• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE: já se omlouvám ale přestože používáme stejný jazyk, u pulky věcí který píšeš nevím co máš na mysli. hned první věta nedává smysl: mam proste oblibeny tvar brouseni, treba vetsina japonskych kuchynaku
    můžeš to nějak dopsat?

    mam radej vyraznej vykrouzenou cepel to vypadá jak?

    Mory jsou proste do kuchyne prilis agresivni co to znamená, agresivní?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: mam proste oblibeny tvar brouseni, treba vetsina japonskych kuchynaku (ktere mi ale casto zas nevyhovuji z jineho duvodu). To je proste asi moje uchylka, kdy Mora moc pripomina uhlenim wakizasi style. Je to dobre na praci s vydelanou kuzi, neni to dobre v kuchyni (aspon za me). Pro “odsrstovani, odblanovani a jine zbavovani se” mam radej vyraznej vykrouzenou cepel, kdy prinkrajeni tak jako hladim, prave opinely ji maji uplne typicky... to mi sedi, a zaroven Mory jsou proste do kuchyne prilis agresivni. Zkus tim neco nakrajet bez odolne podlozky.

    Mluvim samo o beznych tvarech, filetovaci opinelka i mora maji jine parametry.

    Mory jsou z meho poledu nesmrtelny, ultra levny, ultra lehky nuz, ale na kazdodennost to neni, zato na cundr a konec sveta... klidne.

    V tom smyslu, ze doma mam asi 10 ruznych kuchynaku, sekacek a podobne, ale kdyz bych mel vystacit se dvema, mora bude na pasku, opinelka no.10 v kapse... a muze prijit konec sveta.

    Ale vzdycky muzes naklepat maso kanadou, jen je o tom, jestli v kanade jde i chodit. S Morou jo (uz jsem tim hazel - a trefil, uz jsem tim ryl v ohni a neznicil, uz jsem tim stahoval zajice, krajel tim zrovna prave kanadu a strouhal tuzku... asi tak; jo a taky varil gulas)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Jo, mora je super. Ale trochu mi přijde, že jak se poslední roky snaží dělat různý spešl cool nože, už to není ono. Ocel je asi furt super, ale ten obyč pracovní nůž už to není. Já jsem si oblíbil tenhle hultafors. Je to v zásadě to samý co Mora, taky uhlíkovka, ostrý jak deset pekel, a přitom nůž za sto pade. Mám ho v nářadí a občas tahám na čundry.
    Nůž řemeslnický HVK - Profi oděvy CZ
    https://www.profi-odevy.cz/nuz-remeslnicky-cepel-93mm-hvk.html
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE:
    "Co taky neni dobry je brouseni od spicky po cca 1/3 az 1/5 cepele, ktery je prilis agresivni, a malo prohnuty. Nuz tak ziskava spis vlastnosti pro bodani, nez treba pro stahovani z kuze (a na bodani zas z principu tvaru puuko chybi zastita)."

    vůbec nechápu jak to myslíš. prohnutý broušení? vlastnosti pro bodání? wtf?

    "V opravdove kuchyni preferuju stare karbonove opinelky, ale od te doby, co posrali pojistku, nevim, zatim. Morakniv ma prilis “abstraktni” brouseni, je to strasne jedovate a na caste vareni to proste moc nici podkladove plochy."
    promin, ale tohle je naprostej blabol.
    Už si měl v ruce opravdový kuchynák?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE: pokud je i se skrtatkem, je pres litr. V porovnani s vetsimi brasky za 200-400 je to drahe jaxsvin. Jo mam i par vyrazne drazsich kousku od 15k+, pokud jde o to. Ale u Mory je pres litr draho.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    KURE:
    HAWKWIND:

    Heh! Vratim se sem po 2 letech a uplne me zahral Hawk, s tim, ze noze, ktere proste miluju a stoji od par stovek do dvou litru vyhodnoti kovar a nozir takhle.
    Taky tech +11 obsahuje i jeden muj like.

    Mory maji nekolik vyhod, z tech zasadnich:
    - neuveritelne jedovate brouseni (doporucuju si na nuz zvykat pobliz dostupne lekarnicky)
    - falesne ostri na spicce, zalomene podobne jako u japonskych nozu, takze jsou dobre treba na krajeni kuze, maso od kosti i od kuze (bacha VUBEC NE NA VYREZAVANI Z DREVA, to muze hodne bolet)
    - uzka cepel dost na taborniceni... cibule se proste spatne kraji tlustym ostrim
    - strenka - hluboko vsazeny cep ostri, za roky jsem zadny neznicil tlakem (za roky jsem zadny neznicil, kdyz se to tak vezme)
    - vaha a vydrz v jakemkoliv batohu, na veky. Mam je v ruznych bocnich kapsach, jeden vsazeny sitim i v popruhu batohu na hrudi, ostrim nahoru; drzi jak z trestu, jak vsechny materialy, tak ostri, tak nuz v pochve
    - pochva - klad i zapor, tak k zaporum:

    Pochva, hlavne, pokud ma pevny uchyt na pasek:
    - je z pevneho plastu a uz jsem ji ohnul pri drepech, plazeni a jinych urbexovych padech a drzkopadech. Zatim se nezlomila ani jedna, ale z tech bilych ocividne zalomenych plastovych uchytu na opasek mam hruzu. Jak jednou zlomis plast, co s tim?

    Jak jsem psal vys, obtah jsem to kuzi, muzes to lepit, natahovat za mokra a nechat vyschnout, zalezi na skillu, ja jsem lama, tak lepim.

    Drazsi varianty maji zaves pouzdra/pochvy na cepu z plastu a tudiz by mel vydrzet vic, za me furt ne-dobry.

    Co taky neni dobry je brouseni od spicky po cca 1/3 az 1/5 cepele, ktery je prilis agresivni, a malo prohnuty. Nuz tak ziskava spis vlastnosti pro bodani, nez treba pro stahovani z kuze (a na bodani zas z principu tvaru puuko chybi zastita).

    Na praci s kuzi nebo drevem to fakt neni.

    Jako tabornicky kuchynak i nuz na rezani lan, krajeni kuze, a vlastne krajeni cehokoliv : dokonale.

    Mam i rybarskou filetovaci variantu, a taky dobry.

    Pokud bys nehral na konec sveta (coz ja hraju furt, tudiz mi veci musi vydrzet vecne), myslim, ze za ty penize s tim klidne muzes stipat polinka za pouziti polinka.

    V opravdove kuchyni preferuju stare karbonove opinelky, ale od te doby, co posrali pojistku, nevim, zatim.

    Morakniv ma prilis “abstraktni” brouseni, je to strasne jedovate a na caste vareni to proste moc nici podkladove plochy.

    Ale mam jej ve vecech, v kapsach bund, na pascich kalhot vezmi a odejdi, v ruznych batozich, v aute v prihradce.


    (Jo jeste: ani klips, ktery by mel jit vycvaknout z pasku snadno nesundas, to je lepsi shodit pasek, ale tenhle klips docela drzi na kapse, nebo na pase katat).

    (Sorr za lama recenzi, ale MoraKniv proste CHCES... zkusenost 6-7 let, doplnuju Opinelem, kde potrebuju to, co mi na Morach vadi... bacha na hnaty!)
    KURE
    KURE --- ---
    OVERDRIVE: drahe jaxsvine? fakt? nůž za 500?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    NEVILL: Me by zajimalo, jak moc je ve svete legal tohle “puuko”... je drahe jaxsvine, ale psal jsem nedavno, ze Morakniv jsou noze, ktere, podobne jako nastroje Fiskars (jo a jine, a mnohem drazsi) proste funguji. A to roky.

    Mam od MoraKniv asi 6-7 nozu, od rybarskych az po ten jejich survival z karbonky (blac, orange je stainless)...

    Tak jsem si udelal radost, a poridil jsem si nuz, ktery ma vsechny parametry jejich brouseni, ocele a strenek, a zaroven mi jej snad nikde na leristi nevybali (samo ne z prirucky). Uvidime. Ale kdyz drobecek, tak Morakniv Neck Knife

    (Jedine co, tak jejich plastova pouzdra “dopouzdrovavam” kuzi, pac jak to jednou rozlames - a ne, ze by zavesy netrpely, tak uz to neopravis. Takze ala kukri... plast nechavam vevnitr a potahuji kuzi)...



    KURE
    KURE --- ---
    HAWKWIND: diky.
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---
    Ty Okský nože nemaj moc řapu uvnitř ručky...
    HAWKWIND
    HAWKWIND --- ---
    KUŘE -většina těchhle moderních ocelí, stejně jako nerezky se objevila v okamžiku kdys měl stroje který dokázaly frézovat nebo soustružit tak vysokou rychlostí, že ti normální nástroj shořel. Čili v okamžiku kdys měl motorizovanou fabriku a soustruhy točící přes 1500 otáček. Tak někdy kolem 1930 máš první rychlořezky, stejně jako nerez a průkopníkem krom Kruppa nebo některejch anglickejch fabrik byla naše Poldovka.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Best Knife You Can Buy Under $50!!?? | Terävä Jääkäripuukko
    https://www.youtube.com/watch?v=BlGP_5-m4_Y
    KURE
    KURE --- ---
    JIKE: tady maj nějaký noze
    Ocel ChV5adminokskenoze.cz
    https://okskenoze.cz/kategorie-produktu/podle-oceli/ocel-chv5/
    KURE
    KURE --- ---
    JIKE: no zaujalo mě to, zejména ten původ 1825, tak jestli to vubec existuje nebo esli je to uplnej bullshit.
    JIKE
    JIKE --- ---
    KURE: diamantová ocel je snad i XB5 jestli si to pamatuji dobře. dělají ji v Rusku ano, aje často telmi tenká a velmi pružná a ostrá a s tvrdostí kolem 65HRC. Primárně je určena, aby jsi s ní stáhnul celé zvíře bez broušení - třeba v mrazu apod. KOlega tuhle ocel má, ale má to vystavené :-) takže zkušenost NULA. nicméně z poheldu hodnocení na ruských kanálech je chválena více pro lidi co jí využívají jak zmiňuji výše. OK otevírají s tím i konzervy bez ztupení.. evidentního. nicméně na sekání/štípání polen bych zapoměl - i když to asi vydrží nějaou dobu. byť odpověď ruského supportu je: využij to na co chceš... když je dobře zpracovaná, jakože to oni umí, tak si s ní užiješ dost legrace, a v ruce ta kudla není ani cítit jak je lehká. toušťka čepele je často kolem 2mm max. i nůž kolem 30.40 cm v ruce necítíš :-) ručky často březovka. Brousit keramikou jde hůře, ale jde. Nač se ptáš? :-)
    KURE
    KURE --- ---
    na facebooku jsem narazil na tohle:
    "Ruská ocel CHV5 mezi lidmi nazývaná jako diamantová je určena na výrobu nástrojů, které opracovávají kov. Její ekvivalent se anglicky nazývá high speed steel R12. V Rusku původ oceli CHV5 sahá do roku 1825"

    slyšel jste o tom někdo? internet vyhazuje pár eshopů s ruskyma nozema, papouškujících to samé. nic o složení, nic o vlasnostech.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    mam rozdelanej takovej malej nozik oliva, stabilizovanej nador javoru, mosaz a n690







    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    KURE: Tak já si taky přisadím. Jsem klasik Buck Vanguard
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DILDOO007: pockej,az ti dojde toaletak
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    HAWKWIND: Mě se to líbí, moc. 4k mi přijde fér, ale popravdě vůbec netuším co bych s takovýmhle mečem dělal....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam