• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    KLATIC: Teda nože co mají pilku a zároveň klip nejsou úplně běžná sorta, já bych viděl jako nejlevnější řešení třeba tenhle nůž od Mikovu, na ten kroužek můžeš dát šňůru a pak si třeba můžeš přicvaknout nějakou karabinku na poutko od kalhot a připnout to k tomu, s tím že šňůra bude dost dlouhá abys ten nůž mohl mít v kapse. Nebo případně k tomu vzít nějaké pouzdro na pásek.

    Mikov 115-NH-2/AK oranžový - Nůž | Alza.cz
    https://www.alza.cz/sport/mikov-115-nh-2-ak-oranzovy-d5823443.htm

    Případně můžeš vzít něco od Victorinoxu, kde bude pár další nástrojů, něco jako Ranger, Huntsman, Forester, Trailmaster.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    IXTREMIST: rozumim, souhlasim je to na sklizeni a sem tam nejakou hnusnou vetvicku kdyz ji zrovna vidim....takze do litru opravdu max
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KLATIC: nůž za 500 bude bláto, s pilkou ultrablato za tu cenu.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    prosim o propadne tipy...po te co jsem o posledni dva zahradni zaviraky prisel vypadnutim z nebo dirou v kapse shanim zavirak co ma nuz a pilku, nerez, cely vhodny do mokra a hlavne s klipsem a jeste cena tak kolem 500+- nejak nemuzu porad najit to spravne... diky
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    JOHN_LENON: protoze na to jak je to velkej nuz je to strasne lehky, strasne dobre se to drzi a pouziva. Proste nuz, co je od pohledu neprakticka designovka je jeden z nejlepsich noziku jako noziku, ktere mam :)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    ZVIRATKO: Pročpak? 😀

    Arrakis tedy není můj šálek čaje.

    Mám speedstera od we a ve srovnání s nim mi ten osborne přijde pocitově menší. 😀 ale to už bude fakt o pocitu, na délku jsou na tom dost podobně.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    az budete mit v ruce We Knife Arrakis tak pochopite, ze velikost a zdanliva subtilnost noze nema s tim jak to funguje jako nuz, kolik to vazi nebo jak se to drzi vubec nic spolecneho... ;-)
    MATT
    MATT --- ---
    Urcite se nezlobim, naopak jsem rád za reakce. Já o tom mini uvažoval primárně proto, že se zrovna objevil na knife.cz ;)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    KURE: Přesně tak.


    Nejdřív to chce fakt vyzkoušet a nedělat závěry na základě jednoho parametru
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    MATT: Nezlob se, ale o délce to zdaleka jenom není.
    Inkosi je samozřejmě o dost těžší, širší a vyšší.

    Navíc, jak jsem zde už několikrát psal, mám carbonovou verzi, to je jak porovnávat Octavii a Superbu. Ano, opravdu je jen o kousek delší a trošku úplně jiná třída.
    KURE
    KURE --- ---
    MATT: delka neni vše. ten osborne je dost plochej, čepel přiměřeně tenká i štíhlá.
    To imho dělá ten pocit drobného nože. Mě by fakt ten půl palec čepele chyběl.
    Pochopitelně každý podle svého gusta a prostý fakt že dělaj mini verzi, a ta se prodává, ukazuje na to že nejsi sám kdo si užívá mini nožejku :)
    MATT
    MATT --- ---
    JOHN_LENON: Hmm, přitom Inkosi je jen o 13 mm delší (200 vs 213 mm), Malibu je zas o centimetr menší a o tom bych taky neřek, že je uplne subtilní ;)
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    MATT: Tak osborne je sám o sobě subtilni. To se nedá s inkosi srovnávat. To říkám jako majitel obou těch nožů. 🤷🏻‍♂️
    MATT
    MATT --- ---
    KURE: JOHN_LENON: zajímavé, mam mini Bugout a je to jeden z nejoblíbenějších nožů. Ale nejčastějc krájim jablka a otvírám krabice ;) Nedávno jsem něco šťoural Inkoskou a přišla mi skoro nemotorně velká..
    JOHN_LENON
    JOHN_LENON --- ---
    KURE: přesně, jako vlastník normálního osborna moc nechápu význam mini verze. Ten už je tak subtilní, že jeho menší verze musí být na úkor uživatelnosti.
    KURE
    KURE --- ---
    MATT: že je mrňavej :D
    Mě přijde že už normální osborne je prostě malej kompaktní lehoučkej nožík, kterej v zavřenym stavu nemá žádný vyčnívající kousky za který by se zachytával v kapse. Takže se skvěle nosí a nepřekáží.
    MATT
    MATT --- ---
    HOBORG: Je na tom mini osbornu neco, co by te vylozene stvalo?
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    BLOWUP: lehký obtahnuti nezaskodi, mám tu kuchyňský vytažený na 63hrc a jehlu prostě srovnat musíš. je fakt, že ocílka je kalená na 65, nepopustena.
    Ono je rozdíl mezi brousit a obtáhnout, na ocilce nic nenabrousis, jen srovnas ostří.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KURE: tak typicky je, ze tam ocilkuje zwillingy. Ty jsou jako vetsina evropskejch nozu delany z o neco mekci oceli a tou ocilkou se daj udrzovat ostry, typicky reznici to po ty ocilce smidlaj skoro pred kazdym pouzitim.

    Kdyz ale vezmes japonskej nuz a zkusis ho na ty ocilce brousit, tak nejenom ze se ti to nepovede, ale jeste mu s trochou smuly vylames ostri. Japonsky noze bejvaj nekde u hrc 60, jsoutvrdsi nez ta ocilka a timpadem se musej brousit jinak.
    MATT
    MATT --- ---
    KURE: Bidei kde to delaj tak nebo tak asi najdem kazdej hafo, ja hledal jakej je za tim princip a to co jsem psal, mi davalo smysl. Vidle do toho házej ty diamantový a keramicky "ocílky", viz to Sulcovo video.

    Brouseni ocilkami
    https://www.youtube.com/watch?v=nZXb6-FlYI0


    tady: ocílka nebrousí, jen s ní narovnáváme to ostří.
    Jak vybrat správnou ocílku | ocílka vs. "klapačka" | Doporučení od řezníka | Mistr Málek
    https://www.youtube.com/watch?v=ZH-oA4TvdFE
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam