• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    VACA
    VACA --- ---
    heh, našel jsem jedno svoje hrozně starý fousatý video:D

    Bayonet throwing
    https://www.youtube.com/watch?v=ircvws9NB0E


    To už jsem ňákej čas věděl že jsou i lepší věci na házení, sakra vono už je to před šesti lety. :´(
    VACA
    VACA --- ---
    ale jako suveréně nejlepší věc na házení jakou já jsem kdy držel v ruce, je tohle:

    :D

    Člověk tomu teda nevyhnutelně v určitej moment ulomí ten zámek na konci ručky. Ale to ničemu nevadí:)
    Jinak to je neskutečně houževnatej materiál, a špičku člověk neulomí snad ani když s tim 100x trefí vratovej šroub;D Teda vona se ani nezplacat, neuhne. Je prostě nezničitelná:D

    Ale teda pardon, to už se nebavíme o nožích vlastně...
    VACA
    VACA --- ---
    VACA: ps: nevim jak dlouho s tim házel původní majitel, kterej to ovládal naprosto neomylně, kam jsi ukázal prstem... Suveréně, tvrdě...
    Ale co se týče mě, tak já jsem ho v tý druhý fázi celkem pravidelně trýznil házením asi 3 roky, než jsem ho níže popsaným super hloupým způsobem zničil... Někde ho ještě mám. Možná by stálo za to ho podrobit měření tvrdosti. Jen tak pro zajímavost, páč ten už je jinak prostě vodepsanej.
    Jako vono mu chybí "jen" asi 1cm na špičce, takže zbrousit do tvaru nože by to ještě šlo.
    Ale to je prostě uplně pasé. Ještě teda vzhledem k neobviklosti tohodle konkrétního kusu.. Ten prostě jestli, tak měl hodnotu ve svý původní podobě..
    VACA
    VACA --- ---
    KURE: Ale jo, to s tebou v zásadě souhlasím. Ono jako nůž - nástroj, je to skutečně celkem na ho*no.
    Asi jako bojovej, "útočnej" nůž vojáka to nějakej smysl mělo. Je to přecejen a hlavně bodná zbraň, v podmínkách kde asi nebyl prostor pro nějakej sofistikovanej výcvik technik boje... Myslim že je to prostě udělaný akorát tak, aby to bylo dostatečně špičatý a dlouhý na to s tím někoho zabít bodnutím na srdce ať už mezi klíční kostí nebo v podpaždí, kde jsou výkroje ve sřepinový vestě aby se v ní člověk mohl pohybovat. O nic víc troufám si říct že tam nešlo. Teda krom schopnosti toho produkovat kvantum pokud možno za málo...

    Ale jinak ty nástroje u toho jsou taky celkem k ničemu, protože řezat něco takhle krátkou pilkou, za trest. Možná tak ještě pro ten pilník si umim představit využití, v nouzi největší...

    A jako já teda uton neobdivuju pro jeho design, ani pro účel kterej byl ten nůž určenej, protože technikám zabíjení já vůbec nerozumím, a jde to tak trochu mimo mě.

    Takže je to přesně jak píšeš. Nostalgie... Ale proto mě právě ten jedinej ulomenej uton mrzí. Protože jinak mě s tim bavilo akorát házet. Reálně to použít na čundru je strašnej opruz, nic se s tim pořádně udělat nedá.
    Ale tak víš co, když mi bylo 10 a můj 16 letej bratr přitáhnul utona, tak to bylo "hustý". Skoro jako rambo nůž:D A když jsem pak v 14~15ti získal svýho utona, navíc ještě od borca kterýho sme jako puberťáci obdivovali, tak jsem si připadal taky hustej:D

    Faktem ale je, že ten můj původní uton je celkem netradiční. Jak jsem psal, je to série 0005, ale s plastovou tvrdou rukojetí, a ražením na druhý straně. Neco takovýho nenajdeš ani na týhle stránce. Vůbec nic víc k tomuhle konkrétnímu ale nevim. A kde je tomu týpkovi konec abych se ho na to zeptal, to taky dááávno nevím.
    Bohužel, tuhle vlastnost svýho utona jsem zjistil až potom, co jsem ho zničil.
    A že tenhle kus teda vydržel celkem brutální házení od původního majitele. Pak naprosto moje tragický puberťácký pokusy o házení. A po pár letech klidu zase další pokusy o házení, mnoho toho vytrpěl.
    Zničil jsem ho až vlastním vážně extra hloupým zacházením. Totiž když už mi tenkrát trochu házení šlo, tak jsem s nim začal házet naploho. Snad nejhorší možnej způsob jak s tim nožem házet do špalku... Chvilku mi to procházelo, docela mi to i šlo. Až pak jednou to prostě křuplo a bylo vymalováno.
    Kromě smutku že jsem si zničil nostalgickou věc, tomu nasadilo korunu když jsem pozdeji zjistil že to je celkem dost neobvilkej uton. Dost možná i sběratelsky zajímavej...

    N nic, sory za blok textu
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: Me na tom nejvíc fascinuje, že se mi to opracovávalo líp, než Sleipner ocel vyžíhaná na měkko :-)))
    KURE
    KURE --- ---
    O utonech je docela hodně tady: http://www.uton.cz/

    Moje osobní teorie je, že uton, stejně jako zbytek produkce mikovu je prostě shit. Užitečný pouze v případě ne neni nic jinýho. Některý serie utonu, možná, byly míň shit.
    A u někoho hraje roli nostalgie, stejně jako u rybičky.

    VACA: no špičku jsi tomu ulomil právě pro to, že byl tvrdej :) nejspíš moc tvrdej na to z jakýho perníku byl.

    KALIF_WH: :D tak taky voják nemá nůž na to aby s nim někoho ohrožoval, ale aby měl při ruce nějakej pajcr a čim vyhrabat díru na sraní.
    VACA
    VACA --- ---
    Podle mě se tady kvalita utonu hodně měnila v průběhu let poměrně hodně. Nekde se o tom dá najít dost materiálů. Ale jestli dobře vzpomínám tak v průběhu let oscilovala kvalita oceli podle toho jakou várku materiálu měli k dispozici, ale taky se tam měnila i metoda kalení.

    Já jsem měl utonů taky celkem řádku. Včetně uplně novodobýho z uhlíkovky, kterej mi přišel skoro vůbec nejhorší. Gumová rukojeť neměla ani vystužený to oko pro nástroje, byla to prostě jen díra v gumě. A házením, nutno podotknout že i úspěšnym házením, čepel postupně mizela v tý gumový rukojeti, až se z toho stal "mini uton" kdy snad skoro jedna třetina čepele byla schovaná v tý gumový ručce, a zezadu už vylejzal trn..
    (asi bych ho ještě někde našel, tak eventuelně můžu vyfotit)

    U starejch gumovejch utonů jsem tohle nikdy nezažil. Ale ty měli i vystužený to očko pro nástroje nějakym kovem...

    A teď možná budu za urban legend vypravěče. Ale mám doma jeden uton, kterej jsem asi v 15ti na poslednim svym táboře vyměnil s jedním z "bejvalejch dětí". Týpek co měl na jedný ruce asi 3 prsty, prsty ze svý vlastní nohy. (který mu tam nějak dokázali naroubovat že je mohl používat, balil si s tim normálně i cigára).
    On byl totiž od pčr pirotechniků... :)
    S tim utonem uměl naprosto úchvatně dokonale házet... Ale to sory za odbočku.

    Je to ale celkem zvláštní uton, je totiž v plastový rukojeti, což je u policajtů normální. Je to číselná série 0005, ale s ražením na druhý straně, což je přinejmenším nezvyklé. Spíš bych řekl dost rare. A ten je teda zrovna dost tvrdej a držel ostrej dobře. Jenomže tomu jsem já, kokot, právě ulomil špičku.

    Kdybych zničil 10utonů v řadě, tak mě to nebude mrzet tolik jako tohle:(
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    Kazdopadne centralni nakupy nozu pro armadu povazuju za hovadinu, mozna me nejaky vojak opravi ale vetsina slozek se podle me vubec nedostane k tomu aby nuz pouzila v boji a pokud se jedna o nejaky utvar u ktereho hrozi, ze by mohl byt nuz pouzit v bojove situaci, mela by mu byt ponechana volna ruka, aby si nuz vybral sam. Jinak bych rekl, ze mnohem praktictejsi z cele rady hledisek bude pro spoustu vojaku nejaky univerzal pripadne vetsi zaviraci nuz nebo naradovy, nez nejaka hyper bojova kudla. I kdyz chapu, ze na opasku takovou paradu delat nebude.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    IXTREMIST: Mel jsem v case asi 3 a blato to bylo vsechno, kdyz s tim clovek hazel, tak se cepel ohnula. Coz sem vzhledem k cinnosti hodnotil pozitivne, pac to bylo lepsi nez kdyby se zlomila :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IXTREMIST: kdysi jsem slyšel legendu, že těch utonů bylo víc verzí. Nevím co je na tom pravdy ale.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Tak se mi dostal do spárů starej Uton. Ulomená špička, toš opraveno. Ale tyvole hrozny bláto, výbrus na každé straně jinej, stopy po hrubým brusu všude. WTF Mikov??? Odpich ukázal 54hrc.
    To bych nedal ani mamině na pampelišky na zahradu :-/
    NAOYA
    NAOYA --- ---
    WOLFGAR: prave jsem si jej prinesl domu - doplnil bych jen, ze bych uvital tlustsi a delsi rukojet, jinak naprosto souhlasim
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    MATT: Me přijde 6k ok. Je to daně tím že ty kudly jsou. A prodej. 3 na světě a to dělá ten nůž "vzácný" byt je to vlastně sériovka.

    Nicméně faktem je ze ta kudla je úžasná. Mám rád barvy. Mám rád kombinaci orange/black a toto byla fakt jasná volba.

    Jsem uchyl dal bych za to klidně 10k :) prostě když se to líbí není co resit :))
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    NEVILL: Ano. Para3
    STALK
    STALK --- ---
    IXTREMIST: a to sis dal podle mě hodně skromnou hodinovku
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    MATT: Myslím že je to spíš Para 3
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    MATT: Čoveče nevim, jak tyhle série, ale třeba ručně dělaný kudly jsou za 6k v podstatě za hubičku, když jsem si jednou zkoušel napočítat 200kc/h + full matros I se spotrebakem a energiema, tak to lezlo mnohem výš :-)
    MATT
    MATT --- ---
    ELPASO: to je paramilitary 2? Ted po ni dost koukam, jsem mel u ohynku svoji Avispu a zjistil jsem, ze to je opravdu spis jen EDC na jabka ;) Tech 6k mi prijde ale hrozne moc, kdyz vidim, ze za podobny penize si koupim treba celej mobil...
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    ELPASO: o.k. dik za info
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    JAHODOVE_PYRE: Kolem 6k
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam