• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEXXA: jasný, chápu... :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NEVILL: ja si s 420C moc nerozumim, damasek me nebere a navic jsem se nejak uplnul k ty 390
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEXXA: je to nějak všude vyprodané...tady mají 420C nebo damaškovou verzi:

    Kershaw Dividend Damascus - MujNuz.cz
    https://www.mujnuz.cz/...ci-noze/kershaw-dividend-damascus.html?listtype=search&searchparam=dividend
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    resim takovy mensi moralni problem
    chci kershaw dividend s tou m390 cepeli.
    ale jediny co jsem nasel, ze ho ma skladem je noze-nuz.
    z jednoho ci jineho duvodu ten shop nechci svyma penezma podporovat tak bych strasne moc ocenil kdyby nekdo vedel, kde y se ten nuz dal sehnat.
    dokonce jsem to resil s bladehq ale protoze je to flipper mi ho do CR neposlou.
    CAR2N
    CAR2N --- ---
    útočné nože Charon pro 43. výsadkový pluk
    ISCH
    ISCH --- ---
    Tak vystava npzu se presunula, bude 28.6. - plus to bude spojene s vystavou luku.

    Perlicka je, ze prganizator to oznamil vyvesenim nove udalosti na FB, takze ted mi pisou obcas vystavovatele, jak to bude, neb casti ocividne neprisly nove pozvanky...

    Ale alespon si diky tomu domlouvam program na leto, neb uz jsem zaznamena i "seru na to" - takze si proste udelam tour po oblibenych nozirich :D
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KURE: jo, videa tohohle chlapíka mám moc rád...hlavně ten jeho smích... :-))
    KURE
    KURE --- ---
    zlehka OT, ale věřím, že alespoň někteří ocení. :D
    How 2 Turn Your eBike into a Full Auto Machine Crossbow!
    https://www.youtube.com/watch?v=RNPpjuRtqeA
    KURE
    KURE --- ---
    LAUNCHER: pojistka... můj děda celý život používal zavírák bez pojistky (říkal), co pamatuju já měl takovej celokovovej "švýcarák". Tata měl taky zavírák bez pojistky. Já celé děctví až do asi "92 a prvního výletu do itálie s rodičema kde jsem si vybrečel ten jejich klasickej vystřelovák (jako nůž je to uplně k hovnu), jsem měl nůž bez pojistky.

    Dělali se s tím všecky ty důležitý věci, lodička z kůry, poutnická hůl, pečení buřtů, mazání chleba. Nikdy se to nikomu nezavřelo. Protože si dáváš pozor, netlačíš na tu "špatnou" stranu.

    FINSON: ano, překombinovaný čepele, se třema druhama výbrusu na 3" čepeli, tlustý jako majzlík, aby se s tim na youtube mohlo bodat do cihel nebo páchat jiný "test", to je zlo moderní doby.
    nůž tak sice přežije kde co, ale nejde s ním překrojit jablko.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FINSON: Ja ti fandim a co pises mi dava smysl.

    Ale s tou nezajistenou pojistkou - to IMHO nedelas dobre, Jaromire :-) Bezpecnost by mela byt na prvnim miste :-)

    Na druhou stranu respekt Tve sikovnosti, ze sis jeste prsty neufikl. To ja nemotora, uz bych jel na siti... :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    AZIM: No hele, šunt... jako jasně že to není high-end, ale taky si to na něj nehraje. Je to prostě pracovní nůž, ano, i pro laiky, protože stojí takový suchý z nosu, že si ho laik bez přemýšlení pořídí a když ho náhodou doprasí, prostě ho zahodí a vezme nový.
    Pro mě coby znalce (děkuji za lichotku, mimochodem :-) ) má Opinel historii, tradici, ze které nějaký ten pátek neuhnul a přitom se pořád dobře prodává, a taky jsem chtěl něco levného a funkčního na zahradu. Tu malou šestku teď tahám i jako EDC a úplně mi to stačí, neříkám ale, že jako jejího nástupce si na podzim nebo třeba za pět let nepořídím nějaký zlatý Benchmade - na to jsem přece jenom dost magor na nože a nikdy nevíš, co mě v budoucnu chytne :-)
    Teď jedu v tomhle funkcionalistickém stylu a na ty práce, co jsou na fotkách (až na tu šišku, ta je tam jenom jako dekorace) je Opinel ideální. Řežu s tím měkké věci, převážně jídlo, kytky, fólie nebo provázky, a na ně fakt nic pevnějšího ani vychytanějšího potřeba není. Jsem rád, žes ocenil tu tenkou čepel, to je za mě super a dost mi vadí na nožích z US například, že i když by se mi třeba některé líbily, zabíjí je právě tloušťka - když se dívám zpátky, jedovatě nabroušené páčidlo nebo kolejnici jsem potřeboval fakt málokdy. Ale nakrájet chleba, jabko synkovi, buřty, zeleninu... ;-)
    Nový je pro mě ten štěpařský (hawkbill), mimo krájení toho chleba nečekaně praktický a použitelný nůž nejen na odfikávání větviček (ty ale bere fakt jako laser) - bylinky, pažitka po celých trsech, nikam to neuhne - paráda. I tu žlutou gumovou hadici jsem si měl nakrátit spíš s tímhle než s tou klasickou šestkou, nemusel bych s tím hlídat, jestli mi řez nejde do spirály. Ale zase ono když je to ostý jak žiletka, jde to tak i tak... S čistěním jsem problém neměl.

    TL;DR: Záleží, na co to používáš a co od toho čekáš. Je to low-end a je levný, poměr výkon / cena je za mě super. Design je naprosto minimalistický, je to jednoduchý jak žebřík - to mě svým způsobem oslovuje taky, genialita v jednoduchosti.

    A jedna poznámka na závěr: Používám je bez pojistky, prostě ji neotáčím. Nepotřebuju ji. To otáčení mě lehounce zdržuje, jsem na to línej, tak na to kašlu a pižlám s tím stejně jako miliony lidí před rokem 1955, kdy tu pojistku v Opinelu vynalezli.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    AZIM: Jakoze na Opinelu otocili "valeckem" a presto se nuz zavrel? Jak se to pls stalo?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    AZIM: pojistka ? ... dva lidi znam osobne kde se jim zavrela .... to si dost dobře nedovedu představit, jestli byla pojistka tak jak má být, na konci.
    AZIM
    AZIM --- ---
    FINSON: ten nuz ma podle mne jedinou dobrou vlastnost a to je tenke ostri, takze zeleninu kraji a nelame jako jine noze. Jinak ehm ... pojistka ? ... dva lidi znam osobne kde se jim zavrela a nuz jim projel prstem ke kosti, ergonomie silena, umyt to drevo poradne taky na pytel ... finsone tebe noze znaleho bych na takovej brak netipoval ani nahodou, ja tyhle noze vnimam jako šunt pro laiky ... osvetlis mi tvuj pohled na vec, rad si to prectu ?
    FINSON
    FINSON --- ---
    FINSON: Chybí tam zahradnické nůžky, těmi se častěji ohání moje paní, malé i velké obouruční, které jedním cvakem vezmou 4 cm tlustou tvrdou suchou ovocnou větev - na co se s tím pižlat pilkou.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Ad FINSON:











    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    STAREJ_PROFIIK: Ja mam Bravo 1.5, taky droppoint coz by pri jinym vybrusu nebyl problem, ale ten konkavni vybrus tu pouzitelnost pri pomerne tlusty cepeli dost vyrazne snizoval. Zkus s tim treba krajet zeleninu ;)

    Fakt je ze po prebrouseni na tricet stupnu to uz celkem jde, proto jsem nakonec upustil od predelavani toho droppointu. Ale taky proto ze jsem v ty dobe nemel k dispozici pasovou brusku, mozna ze ho nakonec jeste preci jenom predelam.
    FINSON
    FINSON --- ---
    Jinak s Opinely mi jdeš pěkně do rány, protože za poslední dva roky se ze mě postupně stává zahrádkář, na nějaký drsný survival bushcraft není čas ani příležitost, a tím se změnily i mé nožové potřeby... jak budu mít chvilku, nasázím sem čerstvé fotky toho, v čem teď frčím - takhle intenzivně jsem nože roky předtím nepoužíval :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    OVERDRIVE: To je slipjoint? Jaká je tloušťka čepele? Ten nerezovej, co linkuješ, by se mi docela líbil ;-) No, uhlíkovej vlastně taky.

    Jinak já moc zcestovalý nejsem, takže pokud by to nevadilo ostatním, rád bych se podíval na nějaké fotky toho zvláštního kraje. Imho prostředí a lokální životní styl s designem nožů, které v dané oblasti vznikly, úzce souvisí, a klidně by to tady mohlo být...
    FINSON
    FINSON --- ---
    Afaik Bark River má na všem (nebo téměř na všem) konvexní výbrus a chlubí se právě tou odolností ostří - tzn. čekal bych, že ty nože budou skvělý na práci s dřevem vč. sekání, batoningu a podobné hrubé věci. Na jídlo to imho moc nebude.
    Jestli začali dělat i jinou geometrii, je to jedině dobře.
    STAREJ_PROFIIK
    STAREJ_PROFIIK --- ---
    BLOWUP: A jaky model? Ja mam treba dva ruzne Gunny s ruznou geometrii, jeden je tlustsi a vylozene odolny a druhy je primo Gunny Hunter a ten ma nejen tenci cepel, ale i tenci vybrus a jeste je do drop pointu, takze na stahovani asi dobry (jeste jsem ho nezkusil)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam