• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    REDSNAKE: Tak to je trošku složitější.

    Pokud lékař zjistí, že držitel ZP trpí nemocí vylučující nebo omezující ZP a ví, že dotyčný má ZP, tak má povinnost to sdělit obvoďákovi. Ten pak má povinnost to dál řešit.

    Pokud lékař zjistí, že držitel ZP trpí nemocí vylučující nebo omezující ZP a neví, jestli dotyčný má ZP, tak je oprávněn si to u policie zjistit, ale není to jeho povinnost.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KENJIRO: Resim to z pohledu toho pripadu nize. Pokud byl hospitalizovan s nemoci ktera omezuje zdravotni zpusobilost, melo se rozjet kolecko a dojit k odebrani zbrani i za jeho nepritomnosti nebo po ukonceni hospitalizace nasledovat vysetreni, ktere posoudi jestli si smi zbrane nechat?
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    REDSNAKE:

    Pokud se zjistí nemoc, která vylučuje zdravotní způsobilost, je prostě no-go.

    Pokud se zjistí nemoc, která omezuje zdravotní způsobilost, je tam následně povinné vyšetření specialistou. Ten pak eventuálně vydání ZP doporučí nebo nedoporučí, popřípadě určí podmínky vydání.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    STENNY: Sorry, nejsem pravnik ale jakej je rozdil mezi “vylucuji” a “omezuji”? Resp co je vylouceni asi chapu, ale omezeni zdravotni zpusobilosti? A je teda depka duvodem k odebrani zbrani?
    STENNY
    STENNY --- ---
    REDSNAKE: Deprese je afektivní porucha, čili Oddíl 2, odst.2b. Omezuje, ne vylučuje.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    NYIBELUNGER: A deprese je pod "porucha duševní"?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ZBYNEK: imho ne každé onemocnění je automaticky důvodem k odebrání zbraní, třeba s depresí se léčí miliony lidí a nikomu ublížit automaticky nechtěj.

    Ale budu rád když to případně někdo uvede na pravou míru, protože tohle je docela důležitý téma. Tu pomoc může jednou potřebovat kdokoliv z nás a kvůli obavě o stříkačky ji třeba nevyhledáme, což by mohla bejt škoda.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    BAAL: Neměl mu být podle § 20a odebraný zbroják? (Je možné, že papírové kolečko běželo, jen se vše nedořešilo...)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BAAL: Tak v privátce jsou vesměs všichni jednou a půl nohy v kriminálu
    BAAL
    BAAL --- ---
    Bankovnictví není easy job koukám.

    Policie pátrá po řediteli ČSOB Private Banking. Odešel z léčebny pro zbraň a zmizel - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-policie-pohresuje-reditele-z-csob-odesel-z-lecebny-pro-zbran-a-zmizel-40427628

    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    VOMAJDA: Ono by stačilo se přihlásit na obyčejné vojenské cvičení, než začnu něco publikovat. Tu možnost má každý zdravý občan. Na tohle téma mu tam vysvětlí, jaká mizerie nastává, když si v týmu někdo zvrtne kotník. Bohužel novináři a hráči her to vidí jinak :-/
    Koneckonců PAN_MYVAL to popsal vyčerpávajícím způsobem.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    TOMASINO: zajímavé v tomhle kontextu jsou ty nářky různých vojenských expertů, kteří si hrozně rádi stěžují, že 5.56x45 má v boji mizernej zastavovací účinek a je potřeba do protivníka vysypat zpravidla poměrně hodně nábojů, než přestane válčit. Tito samí experti většinou volají po střelách s větším průměrem a výkonem.
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    ERGOSUM: ten pohyb dělá každej vystřelenej náboj (říká se tomu precese a nutace) a co se týče ruských střeleckých urban legend, tak náboje ráže 5.45x39 bývají označovány jako "poison bullet" - jedovatý náboj a jsou jim přisuzovány různé skvělé vlastnosti, co se terminální balistiky týče, často přifouknuté touhou daného soudruha vyzdvihovat vlastnosti čehokoliv ruského. Nicméně nějaké vtahování něčeho podtlakem a fungování jako mixér jsou imho spíš nesmysly.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Pomohl by mi někdo objasnit záhadu, případně mě nasměrovat? Nejlépe s minimem "otporných termitů"

    Kdysi (ještě před Internetem) jsem slyšel o údajně sovětském náboji, kde špička střely letí v ose výstřelu, ale záď střely rotovala kolem. Při zásahu měla fungovat jako mixer a ještě vtáhnout podtlakem vzduch.

    Je to jen nějaká legenda, nebo oč by mohlo jít.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: potíž je, že všechno co popisuje ten článek ("pulverizuje kosti!" atd.) platí pro libovolnou puškovou ráži - akorát se to snaží prodat jako AR-15, zdroj všeho zla.

    Ten náboj sám o sobě balisticky není žádné terno a ranivý účinek naháněli vysloveně konstrukčními hacky - nejdříve extrémně lehkou a rychlou střelou kvůli hydrodynamickému šoku; pak zjistili že to má mizernou vnější balistiku a HDŠ je stejně spíše nafouklá bublina, tak přešli na tumbling.

    Pak zjistili, že jim tumbling nefunguje u ostřejších stoupání a u kratších hlavní v M4, tak vylepšovali M855. A pak zjistili, že ani to jim nefunguje u CQBR 10%, kde zase tumbling nefunguje, takže tam začali používat Mk.262 atd.

    Mezitím civilisti používají 223 s EFMJ, s čímž je to 100% stejné jako jakýkoli jiný puškový náboj. Akorát to armády nesmí protože Ženeva a Dum-dum.
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    PAN_MYVAL: To už jsme trochu nad rámec řešeného, ale nelze nic dodat. Jenom mě na tom původním videu překvapilo, že nechají střelu točit a zároveň pokračuje vpřed, ale to zdaleka není jediná ani nejhorší možnost co to střelivo dokáže v kontextu dalších faktorů.
    Samozřejmě beru v potaz civilní vs vojenské okolnosti, zbraň, balistickou ochranu, fyzikální projevy stejné ráže střílené z různě výkonných zbraní, že jakýkoliv zásah čímkoliv miniaturním třeba do prstu znemožní 100% plnění úkolu atd. atd. to asi všichni známe.
    Mně v té diskuzi prostě chybí, že kvůli následnému výkyvu a nedostatku energie střela klidně vnikne pod prsem, ale pak vyletí třeba trapézákem. Po cestě rozemele co najde a pak se řeší krvácení, křeče, hematom v plicním hrotu, pneumotorax, úporný bolesti nebo šok najednou. Samozřejmě lze podotknout, že i rovný střelný kanál v těsné blízkosti nervově-cévního svazku je rovnou důvodem k operační revizi, ale to pořád není důvod tu ráži bagatelizovat, protože to skutečně nejsou žádné broky na křečky.
    Když už bych to musel dostat do trupu, tak radši 7,62x39 s rizikem větší kaverny než 5,56x45 která se mi snáz odrazí od kosti bůhví kam. Hrozbu nebudu představovat už tak jako tak a aspoň stihnu neumřít na systémové selhání, než přijede záchranka, což bych nepřirovnával k váhajícím policajtům za dveřma.
    I s tím supervraždomatickým nábojem je to sázka do loterie. Když magor vystřílí do fronty v supermarketu zásobník, kde máš jistotu, že na zemi nebude pět lidí s roztrhanými orgány, což by ve vojenských podmínkách mělo nejspíš jiný průběh i dopad?
    Samozřejmě tím nemířím zase do extrému, abych šílel z poškození nervově-cévního zásobování nebo embolizaci cévy u obyčejných vzduchovek, démonizoval tím diabolky a radši vzduchovky zakázal, protože tamtomu někomu, kdo byl ke všemu diabetik před rokem amputovali prst :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: také bych u toho podotkl, že .223 je evolucí civilního náboje pro odstřel Class 1 game - malých zvířátek s útlými svaly a kostmi pod 25kg.

    Lidé pochopitelně v loveckých tabulkách nejsou, ale mapují se mezi Class 2 (daňky a menší jeleny) a Class 3 (velké lidoopy a medvědy). Ergo je .223 na lidi "undermatch".

    Do výzbroje byl, co se vzpomínám, zaveden z kombinace důvodů typu "stejně pěšák nic netrefí a jde o umlčení protivníka krycí/přehradnou palbou" (statistici a USAF), "pěšák tím prostřelí helmu a v ní hlavu" (původní experimenty SCHV US. Army), "ničivý účinek bude hydrodynamický šok" (další experimenty), "ničivý účinek bude dán fragmentací" (při zavádění do USAF a MACVSOG) a posléze "cílem není zabít, ale zranit, protože to vyřadí z boje hned 3 nepřátele - zraněného a dva nosiče" (US. Army v době ECP na M16A1.)

    Jako supervraždomatický eliminátorský náboj pro masové vrahy a home defence je to tedy naprosto nevhodná ráže, která dokáže "masově vraždit" jen proto, že oběti zemřou na vykrvácení poté, co se policajti se bojí jít dovnitř a 2 hodiny "zabezpečují perimetr" a čekají na zásahovku.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    TOMASINO: což právě neplatí pro 10,5" hlavně nad 30m, kdy to podle zkušeností USSOCOM dělá čisté průstřely. Což je těch níže zmíněných ca. 2500 fps - a dezinformátoři v NYT psali o ještě radikálně nižších 1800 fps.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    BEARPAW: "Eliminuje cíl bez ohledu na místo zásahu"? Fascinující. Tohle jsem nečetl od doby válečné reportáže "trefí VC do malíčku a utrhne celou ruku!" Z čehopak vycházíš, a hlavně pro jaké stoupání, délku hlavně, úsťovou rychlost (celkově tedy faktor gyroskopické stabilizace), hmotnost střely, tvar střely a konstrukci střely to podle tebe má platit?

    (Pro pořádek: ano, mám .223.
    Ano, mám AR-15.
    Ano, mám nastudovanou historii vývoje AR-15, XM-16, M-16 a ECP na M-16A1.
    Ano, začal jsem s přebíjením .223. Jmenovitě Sierra HPBT - a ne, vím jaké technologické důvody za to můžou a nedělal jsem to kvůli "HP efektu".
    Ano, četl jsem zkušenosti vojáků s SS109, M855 z M16, M4 i CQBR, Mk262 ze SPR i z CQBR.)
    NJAL
    NJAL --- ---
    PAN_MYVAL: "Bojovnici s dezinfo," fskutecnosti "bojovnici s dezinfo."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam