• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HARIUS: Já mám za to, že on říká totéž co já, akorát pouze o tom Tvém případu (ZP s platností na 10 let, který už máš déle než 5 let) - já i on v tom případu tvrdíme, že prohlídka má stejnou platnost jako má dosavadní ZP.
    Já k tomu jen dodal jak si myslím, že to je s těmi 10letými ZP, které jsou vystavené před míň než 5 lety
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    ANARCHY: Tak to už je třetí výklad. První výklad je ten, že ti 1.1. 2026 přestane platit prohlídka a budeš vyzván (v neznámé lhůtě), aby jí doložil. Druhý výklad je ten od CERMI_FOX: a teď tu máme třetí, ten tvůj :-)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HARIUS: Plyne to z toho.
    Znamená to, že pokud máš starý zbroják, který má platnost 10 let, a máš ho už aspoň 5 let (tedy končí max. za 5 let. od 1.1.2026), tak má lékařská prohlídka původní platnost (tedy do konce platnosti toho zbrojáku jak je na něm teď uvedena.
    Pokud ho máš méně než 5 let, a tedy jeho platnost je delší než do 1.1.2031, tak je platnost té lékařské prohlídky omezena IMHO na 5 let od 1.1.2026 (ale to radši ještě doporučuju ověřit)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    CERMI_FOX: No to je právě ono, to z toho plyne asi hodně lidem. Ale je kolem toho diskuze a dost možná to z toho vůbec neplyne :-) A to je právě předmětem mého šetření.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HARIUS:
    (9) Krajské ředitelství policie vyzve držitele zbrojního oprávnění, který byl přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona držitelem zbrojního průkazu, k předložení lékařského posudku ke zjištění jeho zdravotní způsobilosti podle tohoto zákona. Tuto výzvu krajské ředitelství policie zašle držiteli zbrojního oprávnění nejdříve 3 měsíce přede dnem a nejpozději ke dni

b) uplynutí 10 let ode dne vydání zbrojního průkazu podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, pokud ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona uplynulo ode dne vydání zbrojního průkazu podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, více než 5 let,

z toho mi vyplývá, že prohlídka doběhne ve stejném termínu jako původní ZP
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    HARIUS: no Takových bude hodně, mě tak platí do 27, tak kouknu v lednu do portálu občana kde by ZO už mělo normálně být vidět se všemi lhůtama, a ziju v tom že zdrav. prohlídku mám na 10let tak mi končí v roce 27, protože v opačném případě by mi 4roky neplatil ani ZP
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    No a nyní zpět k ZP, přátelé. Mají docela dobře ošetřeno, co máte dělat, pokud vám platí ZP do června 2026, ale co když mi starý ZP platí do 02/2027 a platnost byla na deset let ? Z čehož plyne, že jsem byl na prohlídce před devíti lety. V návrhu zákona byly uvedeny nějaké lhůty, do kdy po 1.1. 2026 budu muset dodat novou prohlídku, ale v platném znění tam ty lhůty nevidím (možná jsem jen slepý a nebo nerozumím té právničtině)

Je docela dobře možné, že nejsem sám, kdo tam ty lhůty nenašel a tak usoudil, že se prostě staré ZP převedou na ZO, případně RZO a nechá se jim doběhnout platnost podle původních dokladů. Ale tak tomu zjevně není, tedy pokud má pravdu toto video: https://www.youtube.com/watch?v=g0DK62KcruE

Tomu by odpovídalo to, že na mnohých webech a v mnohých videích se píše/říká, že prostě po 1.1. 2026 nemusíte nic dělat, ale to není s maximální pravděpodobností pravda, ti, co mají staré ZP na deset let a platnost by jim končila od 1.7. 2026 dál se ocitnout v prdeli, protože jim tisícinu vteřiny po půlnoci z 31.12. 2025 na 1.1. 2026 přestane platit prohlídka. A nebo tak ty lhůty někde jsou a jsem jen debil a nevidím je. Ale jestli to bylo ponecháno na benevolenci policie, tak se může stát, že si 1.1. ráno přijdou pro moje zbraně, protože nemám platnou zdravotní prohlídku.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    SAMMAEL: Tak on byl hlavně nasraný, že se změnil v 96. zákon a že lidi začali mít na ZP nárok. Já byl žádat o první ZP v únoru 1997 a to ještě seděli na Lhotce. Fronta jako prase a tenhle debil to záměrně zdržoval, úmyslně nechal jet jen jednu přepážku a ještě se tím chlubil a vyřvával tam něco o právu a tak.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    HARIUS: No jo, ten svoji práci opravdu miloval. Byl ale nerudný až sprostý i na svoje lidi. Jednou tam řval na svojí kolegyni, která pravda nebyla z nejbystřejších, a spolu se stejně zmateným žadatelem splácali kategorie zbraně a zbrojáku, ale řvát na ní před lidma teda nemusel. Naštěstí je už pryč :-)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    SAMMAEL: Ty vole ten mě jednou tak nasral, že jsem ten pult málem přeskočil. Ale raději jsme na oplátku nasral já jeho, protože on mi při registraci, se kterou nemohl nic dělat a musel jí provést a která ho srala, vyhrožoval, že mi CZH2003 brzy zabaví, že budu koukat a tak jsem mu sdělil, že on mi to zabaví leda ve snu :-) Při vyzvedávání průkazu zbraně už tam nabyl a pak už nikdy :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Tedy musím vyjádřit velkou spokojenost s OSZBM v Modřanech. Nejen že jsou tam čtyři, takže to odsýpá, ale všichni příjemní, nápomocní... až mi oko zaslzelo při vzpomínce na toho nerudného dědka, který všechny nenáviděl, a lidi se strachy potili už na schodech :-)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    CERMI_FOX: Když to uděláš ve lhůtě, tak je to asi za 700 Kč.
    Nicméně příští rok už nebudeš prodlužovat nic, jen doneseš doktora.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MAZDA: prodlouzeni je levnejsi? To jsem nevedel. Budu prodluzovat az pristi rok
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    CERMI_FOX: Každá skupina na plnou cenu... Nechal jsem tam asi dvojku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MAZDA: drahy?
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    V tom pripade toto je taktez zajimave: https://www.youtube.com/watch?v=k02xbrVkv9I
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Včerejší reportáž na ČT
    ▶ Od ledna se mění zbraňové předpisy, zájem o zbrojní průkazy je enormní — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/od-ledna-se-meni-zbranove-predpisy-zajem-o-zbrojni-prukazy-je-enormni-366920
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    JIRKA207: Vrcholem bylo, když jsem si přišel do Karlína s počítačem, bouchačkou v batohu a šel si žádat do NP s tím, že to budeme rovnou i registrovat.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    No, kromě situace
    "dobrý den, mám všechno v ruce a můžu u vás být do 30 minut"
    "na okýnku jsou do 1430, tak přijeďte"
    je to postup v podstatě standardní a aplikovatelný pro každého.

Kupříkladu, taková povolení k přepravě dneska jedeme komplet elektronicky - pošlu žádost přes CRZ, dostanu do DS výzvu k platbě, provedu převod a povolení k přepravě mi následně přijde do DS. Nádhera.
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    MAZDA: husty :) no ale asi se shodnem, ze to neni standardni postup, ktery by mel vyuzivat kazdy, vid?:)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    JIRKA207: Samozřejmě, že jsem to zkoušel. Letos v říjnu. Prosekl jsem minimální lhůtu 2 měsíce a dělal to celkem na kvap. Poslal jsem jim tam do DS žádost, než jsem odletěl na cesty, aby to měli v systému a museli něco začít dělat. Dostal jsem normálně výzvu k platbě (se špatným číslem účtu :D ), tu jsem zaplatil a pak jsem tam naplacato nakráčel s fotkami, papírem od doktora (protože to jsem dělal ve stejný den, co fotky a neměl jsem to k dispozici při podání žádosti) a bouchačkama. A ještě mimo úřední hodiny asi 4 dny před koncem platnosti starého ZP :D
    Bylo to sice drahý, ale měl jsem to celý za jeden den.

Ale třeba taková KASUMI, která je organizovanější a pořádnější než já, to měla celé na jednu návštěvu a prakticky komplet elektronicky. Myslím, že fotky tam nesla spolu se zbraněmi na kontrolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam