro libovolnou puškovou ráži - akorát se to snaží prodat jako AR-15, zdroj všeho zla.

    Ten náboj sám o sobě balisticky není žádné terno a ranivý účinek naháněli vysloveně konstrukčními hacky - nejdříve extrémně lehkou a rychlou střelou kvůli hydrodynamickému šoku; pak zjistili že to má mizernou vnější balistiku a HDŠ je stejně spíše nafouklá bublina, tak přešli na tumbling.

    Pak zjistili, že jim tumbling nefunguje u ostřejších stoupání a u kratších hlavní v M4, tak vylepšovali M855. A pak zjistili, že ani to jim nefunguje u CQBR 10%, kde zase tumbling nefunguje, takže tam začali používat Mk.262 atd.

    Mezitím civilisti používají 223 s EFMJ, s čímž je to 100% stejné jako jakýkoli jiný puškový náboj. Akorát to armády nesmí protože Ženeva a Dum-dum.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: To už jsme trochu nad rámec řešeného, ale nelze nic dodat. Jenom mě na tom původním videu překvapilo, že nechají střelu točit a zároveň pokračuje vpřed, ale to zdaleka není jediná ani nejhorší možnost co to střelivo dokáže v kontextu dalších faktorů.
    Samozřejmě beru v potaz civilní vs vojenské okolnosti, zbraň, balistickou ochranu, fyzikální projevy stejné ráže střílené z různě výkonných zbraní, že jakýkoliv zásah čímkoliv miniaturním třeba do prstu znemožní 100% plnění úkolu atd. atd. to asi všichni známe.
    Mně v té diskuzi prostě chybí, že kvůli následnému výkyvu a nedostatku energie střela klidně vnikne pod prsem, ale pak vyletí třeba trapézákem. Po cestě rozemele co najde a pak se řeší krvácení, křeče, hematom v plicním hrotu, pneumotorax, úporný bolesti nebo šok najednou. Samozřejmě lze podotknout, že i rovný střelný kanál v těsné blízkosti nervově-cévního svazku je rovnou důvodem k operační revizi, ale to pořád není důvod tu ráži bagatelizovat, protože to skutečně nejsou žádné broky na křečky.
    Když už bych to musel dostat do trupu, tak radši 7,62x39 s rizikem větší kaverny než 5,56x45 která se mi snáz odrazí od kosti bůhví kam. Hrozbu nebudu představovat už tak jako tak a aspoň stihnu neumřít na systémové selhání, než přijede záchranka, což bych nepřirovnával k váhajícím policajtům za dveřma.
    I s tím supervraždomatickým nábojem je to sázka do loterie. Když magor vystřílí do fronty v supermarketu zásobník, kde máš jistotu, že na zemi nebude pět lidí s roztrhanými orgány, což by ve vojenských podmínkách mělo nejspíš jiný průběh i dopad?
    Samozřejmě tím nemířím zase do extrému, abych šílel z poškození nervově-cévního zásobování nebo embolizaci cévy u obyčejných vzduchovek, démonizoval tím diabolky a radši vzduchovky zakázal, protože tamtomu někomu, kdo byl ke všemu diabetik před rokem amputovali prst :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: také bych u toho podotkl, že .223 je evolucí civilního náboje pro odstřel Class 1 game - malých zvířátek s útlými svaly a kostmi pod 25kg.

    Lidé pochopitelně v loveckých tabulkách nejsou, ale mapují se mezi Class 2 (daňky a menší jeleny) a Class 3 (velké lidoopy a medvědy). Ergo je .223 na lidi "undermatch".

    Do výzbroje byl, co se vzpomínám, zaveden z kombinace důvodů typu "stejně pěšák nic netrefí a jde o umlčení protivníka krycí/přehradnou palbou" (statistici a USAF), "pěšák tím prostřelí helmu a v ní hlavu" (původní experimenty SCHV US. Army), "ničivý účinek bude hydrodynamický šok" (další experimenty), "ničivý účinek bude dán fragmentací" (při zavádění do USAF a MACVSOG) a posléze "cílem není zabít, ale zranit, protože to vyřadí z boje hned 3 nepřátele - zraněného a dva nosiče" (US. Army v době ECP na M16A1.)

    Jako supervraždomatický eliminátorský náboj pro masové vrahy a home defence je to tedy naprosto nevhodná ráže, která dokáže "masově vraždit" jen proto, že oběti zemřou na vykrvácení poté, co se policajti se bojí jít dovnitř a 2 hodiny "zabezpečují perimetr" a čekají na zásahovku.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: což právě neplatí pro 10,5" hlavně nad 30m, kdy to podle zkušeností USSOCOM dělá čisté průstřely. Což je těch níže zmíněných ca. 2500 fps - a dezinformátoři v NYT psali o ještě radikálně nižších 1800 fps.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    BEARPAW: "Eliminuje cíl bez ohledu na místo zásahu"? Fascinující. Tohle jsem nečetl od doby válečné reportáže "trefí VC do malíčku a utrhne celou ruku!" Z čehopak vycházíš, a hlavně pro jaké stoupání, délku hlavně, úsťovou rychlost (celkově tedy faktor gyroskopické stabilizace), hmotnost střely, tvar střely a konstrukci střely to podle tebe má platit?

    (Pro pořádek: ano, mám .223.
    Ano, mám AR-15.
    Ano, mám nastudovanou historii vývoje AR-15, XM-16, M-16 a ECP na M-16A1.
    Ano, začal jsem s přebíjením .223. Jmenovitě Sierra HPBT - a ne, vím jaké technologické důvody za to můžou a nedělal jsem to kvůli "HP efektu".
    Ano, četl jsem zkušenosti vojáků s SS109, M855 z M16, M4 i CQBR, Mk262 ze SPR i z CQBR.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_MYVAL: "Bojovnici s dezinfo," fskutecnosti "bojovnici s dezinfo."
    DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    Strela zpravidla vzdycky rotuje, a to bez ohledu na razi. Brokovnice a stare muskety (+ ruzne nesmysly jako byl treba liberator) bez drazkovani budiz vyjimkou.
    Nejvetsi svinstvo co se tyce 5.56 byli puvodni lehke strely strilene puvodnimi M16 s 1:14 twistem, ktery je nedostatecne stabilizoval (schvalne?) a delali po dopadu dost silene veci.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    BEARPAW: Podle mě velký. 5,56 je jedna z hlavních hrůz polních mediků, kdy nevíš odkud z těla střela vlastně vyletí a jakou paseku při cestě po těle vyvede právě kvůli rotaci. Když udělám průstřel větší ráží, je větší šance, že to poletí v ose a můžu podle toho odhadovat vnitřní zranění. Statisticky byly .22ky v USA nejčastěji zabíjející zbraní, nevím jak dnes, ale rozhodně by to chtělo osvětu v tom co umí způsobit.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    BEARPAW: ? nejak nechapu na co navazujes
    BEARPAW
    BEARPAW --- ---
    prepáčte, nerozumiem zrejme diskusii a mám pocit, že tu niektorí nevystrelili ani brok..

    5,56x45 som uprednostnil pred .300aac presne pre to čo ten náboj dokáže. Treba si to občas pripomenúť, mikroražka ktorej strela eliminuje cieľ bez ohľadu na miesto zásahu. Odporcom zbraní sa nečudujem, extrémne účinný mini náboj ktorého bežný človek odnesie stovky kusov..spätný ráz zvládnuteľný aj neskúseným strelcom, na bežnú vzdialenosť presné aj v rukách neskúseného strelca.

    Aký je rozdiel v humannosti efektu čistého priestrelu a rotujúcej strely?? v obidvoch prípadoch ak nie smrť okamžitá tak vykrvacanie
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    LUCKYBSD: hlavně že "fact checkeři" na tohle nemají námitek, a bojovníci s dezinfo taktéž ne.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    PAN_MYVAL: je to web pro laickou verejnost od antigun media, ja jsem naopak prekvapenej, ze v ty animaci vystrelu leti hlavni strela a ne celej naboj vcetne nabojnice :D
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TRILOBYTE: Americké fotbalové hřiště má 300 stop, 6 hřišť za sekundu je 1800 fps.

    "Děsivé a nehumánní" zranění dělala originální 20" lehká M16 s 3000 FPS.
    Standardní M4A1 má 2900 fps.
    Mk.18 CQBR už má jen 2500 fps a střela se nepřevrací, dělá to čisté průstřely.
    A autoři píší o 1800 fps?

    Opravdu "experti" na slovo vzatí. A to na tom "pracovali" tři. Odpad.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TRILOBYTE: hm, možná mě zmátl první údaj - "pálí střely takovou úsťovou rychlostí (velocity), že jich často vychrlí 30 nebo i 100 rychle za sebou."

    ("Takovej samopal má kadenci TATATATATA!")

    Speed, cadency, rate - prosím. Ale "velocity", což je opravdu termín výhradně pro fyzikální rychlost pohybu? Pisálek je ukázkový soudruh totální ignorant, který píše AgitProp jako suterén a ignoruje rizoto, že z jeho termitů bude fiakr.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TRILOBYTE: to mi nic neříká, škoda že to nikdo nepřepočítal na fábie.
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    PAN_MYVAL:To jim krivdis, ustovku tam maj uvedenou. A dokonce v tradicnich US jednotkach :) Its cartridge holds enough propellant to send the bullet flying out of the barrel at a speed that would cross six football fields in a second.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam