Mmchodem: pokud by mi nekdo chtel dat takovehle puukko, verim, ze bychom byli na veky kamaradi, a asi i nase rodiny. Tohle je ten kousek, kdy noze maji dusi (nebo, kdyz si laborujes vlastni munici, i kdyz... jeste kousek jinak). Omlouvam se, ja proste puukko fakt rad, vetsina mojich nozu je takova, ale priznavam, ze nemam zadny, s s takovym zdobenim, a pral bych si jeden s hlavou pripominajici mi meho prvniho kone (ac nebyl nejlepsi).
Tohle uz dnes neuvidis a krvaci mi srdce, ze nozu je na vyber tolik, az jednou zapomenem, jak krasne bylo umet je vyrabet (kdo sihral s lukem, kusi, nebo si pral zkusit aspon vlastni kosu, chape... ja jsem jen uzivatel a vim, ze kovar neni povolani, ale povaha, ja to zas umim s cisly a zahradami, ale hmota, navic kov je krasna... doporucuju ze stejneho ranku napriklad zpracovani kuze, ovci, na Slovensku, a pokud by mi nekdo chtel darovat kozisek nebo vestu, taky se dokazu zkamaradit, ac jsem sam dosel od berana k pochve na uz existujici noze... to je fuck, a patri to vlastne do auditu “zapomenute dovednosti nasich predku”... pripominam, ze v dobe bronzove vznikly pyramidy, a kdyz “texasane” a v dobe obeveni Ameriky, jsme znali palenku cca 200 let, a indiani neumeli sazet a ochocovat zvirata, ci zpracovavat kovy... takze takove puukko, ktere jde s lidmi cca 500+ let (spis vic), je proste znamenim smutku az po nano-tech a ropu, v podobe Fiskars nebo Mory. Mozny vrchol, a cesta z tehle planety, nekam, kde potrebujes ocel s vlastnostmi pouzitelnymi i v -80*C bezne (svedove vykovali vetrnou elektrarnu, ktera od 85., ci co, slouzi na Jiznim Polu, jako test pro Marz.. a tim je pro me vsim puukko. Od uctivani vozu, slunce, kone, pres nastroj, az po cestu na Marz.
Sorry za dlouhy text.
Noze a vubec ocel, a kovy, jsou pro mne proste etalonem.
Vzpominky (a Zimni Valka ci Covid-19, jsou jen utrzky....)
Traditional Crafts of Finland - Episode 1 - Puukko Knife Making
http://www.youtube.com/watch?v=BLnqr6IGVgs