• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    FINSON
    FINSON --- ---
    UBU: Břidlice, mikropilka, říkáte... hm...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Jo, je to tak, i kdyz me se na Yanagibu osvedcila treba ta zminena Ohira SS. Ted jsem mel treba dlouho pujcenej dalsi zajimavej kamen a to Ohira mizu-asagi s ten po Ohire SS byl na tyhle single bevely super. Kazdopdne sem zapomel zminit, ze tvrdost je HODNE dulezitej aspekt u naturalu :-) nektery aka renge suity i s nagurou sou pro me nepouzitelny.
    UBU
    UBU --- ---
    Saito: The Sushi God of Tokyo
    https://www.youtube.com/watch?v=JkeRhKnROds&feature=youtu.be


    Tady je to vide, brousí v 4:25
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LA_PIOVRA: Mas pravdu, je to tak :-)

    S par lidma tady uz jsem se na “kurz” domlouval, s nekteryma to dopadlo, s nekteryma ne. Klidne vam to nekdy ukazu kdyby jste chteli :-)
    UBU
    UBU --- ---
    LA_PIOVRA: Ono bude taky záležet co řežeš a čim to řežeš. Na superčistý řez masem tuňáka na Yanagibě z shirogami nemá cenu dělat mikropilku, tam jde o čistotu řezu a mikropilka je v tomhle na nic. Ale u zeleniny a AS to může být úplně naopak. No a ve finále tu (nebo na fcb v té brusičské skupině) bylo kdysi nějaké video, jak nějaký jap. supersushi superkuchař z 3 hvězdičkové michelinské restaurace veme svou vymazlenou Yanagibu obřích rozměrů a určitě šílené ceny a na prasáka jí brousí o dno talířku - samozřejmě určitě japonského...

    Jinak není špatný po finiši na jemné syntetice dát pár tahů třeba na 3 nebo 4 K kameni, to taky funguje pěkně.
    JIKE
    JIKE --- ---
    tenhle borec má vodní kameny a i mikroskop, starší videa - tam to má, doporučuji to najít. btw: má pěkný videa. Jhttps://www.youtube.com/user/virtuovice
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: No tak to bych každopádně někdy rád, to nebudu kecat že ne :-)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BLOWUP: to jo, ale treba ta vic nepravidelna reze subjektivne lepe. Nevim, varim z vody, spekuluji...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LA_PIOVRA: Tak pod mikroskopem zjistis, ze mikropilka vznikne vzdycky, i kdyz se fazeta leskne jako zrcadlo. A podle zvoleny zrnitosti si ji muzes dokonce sam nadefinovat.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    UBU: Nejsi prvni kdo takhle uvazuje, me to uz taky napadloa patral jsem po tom. Napriklad ted nedavno jsem byl v jednech laznich na Slovensku a schodiste tam vypadalo presne jako Okudo shiro suita, velka vzacnost za X set USD :-) ale jak uz psal Blowup, to mysticno v tom taky hraje roli :-) klidne se nekdy muzeme domluvit a ukazu ti co to umi :-)
    UBU
    UBU --- ---
    HENNYVILLE: Tohle je opravdu zajímavé téma, nicméně ty ceny jsou fakt masakr, navíc ta problematická orientace takhle na dálku mě v tom znejišťuje a odrazuje. Nicméně - geologicky vzato to budou nějaké jemné sedimenty - pískovce, opuky, břidlice, jemná frakce která nese brusné prvky, což budou pravděpodobně nějaké kousky křemíku v různém množství. Tedy nic, co bychom my nebo okolní země neměli také - možná to je docela zajímavá cesta v hledání a ještě by to mohlo vyjít docela levně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BLOWUP: uvazuju presne jak ty. Navic pochazim z mista, kde je nedaleko davno opusteny lom, ktery brousky v case husitskych valek zasoboval pul kralovstvi. Co mne jako odlisnost oproti syntetickejm kamenum nanapada je prave ta nahodila nehomogenni zrnitost, ktera muze mit ten vlv, ze vznika mikropilka..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: heh, tenhle "vyvoj" u mne doopravdy nehrozi, i kdybych zil jeste pet set let :-)
    Ale treba obrazy, bronzovy plastiky nebo stary koberce, tam zase ztracivam pravidelne soudnost ja :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BLOWUP: Vse je v poradku, par let zpet jsem to mel stejne :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLOWUP: tvl protoze proste kvlt ;-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: hm :-)
    To ale neni tak uplne odpoved na moji otazku. Ja mam jako technicky uvazujici clovek pocit, ze i kdybych nakrasne chtel brousit na prirodnim kameni, tak neni nutny mit ho z nejakyho zavrenyho specialniho dolu z japonska, resp. pouzitej od nejakyho barbire - to je esoterika a za tu se halt plati. Spis bych se zajimal o to, co to je presne za kamen, jakou ma tvrdost a zrneni a proste bych si ho obstaral se stejnyma parametrama odjinud, nejspis za zhruba setinu ceny :-)))
    A porad jeste netusim v cem je lepsi nez neco umelyho. U brouseni jde pouze o to aby ten brousek byl tvrdsi nez ocel kterou brousis a aby mel pokud mozno homogenni zrneni pozadovane hrubosti, nebo se mylim? :-)
    Ja ti tu radost opravdu preju, sam obcas vyhazuju nesmyslny castky za jiny veci ktery by asi nikdo nechapal, ale teda zaplatit za brousek 1500 dolaru, to by me museli prohlasit za nesvepravnyho :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BLOWUP: Samozrejme ceny ovlivnuje treba i to, ze spousta tech super znamych dolu je uz zavrena a proto uz proste a jednoduse “nebudou”. Dalsi faktor je cistota kamene, zda ma nejaky praskliny nebo kovovy “dots”, atd. Tihleti lidi, ktery se v tom vyznaj ty kameny kupujou treba pres JP aukce a tam sou to vetsinou tzv NOS-new-old-stock. Kameny ktery jsou z ruznych JP barbershops, od truhlaru, atd. V te chvili mas jistotu, ze je to krasne otevrenej a dobrej kamen. Coz je treba muj pripad :-) no a ostri? To je easy jak jsem uz psal, v podstate na tom budujes super jemnou nepravidelnou mikropilku, proto ten nuz ma pak proste lepsi “bite”. Treba u me je kombinace Aizu-aoto-a tahle suita zatim nejlepsi co jsem kdy na mych kudlach mel. To s dokonale hladkym ostrim proste nezazijes :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HENNYVILLE: Me to prijde zajimavy a rad jsem to videl, akorat teda moc nechapu co presne je pricinou toho, ze kus obycejnyho sutru stoji 1500 dolaru. A taky proc prirodni sutr ma brousit jinak nez umelej stejnyho zrneni. Ale jako, mam pochopeni pro kazdou vasen i kdyz ji nemusim stoprocentne chapat :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FINSON: diky, ale nejdal je Krassi a tihle magori z KKF. Ti v tom maji takovy jmeni, ze to nechapes :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    HENNYVILLE: Wow. Vypůjčím si parafrátzi jednoho puberťáka z historky, co před nějakou dobou prolítla Nyxem:
    Ty vole, ty jsi nejdál!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam