• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    RIVAN: Já protože jsem línej, preferuju letenky, jízdenky, lodního lístku od dopravce, jehož jméno není synonymem katastrofy spojený s rozházením lidí po krajině, kde se snaží přežít.
    Na tohodle ňoumu jsem docela alergickej.

    LEON_KOWALSKI: Nemusí, šroubovák si dá do tý KPZky :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    No a ještě musí k tomu noži nosit v kapse šroubovák, aby rozšrouboval tu rukojeť a dostal se ke KPZtce. A taky nechápu ten důlek na tyč co s ní vyvrtí oheň, když tam pak ukazuje, že to má fire starter.

    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    RIVAN: jenže to nebude "ultimate". Jak to není Ultimate a navíc Survival, tak to není ono ;-)
    RIVAN
    RIVAN --- ---
    JIKE: Proc mam dojem ze za cenu toho noze si koupim slusny nuz vhodny na praci ke ktere je nuz urceny, slusnou sekeru a jeste mi zbyde na to abych si udelal peknou a funkcni KPZ :-D
    JIKE
    JIKE --- ---
    a zase...

    WOW! Ultimate Survival Tips Knife is HERE! Made in the USA. Ships Worldwide. Kickstarter Link Below!
    https://www.youtube.com/watch?v=eF9VN363V4I
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    BRUKEV: ja to chapu, jsou samozrejme noze ktery maji primarni urceni, ale mezi tim, co si postnul ty a jeho pripadnou rovnou variantou bude rozdil fakt jen ve feellingu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KALIF_WH: chápu, jak to myslíš. Ale rozdíly v čepelích byly i dříve a imho to nebyla jen otázka vzhledu, ale i funkčnosti.
    Xmeduv popis mi přijde logický a jako odpověď se mi líbí, takže jsem spokojen.

    Ten můj dotaz na funčnost dle čepele byl míněn hlavně na netradiční tvary čepelí. Když jsem byl mladší, tak jsem kupříkladu přemýšlel, proč některé čepele mají háček, zpětnou čepelku. A ejhle, jsou to nože na stahování a k tomu je jejich čepel ideální.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    BRUKEV: Mam pocit, ze se v soucasny dobe vsechno prilis resi. Kazda, byt sebejednodussi ptakovina musi byt oznackovana, co mozna nejvic parametrama, asi aby se dokazalo, ze je dostatecne cool a samozrejme musi mit svuj presne danej ucel. Tohle je uplne ten samej pripad, urcite by se nasli lidi, co by na tohle tema dokazali napsat diplomovou praci, doplnenou poznamkama o designu, fyzice a ruznejch druzich uchopu, ale asi to jediny podstatny je, ze kazdymu proste vyhovuje neco jinyho a s necim jinym se mu dobre dela, at uz je to otazka pocitu, nebo anatomickejch odlisnosti, nebo zpusobu prace.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    BRUKEV: Zahnuty se vic hodi na rezani kolmo smerem od sebe treba jako kdyz zaspicatujes klacek. U tezsich nozu pro sekani, jako maji parangy. Nekdy se to resi rekurzivnim ostrim, ktery tomu jeste pridava. Rovna cepel je obvykle u nozu, se kteryma se pocita i pro bodani, dlabani i paceni. A taky se s rovnou lip kraji a dokrajuje na podlozce.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jaký je přesně funční rozdíl mezi nožem, kterému jde čepel z rukojieti stále rovně a mezi zahnutou čepelí jako zde?



    Případně je někde nějaké hezké rozlišení nožů dle "funkčnosti, účelu použití"?

    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Prijel mi dnes novej kamos, seznamte se :))

    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    XMEDA: flexa to nemusi rozhodit, pokud mas flexu s regulaci otacek a unasecem, coz neni zadnej velkej luxus, pak staci novej dobrej brusnej kotouc s hrubym smirkem, pomalejsi otacky a postupne to ubrousis jako nic aniz bys material popustil.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XMEDA: Na to konci je docela putna :-) Ono je to stejně akademický, sedm bych za to teda nedal, roxory na mne neskáčou, používám repelent:-).
    FINSON: S řezáním do hotový kudly mám nejzajímavější zkušenost s fallknivenem, z toho jsem cosi tvořil :-), a pak jsem ukládal flexu dost daleko, protože jsem měl strach že mi ho sežere, jak hladce VG10 žrala :-)
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MANFRED: Flexa to sezere, ale v miste brouseni to velice pravdepodobne teplem rozhodis, coz u takove uz hotove kudly za sedm litru radost neudela. Tzn chladit hodne.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jasně, když na Elmax platí pásovka, bude i flexa, nevidím v tom problém. S90V se prý brousí blbě, ale do té má Elmax minimálně stran abrazivzdornosti daleko.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XMEDA: Zas z něj nedělej kosmickej materiál, tvořil jsem z něj nožejk (v době kdy to byl na knife hit) a žádnejch hvězdnejch vlastností vidět nebylo, flexa sežere všechno. Tam spíš přemejšlim, jak dobře se bude to finkoidní dláto (Šulc vzácně pojmenovává výstižněji) brousit někomu, kdo to bude šudlat samo domo..i když při intenzitě použití podobnejch nožů vydrží ostrej dlouho...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    First Edge Survival Knife: Navy Seals, Elmax Steel - Is It Worth It?
    https://www.youtube.com/watch?v=yI8bMD1BRWc
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MANFRED: flexa na elmax.. mno..to bude chtit hodne chladit :)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KURE: Jo, při jejich čtení by jednomu jeblo, tehdy to vycházelo v SR :-)
    KURE: Flexa.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KURE: ale tak urcite, jen tu je to hezky znazorneno
    KURE
    KURE --- ---
    XMEDA: FCS kali canada je super osel. mel by vratit vsechny prachy co vybral od studentu.

    na to ze se neda vyblokovat uder kdyz je utocnik tak blizko ze mu staci pohnout jen rukou věděl každej kdo se dostal do rvačky. v 80" na to u nas v cechach dokonce vyšly skripta s vedeckym zduvodnenim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam