• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    FINSON: ruike a kizer mam osobni zkusenost oboji, co mi proslo rukami bylo super. Kizer jsem kupoval loni na PPVN brachovi k vanocum a malem jsem mu ho nedal. Ruike tam meli take na osahani a prijemne me prekvapily. I kdyz musim uznat ze vetsina z nic mela tuzsi otevirani.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    MATT: original je uplne v pohode, skoro zadny vule, super se drzi a tak, jen vybrus by mohl byt vic soumernej, ale to prej ma spousta spyderec dle spyderco fora i z drazsich rad
    FINSON
    FINSON --- ---
    MUTOID: Pěkné videjko, a přesně tak. Já si teda ještě do komba přibral ten sharpmaker, jinak jedu na kameni a kůži jako tadyhle pán, a po té hromadě let brousím pořád stejným začátečnickým způsobem jako v tom videjku. Dá se takhle nabrousit nůž, aby z tenkého listu papíru (třeba z volebního lístku) položeného na rovné ploše uřízl lupínek a neprořízl ten list skrz - taková ostrost mi většinou stačí.
    MUTOID
    MUTOID --- ---
    MIKEKT: doplnim https://youtu.be/n9_sND3P_F4 ... a nekdy staci jen ten prouzek kuze
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    FINSON: Inak ten Ruike, zrovna ta P801-ka sa tu nedavno mihla a celkom sa mi paci ;-)
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    MATT: Slusny vyrobca to pise, tabulky su na nete. Alebo aj v zahlavi tohto auditka.

    Osobne k tomu mam velmi lakonicky pristup, kupoval som si postupne lepsie noze a skusal som. Momentalne pouzivam najviac noz s cepelou z M390 ocele, zhodou okolnosti po odporuceni niekoho z tohto auditka :) Brusim si to sam, uplne obycajne, volnou rukou na kameni. Proste sa mi paci, ako sa ta ocel sprava - ci uz pri bruseni, alebo pri pouzivani. Cisty analog, ziadna exaktna veda :)
    YGGDRASSIL
    YGGDRASSIL --- ---
    MIKEKT: ja bych ho teda nezahazoval:D na kuchynaky ho mam taky. pouzivam ala ocilka, vzdycky deset sekund preliznout kuchynak pred pouzitim, a mam akorat ostrej, aby krajel ciste a nematlal mekky rajcata apod. svoje noze si mazlim na sharpmakeru a pasovce, tam si taky hraju na brusicskyho fasistu, ale na ty kuchynaky, co s nima zena kraji kolac na plechu, to je perly svinim. to fiskarsi protahovatko ma optimalni pomer cena/vykon/cas prace. se s tim neser, kdyz to mas, tak s tim zacni, na zacatecnickou basic udrzbu to staci, a az ti to stacit prestane, tak se evolucne vyvijej - jako vsichni si projdes vyhazovanim penez a let zivota na nakupovani brousicich systemu nebo kamenu, nez najdes neco, co ti sedi a naucis se s tim:D
    FINSON
    FINSON --- ---
    MIKEKT: Ten ostřič bych zahodil. Je mi jasné, že to nechceš slyšet, ale na slušné broušení potřebuješ buďto brusný kámen nebo diamantový plochý brousek a naučit se s tím pracovat (držet úhel a rozumně na to tlačit) nebo brusnou sadu á la Lansky nebo Spyderco Triangle Sharpmaker - tam toho učení není tolik, ale přece jenom to nějaký základní skill chce. Zkratky neexistují - teda kromě možnosti zanést / poslat to k nožíři. K nožíři, ne k brusičovi nůžek.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Kdyz jste tady u toho ostreni. Poridil jsem si ten P801 ruike a zajimalo by me jak bych ho mel casem ostrit. Mam tady tohle v kuchyni, ale to asi nebude idelani co? :)
    Ostřič nožů a seker Fiskars | Ešner.eu
    https://www.esner.eu/ostric-nozu-a-seker-fiskars
    Plus mam jeste na jendom kuchynskym fiskars nozi dva mensi zuby. Je nejaka moznost jak se jich v domacich podminkach zbavit? :)
    FINSON
    FINSON --- ---
    SN0WCRASH: Jo, ještě Kizer. Ten a Ruike jsem měl v ruce, dá se to používat a brousit. Ty ostatní jmenované jsou dražší, papírově lepší a jinými uživateli take výš hodnocené. Nemám aktuálně touhu je osobně zkoušet, ale to už sem nepatří.
    MATT
    MATT --- ---
    SN0WCRASH: myslel jsem konkretne tu ocel. nasledny zpracovani uz rozpoznam. je mi jasny, ze originalnimu spydercu se nebude vaklat cepel, protoze ma vuli v dirce kolem cepu. coz me zrovna na tomhle stve.

    jak poznas co to je za ocel?
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    ja som teda z Ciny kupoval niekde v kategorii 20-30 EUR, napriklad Ganzo alebo kopia Kershaw a ked aj kvalita spravovania bola OK, ocel bola vzdy 440-ka.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    MATT: Originál je na tom tak ze to na rozdíl od tohoto nebudou vyhozený peníze.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    FINSON: dakujem, pisem si a pohladam nejake exemplare do zbierky :)
    MATT: Ak mas moznost, skus si niekde ohmatat ten isty alebo podobny model priamo od Spyderco. Ak ti ten rozdiel nevadi, tak neries :)
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: jako musim uznat, ze tohle byly vyhozeny penize, ale aspon muzu pochvalit Spyderco za design ;)
    FINSON
    FINSON --- ---
    SN0WCRASH: Čínské nože z ne-na-hovno oceli jsou třeba Ruike, WE Knife, Bestech nebo Reate. Afaik, určitě jich bude víc. Poznávacím znamením je, že nefejkují US produkci včetně ražby na čepeli nebo nedejbože i EAN kódu, jak tady kdysi dřív taky proběhlo, a tři kusy od nich se holt nevejdou do 46 USD.
    MATT
    MATT --- ---
    NEVILL: Ta druha fotka je prave pod tlakem, normalne to vypada nasledovne. Ale jak jsem psal, pri orezavani tlustsiho klacku jsem dobrej pocit nemel.

    SN0WCRASH: Ja tohle asi moc nepoznam, ale rad se necham poucit.

    NEVILL
    NEVILL --- ---
    MATT: Teda jak je tam ten schůdek kde by čepel měla docvaknout do pojistky, nevím jestli bych k tomu měl úplně důvěru...teda ne že by si člověk bral Dragonfly na nějakou těžko práci, ale i tak...
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    MATT: stale cakam, ze mi niekto ukaze cinu, ktora nebude mat blato namiesto ocele. Vsetky noze, co som mal z Ciny sa brusili naprd, nedrzali ostrie a celkove spracovanie bolo kvalitativne mile za prvym (low-end) Spydercom, co som si kupil.
    MATT
    MATT --- ---
    FEEX: Esee je Taiwan, ale to je asi jedno. Jinak ty tri ciny staly dohromady 46 USD, tak linkni aspon jeden adekvatni ;) Kdybych si ty noze mohl osahat nekde na prodejne, tak asi nevaham, ale v Praze jsem nenasel jedinej kloudnej kram. Navic ten fejknutej Bugout me zaujal natolik, ze si nejspis poridim jeho mensiho brasku, coz by mi predtim prislo jako nesmysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam