No a nyní zpět k ZP, přátelé. Mají docela dobře ošetřeno, co máte dělat, pokud vám platí ZP do června 2026, ale co když mi starý ZP platí do 02/2027 a platnost byla na deset let ? Z čehož plyne, že jsem byl na prohlídce před devíti lety. V návrhu zákona byly uvedeny nějaké lhůty, do kdy po 1.1. 2026 budu muset dodat novou prohlídku, ale v platném znění tam ty lhůty nevidím (možná jsem jen slepý a nebo nerozumím té právničtině)
Je docela dobře možné, že nejsem sám, kdo tam ty lhůty nenašel a tak usoudil, že se prostě staré ZP převedou na ZO, případně RZO a nechá se jim doběhnout platnost podle původních dokladů. Ale tak tomu zjevně není, tedy pokud má pravdu toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=g0DK62KcruETomu by odpovídalo to, že na mnohých webech a v mnohých videích se píše/říká, že prostě po 1.1. 2026 nemusíte nic dělat, ale to není s maximální pravděpodobností pravda, ti, co mají staré ZP na deset let a platnost by jim končila od 1.7. 2026 dál se ocitnout v prdeli, protože jim tisícinu vteřiny po půlnoci z 31.12. 2025 na 1.1. 2026 přestane platit prohlídka. A nebo tak ty lhůty někde jsou a jsem jen debil a nevidím je. Ale jestli to bylo ponecháno na benevolenci policie, tak se může stát, že si 1.1. ráno přijdou pro moje zbraně, protože nemám platnou zdravotní prohlídku.