• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    LUCKYBSD: To je tak nějak hlavním smyslem peněz, ne? :-)
    WAMP_ELF: Dobrej pokus, držím pěsti do dalších ;-)

    Jako nějakej slušnej kuchyňák bych potřeboval, už o tom mluvím minimálně dva roky... přitom právě v kuchyni používám nože nejčastěji, nějakej bushcraft, pcha... i na celodenních výšlapech už tahám nůž víceméně pro radost a z fetišismu, než že bych ho fakt potřeboval.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SIRIUS: Kdo umí, umí :-) Jeden případ byl, že si kdosi šel koupit luk, měli střelnici pro zákazníky, prodavač mu k tomu dal krátkej šíp..a bylo
    Arrow Shot Through Hand At Bass Pro Shops
    http://hunting.outdoorzy.com/arrow-shot-through-hand/
    Ale jinak je to dycky případ naprdlej šíp (ne nasranej, ale poškozenej), kterej se zlomí při výstřelu, vcelku znám lidi, co kvůli tomu jedou furt na duralovejch :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SIRIUS: narušenej šíp nesnese prohnutí při lukostřeleckým paradoxu a roztříští se? A samozřejmě skončí v nejbližším dostupným kusu lukostřelce. Dělají to i dřevěný šípy, jen narozdíl od nich ty mikro kousky karbonu už z těla nikdy nedostaneš.

    FINSON: No spíš dělám pokusy
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    FINSON: vidim budoucnost... budes strastny, ale tvoje penezenka o par tisic chudsi :D
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    MANFRED: jak se todle sakra muze podarit
    FINSON
    FINSON --- ---
    WAMP_ELF, WAMP_ELF: Počkej počkej, jak povedl, to vyrábíš sám?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XMEDA: Mi těma trubkama připomínáš mou zkušenost s carbonovejma šípama, když jsem je zkracoval (pochopitelně ne žádnou na to vypatentěnou zkracovačkou), krásně se ta vlákna, na který se mi povedlo jeden ufiklej kus rozdělit, zapíchla do ručky :-) (fotka je ilustrační, takhle dobrej ještě nejsem, ale pracuju na tom).
    Krásný jsou taky ty napodobeniny věcí z kompozitu z tržnice :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    na rady zdejších uživatelů délka ostří 230mm
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    WAMP_ELF: po leptání...

    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    WAMP_ELF: si pockam co ti poradi zkusenejsi :) pac sam mam velky suehiro 1000/3000 za cca 800, ktery funguje, ale chtel bych neco lepsiho jako samostatny sutry se zrnitostma 600,1000-1200,3000 a 5000, cim vetsi tim lepsi :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    "Povedl" se mi konečně jeden japonec a tak nějak bych ho chtěl důstojně dokončit. Komunikoval jsem s janem (Belsky) a po dvou měsících namám doma ještě ani zrnko abraziva, takže bych ocenil pomoc při hledání jiných cest.
    Představoval bych si něco oboustranýho 600/1200 a 2000/4000, ale klidně si nechám poradit..
    Nevadí mi zaplatit za dobrý cajky ale vůbec se neorientuju v těch kvalitách, materiálech a natož pak značkách, a tak bych nerad dal 2500 za věc kterou jsem mohl stejně dobře koupit za 700...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    DOKKTOR: Uhlikovy kompozit je krehci, tecka. Nebudeme zasirat diskuzi o nozich detailama laminatu. Najdi si jaky ohyb a deformace (treba pri narazu) ktera z tech veci snese ve srovnatelne tloustce a strukture. Karbon je lehkej a pevnej po vlaknu v tahu a tlaku, jak to tvy kolo zdeformujes pres kritickou mez, tak se ti to rozlaminuje a rozpraska. Skelnej laminat samozrejme taky, ale tu mez ohybu ma mnohem dal (je flexibilnejsi a na oplatku ma mensi pevnost v tahu a tlaku). Kazdy se hodi na neco. A zrovna na mechanicky opracovavany a narazama namahany dil je skelnej laminat lepsi. A nepis blaboly prosimte.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    XMEDA: já netvrdím, že je g10 dražší/levnější. jenom se pozastavuju nad kategorickým tvrzením, které je podle m nesmysl. se vším souhlasím, až na to, že uhlíkový kompozit se při špatném pohledu drtí na popel, nebo, mírněji, že má menší pevnost než kompozit umotaný z obyč tkaniny tou samou pryskiřicí. zkoušels nekdy rozbít karbonový rám bicyklu? proč se to používá na karoserie aut např? asi teda spíš záleží na pryskyřici než na tom, jaká vlákna lepí k sobě.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    LAUNCHER: jo pro mne dobry, ted tu mam plosnaku plnej stul :) krasnych modrych z Gatemy se zlatou povrchovkou na medenych ploskach :) A na Bökeru jsem si G10 rucky pekne dohladil jemnym pilnikem presne na tvar.
    Karbon se vic hodi na trubky, zvlast kdyz to neni delany z prepregovych hader, ale vlaknovy svazky jsou vinuty masinou.

    Ovsem na aktualni EDC mam rucky nerezovy a tam neni co resit.. nerozbitny, pevny, jednodilny a zaroven delaji "ram". Je to "tezky", ale zase kdyz to mam na poutku a nekoho bych tim lisknul, tak potes. A orechy se s tim roztloukaji taky skvele :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    XMEDA:

    G10 is heavier then Carbon of the same thickness
    G10 Isnt as stiff as Carbon of the same thickness
    G10 Is Cheaper
    G10 will flex more before it breaks

    Za mne CF, ale pro Xmedu G10 dobry...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    DOKKTOR: LAUNCHER: Mimo nejlevnejsi elektroniku (videohry z ciny u vietnamcu treba) zmizel CEM-1, coz je papir lepenej pryskyrici. FR-4 ma misto papiru skelny vlakna, G-10 odpovida mechanicky levnym FR-4, jen nema samozhaseci primesi. A plosnaky s vysokou hustotou jen maji vetsi podil skelnych vlaken a pryskyrice odolnejsi vyssim teplotam kvuli posunuti teploty skelnyho prechodu (z Tg130/140 na Tg180 a vejs), ale porad je to jen druh toho samyho laminatu skelnych vlaken a pryskyrice.
    Karbonovej kompozit ma velkou pevnost v konstrukcne definovanych smerech a jeho vyhoda je mala hmotnost, po vlaknu to ma treba velkou pevnost tahu, ale jak to jde spatnym smerem, tak se drti az prekvapive snadno. Na kudlu co ruzne pada na zem bych to necpal, ten laminat skelnych vlaken je proti tomu vic homogenni a snese i vic deformace bez poskozeni. Treba nejaky ty nahodny pady a narazy. Hmotnostni rozdil v objemu rukojeti noze je uplne zanedbatelnej, ale vyrobne je to mnohem jednodussi, 5-6x levnejsi, lze to snadno spachat v mnoha barvach a ofrezovat/obrousit. Kudly samozhaseni nepotrebuji, takze se pouziva G10.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: ja mam teda pocit, ze cim jednodussi, tim lepsi. Takze bych se kdybych uz neco navrhoval sam na kulickovy loziska ktery se nanejvejs muzou zanest nejakym sajrajtem vysral a zustal bych u toho nejdokonalejsiho co doposud znam: v titanu provedenej liner lock. To je cely x-krat vyzkouseny, da se to udelat precizne jak svycarsky hodinky, je to lehky, pevny, nic se na tom nevikla... tezko na tom neco vylepsovat. Takze jedine si nakreslit ten nejnej tvar cepele a rukojeti (kterej nejspis v ty podobe uz taky nekdo bude delat) a muzes to nekoho nechat rovnou vyrobit.

    Oberland Arms Titan Sepp
    https://www.youtube.com/watch?v=SE8V0jOE2wE

    Chris Reeve Large Sebenza
    https://www.youtube.com/watch?v=u1_EWBYG6Vc


    atd, atd et cetera pipapo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    XMEDA: od kdy je karbonový kompozit křehčí než g10?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    XMEDA: Kreslil bych to jak pisu pul roku a muj cas neni zadarmo, sorry jako :-)

    CF nemusi byt krehky a v modernich aplikacich krehky neni, konec koncu se z toho da vyrobit ram auta, protoze je to vlakno, jak si to namotas, tak to mas.

    G10 uz se dneska nepouziva ani na tech plosnacich, jedina jeho vyhoda na strenky oproti CF je nizka cena.

    "FR4 has replaced G10 in most consumer electronics. It uses a flame-retardant brominated epoxy"

    Zdroj: https://en.m.wikipedia.org/wiki/G10_(material)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VACA: Volne lozene loziska jsou tez napytel, to se vidi bud u nejlevnejsich cinskych hracek pro deti, nebo u drahych ale technicky bidnych nozu jejich tatinku. Duvod je jasny, pokud lozisko neni zapouzdrene, brzy ze zanese neporadkem.

    Omlouvam se, ze vam hanim vase (a moji) hracky, ale budme realiste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam