• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    I beg you, Gentlemen, act with Conduct and Discretion. A Pistol is your last Resort.
    The Beggar's Opera, John Gay
    Na homepage jsou odkazy na střelnice.
    rozbalit záhlaví
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    SAMMAEL: Ano, jsou za blbce, protoze mu to plati 10let, vzhledem k tomu, ze k 1.1.2026 bude mit zbrojak starsi nez 5 let. Kdo ma k tomu datu zbrojak 5let a mladsi, musi dolozit zdravotni prohlidku k datumu do 5 let od vydani ZP.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Včera se v Modřanech nějaký chlápek vehementně dožadoval formuláře na zdravotní prohlídku, protože má zbroják od 2019, tudíž podle nového zákona mu 1.1.2026 přestane platit. Úřednice mu ho ale odmítala dát, protože má prohlídku platnou do 2029. A ani ona, ani její kolega nevěděli, jak to vlastně po Novém roce bude. A ten chlapík prý i volal na MV, a ani tam prý nevěděli.
    Když odešel, tak se ta úřednice podívala na kolegu a povzdechla si:
    "Zase jsme za blbce"
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Tak se podíváme do zákona o myslivosti, ne?

§46
    (1) Kdo loví zvěř nebo usmrcuje jiného živočicha, musí mít u sebe lovecký lístek, povolenku k lovu a potvrzení o povinném pojištění; při lovu nebo usmrcování se zbraní též zbrojní průkaz a průkaz zbraně a při lovu nebo usmrcování s loveckým dravcem jeho evidenční kartu. Tyto průkazy je povinen ten, kdo loví zvěř nebo usmrcuje jiného živočicha, předložit na požádání orgánu policie, orgánu státní správy myslivosti, mysliveckému hospodáři a myslivecké stráži příslušné honitby.

Členství ve spolku samozřejmě povinný není, existují honitby, kde si prostě koupíš povolenku a lovíš. Poplatkové lovy to samé.
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    EMDEE: Na naháňce netuším, tam chodily osoby bez zkoušek a bez zp jen nahánět :D ... ale na soukromé odstřely nebyly potřeba zkoušky ani zbroják. Ale záleželo asi kde a jak se to dělalo. Nevím jestli to bylo legální, ale vím o takových případech.
    EMDEE
    EMDEE --- ---
    ZBYNEK: taky sem si myslel, ale tenhle víkend mě párek myslivců přesvědčoval o tom, že ne. Že prej na naháňce nebo soukromym odstřelu netřeba zkouška ani členství v mysliveckym spolku, jen pojištění. Nevim, co je na tom provda, dávám dál, jak se ke mě dostalo.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ZBYNEK: To nerozporuji :) Ale pořád je to o jeden problém méně, že jo... Než se jebat s celým ZP znovu jenom kvůli tomu C.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MAZDA: Které je ale k ničemu, pokud si neuděláš zkoušku z myslivosti
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    HARIUS: Ano, všechno doběhne jak má. Jen budeš mít v té platnosti ZO podle skupin jaké máš.
    Taaaakže, konečně budu mít to C, co teď nemám 😀
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    HARIUS: Je to presne tak, jak pisou oba kolegove nize.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    No to by ovšem znamenalo, že skutečně nechají doběhnout platnost, jen převedou ZP na ZO/RZO, podle toho, jakou kdo měl skupinu ZP. Ale rozhodně to ověřím.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANARCHY: ZP mladší jak 5let mají jinou odrážku a "jejich prohlídky" mají platnost 5 let, konkrétněji "Krajské ředitelství policie vyzve držitele ..... uplynutí 5 let ode dne vydání zbrojního průkazu".
    Myslím, že se shodujem. Teda doufám :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HARIUS: Já mám za to, že on říká totéž co já, akorát pouze o tom Tvém případu (ZP s platností na 10 let, který už máš déle než 5 let) - já i on v tom případu tvrdíme, že prohlídka má stejnou platnost jako má dosavadní ZP.
    Já k tomu jen dodal jak si myslím, že to je s těmi 10letými ZP, které jsou vystavené před míň než 5 lety
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    ANARCHY: Tak to už je třetí výklad. První výklad je ten, že ti 1.1. 2026 přestane platit prohlídka a budeš vyzván (v neznámé lhůtě), aby jí doložil. Druhý výklad je ten od CERMI_FOX: a teď tu máme třetí, ten tvůj :-)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    HARIUS: Plyne to z toho.
    Znamená to, že pokud máš starý zbroják, který má platnost 10 let, a máš ho už aspoň 5 let (tedy končí max. za 5 let. od 1.1.2026), tak má lékařská prohlídka původní platnost (tedy do konce platnosti toho zbrojáku jak je na něm teď uvedena.
    Pokud ho máš méně než 5 let, a tedy jeho platnost je delší než do 1.1.2031, tak je platnost té lékařské prohlídky omezena IMHO na 5 let od 1.1.2026 (ale to radši ještě doporučuju ověřit)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    CERMI_FOX: No to je právě ono, to z toho plyne asi hodně lidem. Ale je kolem toho diskuze a dost možná to z toho vůbec neplyne :-) A to je právě předmětem mého šetření.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HARIUS:
    (9) Krajské ředitelství policie vyzve držitele zbrojního oprávnění, který byl přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona držitelem zbrojního průkazu, k předložení lékařského posudku ke zjištění jeho zdravotní způsobilosti podle tohoto zákona. Tuto výzvu krajské ředitelství policie zašle držiteli zbrojního oprávnění nejdříve 3 měsíce přede dnem a nejpozději ke dni

b) uplynutí 10 let ode dne vydání zbrojního průkazu podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, pokud ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona uplynulo ode dne vydání zbrojního průkazu podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, více než 5 let,

z toho mi vyplývá, že prohlídka doběhne ve stejném termínu jako původní ZP
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    HARIUS: no Takových bude hodně, mě tak platí do 27, tak kouknu v lednu do portálu občana kde by ZO už mělo normálně být vidět se všemi lhůtama, a ziju v tom že zdrav. prohlídku mám na 10let tak mi končí v roce 27, protože v opačném případě by mi 4roky neplatil ani ZP
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    No a nyní zpět k ZP, přátelé. Mají docela dobře ošetřeno, co máte dělat, pokud vám platí ZP do června 2026, ale co když mi starý ZP platí do 02/2027 a platnost byla na deset let ? Z čehož plyne, že jsem byl na prohlídce před devíti lety. V návrhu zákona byly uvedeny nějaké lhůty, do kdy po 1.1. 2026 budu muset dodat novou prohlídku, ale v platném znění tam ty lhůty nevidím (možná jsem jen slepý a nebo nerozumím té právničtině)

Je docela dobře možné, že nejsem sám, kdo tam ty lhůty nenašel a tak usoudil, že se prostě staré ZP převedou na ZO, případně RZO a nechá se jim doběhnout platnost podle původních dokladů. Ale tak tomu zjevně není, tedy pokud má pravdu toto video: https://www.youtube.com/watch?v=g0DK62KcruE

Tomu by odpovídalo to, že na mnohých webech a v mnohých videích se píše/říká, že prostě po 1.1. 2026 nemusíte nic dělat, ale to není s maximální pravděpodobností pravda, ti, co mají staré ZP na deset let a platnost by jim končila od 1.7. 2026 dál se ocitnout v prdeli, protože jim tisícinu vteřiny po půlnoci z 31.12. 2025 na 1.1. 2026 přestane platit prohlídka. A nebo tak ty lhůty někde jsou a jsem jen debil a nevidím je. Ale jestli to bylo ponecháno na benevolenci policie, tak se může stát, že si 1.1. ráno přijdou pro moje zbraně, protože nemám platnou zdravotní prohlídku.
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    SAMMAEL: Tak on byl hlavně nasraný, že se změnil v 96. zákon a že lidi začali mít na ZP nárok. Já byl žádat o první ZP v únoru 1997 a to ještě seděli na Lhotce. Fronta jako prase a tenhle debil to záměrně zdržoval, úmyslně nechal jet jen jednu přepážku a ještě se tím chlubil a vyřvával tam něco o právu a tak.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    HARIUS: No jo, ten svoji práci opravdu miloval. Byl ale nerudný až sprostý i na svoje lidi. Jednou tam řval na svojí kolegyni, která pravda nebyla z nejbystřejších, a spolu se stejně zmateným žadatelem splácali kategorie zbraně a zbrojáku, ale řvát na ní před lidma teda nemusel. Naštěstí je už pryč :-)
    HARIUS
    HARIUS --- ---
    SAMMAEL: Ty vole ten mě jednou tak nasral, že jsem ten pult málem přeskočil. Ale raději jsme na oplátku nasral já jeho, protože on mi při registraci, se kterou nemohl nic dělat a musel jí provést a která ho srala, vyhrožoval, že mi CZH2003 brzy zabaví, že budu koukat a tak jsem mu sdělil, že on mi to zabaví leda ve snu :-) Při vyzvedávání průkazu zbraně už tam nabyl a pak už nikdy :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam