• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    PAHAVASKA: Jo nakonec jsem se ke zdroji dopidil, jen asi vezmu neco kratsiho nez ty obrovske dranziraky, necekam, ze bych s tim porcoval divocaky.
    PAHAVASKA
    PAHAVASKA --- ---
    WOLFGAR: ty kudly budou patrně https://arrigos.cz/shop/
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    VACA: Jako chemik doplním, že mýdlem louh nezneutralizuješ, obojí je alkalické.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    VACA: No... tady bych byl dost opatrný. Krtek skutečně je hydroxid sodný, byť ne čistý, viz níže. A ano, je to brutálně agresivní a odmašťuje to skoro cokoli. Nicméně u nožů zkrátka musíš vědět, z čeho jsou. Hydroxid sodný z kovů žere akorát hliník. Zato ovšem velmi rychle. Takže pokud do něj hodíš nůž se střenkami z eloxovaného hliníku nebo něco podobného, tak ho vyndáš bez nich. Jinak se tam není čeho bát.

    Krtek ale není zrovna ideální chemikálie. Je to směs hydroxidu sodného a právě hliníkových pilin. Jakmile se do toho dostane voda, začne to šumět (uniká vodík) a často i vřít (rozpouštění hydroxidu ve vodě i ta reakce s hliníkem jsou dost exotermické, takže se to začne vařit). Je to tak proto, že to šumění dobře uvolní odpad. Nicméně v tomhle případě je to k ničemu. Mnohem lepší je koupit si v technické drogerii čistý hydroxid sodný a používat ten.

    Následná koupel v jaru je trochu na nic. Hydroxid je silně zásaditá látka, takže ho musíš neutralizovat něčím kyselým. Např. kyselina citronová. Nicméně ta se zase nemusí líbit oceli. Reálně stačí to pořádně opláchnout teplou vodou, ale pokud by si někdo chtěl hrát s neutralizací, tak napřed hydroxid neutralizovat kys. citronovou a následně kyselinu neutralizovat jedlou sodou, která je zcela bezpečná. Bavím o umytí nože těmi roztoky. Ne proboha, že do roztoku hydroxidu nalijete roztok kys. citronové...

    Hydroxidem sodným doma běžně čistím sporák, troubu a další věci. Nicméně kromě rukou taky bacha na oči. Prsknutí do oka je pro to oko nezřídka konečná...
    VACA
    VACA --- ---
    *já si totiž celej život pletu pojem micarta s G10. Ale vono je to asi *skoro* to samí jen s tim rozdílem, že v G10 je skelný vlákno.. No prostě jsem věděl že na to BM je ručka z kompozitu umělotiny a skelnýho vlákna. Akorát jsem to před tim chybně pojmenoval.

    Sry já zase na ňákej čas zmizim. Jen mám rád když jsou věci uvedený na pravou míru abych nikoho nemystifikoval.

    howg:)
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: Hele já myslim že tady jsme moudrý lidi takže pro vetšinu bude tenhle můj post ztrátou času.
    Ale vzhledem k tomu že jsme ve veřejný diskuzi kam nejspíš není ani věkovej limit, tak cítím určitou zodpovědnost, a rád bych teda ještě trochu varoval, že ten krtek je fakt agresivní věc která rozpouší mastnotu a organický materiály opravdu vehementně. (myslim že je to hydroxid sodný) Takže ty granule vám při styku s pokožkou začnou rozpouštět kůži. Ale to je ostatně uvedený i na obalu krtka. Pro všechny případy ale: mýdlo je celkem dobrej detergent kterej neutralizuje;)

    A to samý se pak týká tý vody co z nože při oplachování chvíli vytéká.
    Já už jsem pak nebyl u počítače. Ale před odchodem jsem nůž ještě na třeba dvě minuty hodil do hrnku s jarovou vodou. (v dílně potom do čepu fouknul trošku konkoru)

    A pak taky: "zasypal" rozuměj že jsem tam dal asi tak polévkovou lžíci. Pak zalil horkou vodou, a nechal působit asi tak 1 minutu a pak obsah vylil normálně do odpadu.
    V tom hrnci se začne tvořit celkem dost pěna, (která je taky agresivní) takže určitě ne žádnou "tak akorát" mističku, ale nádobu s rezervou.

    A pak teda ty výpary jak jsem psal. Určitě rozhodně fakt nedoporučuju to dělat v uzavřený místnosti bez větrání. Já to měl na sporáku pod digestoří a bylo to OK, ale měl sem z toho celkem respekt.

    Jinak nůž žádná koroze ani na ocelový sponě, ani nikde na hardwaru, pružině pojistky etc. G10 taky OK.
    Účinnost čištění můžete posoudit zde: /files/000/022/2271987_c5e730d5550ac8d38ca2/original.jpg"před" nemám, ale kdo někdy nosil nůž pár let v kapse, tak asi tuší jak to pak uvnitř vypadá:)
    Hlavně to ale teda vyčistilo ty kluzný plochy na čepeli okolo čepu, odkud bych ten hnůj prostě nedostal jinak než rozborkou, a benzínem.

    N nic, já vím že jsou tyhle věci pravděpodobně každýmu jasný, ale nerad bych aby se třeba popálil nebo se někde v koupelně bez větrání nainhaloval mladej 15ti letej kluk co má svůj první zavírák, něco si přečetl na internetu, a bude to chtít zbrkle vyzkoušet. Jistě mi rozumíte, je třeba si prostě uvědomit, že krtek JE žiravina, a podle toho s tim zacházet.
    Ta věc má v popisu práce žrát tuky, mastnoty, vlasy, chlupy, nehty, celulózu a organickej odpad co vznikne mytím nádobí.
    Z těhle důvodů bych to určitě nezkoušel na zavíráky s dřevěnou střenkou nebo nějakou inlay z rohoviny apod. cokoli kde je organická kůže atd.
    Já na tom noži mám G10 u který jsem se toho moc nebál. Ale třeba zrovna u tý micarty bych vlastně asi byl opatrnější podle toho z čeho je složená. Pokud to totiž dobře chápu, tak může bejt proložená textilem a bavlnou, a to by nemuselo bejt tak super..
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Mozna si vzpominate, jak jsem loni shanel kuchynak nakonec mi doma zkoncil japonsky global G-2 se kterym jsem na 100% spokojeny, mozna az moc, desne jsem si na nej zvykl a desi me predstava, ze budu jezdit na akce s nejakou tlustou tupou mrchou a samozrejme globala se mi pod stan tahat nechce na druhou stranu varim na akcich pro nejakych 10-15 lidi a uz by to vazne chtelo neco lepsiho, proste tabornickej kuchynak. Nechci s tim stipat drivi a nepotrebuju aby to byla neznicitelna mrcha, ale aby to melo aspon pevnou kozenou pochvu a mohl jsem to tahat sebou.
    Libilo by se mi neco takovehleho, obrazek se ke me ale dostal oklikou takze ani netusim kdo je autorem, ale pro predstavu.

    VACA
    VACA --- ---
    pardon, vona to bude spíš G10
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: PS: na nože s dřevěnou střenkou bych to teda radši nezkoušel, ale potvrzuju BM v micartě, kromě škrávanců ze života vypadá jako novej:D
    VACA
    VACA --- ---
    DYSTOPIK: dneska jsem si na tebe vzpoměl. Toho leathermana jsem udělal tvojim zpusobem a dočistil kartačkem.

    Dneska jsem ale potřeboval udělat to samý s benchmadem kde uz nechodil assist, jak je to zasoplený.
    Ale nemám čas na rozborku, ten assist vyžaduje trochu času, trpělivosti, a určitej grif dát to zase dokupy. Nechtělo se mi...
    Napadla mě hrozná barbařina, protože jsem včera čistil odpad "krtkem" a uvědomil si, jak to efektivně to sežere ten mastnej hnus co se vám utvoří v odpadu... Starej mazut v assistu v kombinaci s prachem a špínou z kapes vlastně je dost podobná hnusná věc..

    Hodil jsem teda BM do starýho hrnce, zasypal Krtkem, a zalil asi 80° vodou. Jako byl jsem trochu nervózní páč je to můj srdcovej nůž, ale jako když to můžeš použít do nerezovýho dřezu s plastovym odpadem a gumovym těsněním, tak co se může stát?

    Tvl, ten nůž jsem vyndal jako novej! Absolutně bez práce:D Akorát ho musíte pak fakt hodně fest svědomitě opláchnout, jinak vám to rozpustí ruce:D

    A bacha na jednu věc, vubec sem to nečekal, ale narozdíl od odpadu, když je to v otevřenym hrnci tak z toho jdou brutální agresivní výpary, takže digestoř a úprk:D Doporučil bych to udělat teda venku.

    Ale už se skoro těšim až zase budu mít zahumusenýho Leathermana, protože tahle věc vyžane a sežere fakt absolutně všechno i z teh nejmenších skulinek:)
    FINSON
    FINSON --- ---
    LUCKYBSD: Máš recht, jsem si předtím trochu zapřeháněl a už jsem zase klidnej :-)
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    FINSON: bych to nehrotil, ve francii proste nakoupi popelnice na noze a budou prosit gangstery, aby je tam hodili a nikoho nezabijeli, tohle je osvedcena metoda, ktera funguje v UK uz roky
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DOKKTOR: Trenky možná mají na šňůru, ale ta nesmí být moc pevná aby se tím někdo nedal svázat nebo uškrtit... :-))
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NEVILL: takže všichni chodí nazí? protože první, co mě v tomto kontextu napadlo, bylo udělat si prak z trenek/podprdy
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    FINSON: no frantíci mají zakázané opinely i lagioly, jestli jsem to správně četl tak oni nesmí nosit v podstatě nic co by se dalo použít jako zbraň...
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    FINSON: O narodni hrdosti by se dalo s uspechem pochybovat, spis bych rekl, ze za tim bude nizka poriizovaci cena a snadna dostupnost. Pokud si vybavuju nejake medialni zabery perifernich gangu z vetsich mest, tak jejich frekventanti malokdy vypadali jako typicti nastupci Galu :-)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    A to ještě počkejte, až přijdou na to, že tím nožíkem se dá okrouhat do špičata i ten klacek, na kterém jinak Francouzi normálně nosí bílou vlajku :D
    FINSON
    FINSON --- ---
    NEVILL: Nevím, jestli národní hrdost... je to levné, rozšířené, snadno dostupné, jednoduché a funguje to. Vlastně Opinel je takový AK47 mezi zavíráky :-)
    8BB76E1
    8BB76E1 --- ---
    přijde doba, kdy tu budou všichni rádi za ten YouTube kanál, jak tam dělá nože z kartonu a podobných věcí.. ^_^
    FINSON
    FINSON --- ---
    KURE: Nic nového :-)
    KURE
    KURE --- ---
    FINSON: takze nakupovat noze dokud to de :D :D sakra
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam