Jak už jsem tu před nedávnem zmiňoval, dostal se ke mě v rámci jednoho EU passaroundu jeden velice zajímavej nůž. Je to vlastně jedinej nejaponskej blacksmith, kterej mě už delší dobu zajímá. Je to amík Murray Carter, kterej se dlouhý roky učil od jednoho z nejlepších vůbec, Kenichi Shiraki ze Sakai. Carterovy nože sou hodně povedený, drží se tradičních profilů, dělá krásný rukojeťi, používá převážně JP uhlíkovky, nemá potřebu ty kudly přetvářet a mrvit jako většina USA blacksmiths. Murray říká, že White #1 (Shirogami #1) je nejvhodnější, nejlepší a nejčistší uhlíkovka na kuchyňáky ever, protože má nejjemnější zrno ze všech a tím pádem se dá nabrousit do absolutní ostrosti.
Jde o Funayuki 167mm dlouhý, 114g váha, 47mm vysoký u patky, na jádře už zmiňovanou White #1 s HRC 62, celorez, supertenkej ve špičce, neuvěřitelně ostrej, vlastně jak nic co mám doma a krájí jak splašenej. Je celkem pěkně udělaný, má hezkou povrchovku (Kurouchi). Musím říct, že úplně nemusím tydle krátký nožíky, ale tenhle má něco do sebe. Dám pár fotek.