• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ZSIS: zapomnel jsem dodat, jak jsem se sebou bojoval. pubertak chtel delsi M95, racionalni cast kratsi M07, kterou jsem pak vzal.
    no a od ty doby premylsim, kdy si zajdu i pro tu delsi. ne, ze bych to potreboval.

    jinak pouzdro reseny opravdu pekne, da se vselijak pripevnit, nuz se pohodlne jednou rukou vytahne i zastrci. coz jsem dosud ani tak nedocenil.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    STENNY: tak ti teda pěkně děkuji..

    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SALAMAN: Pak řekni, jak jsi spokojený. Tyhle finky se mi osvědčily hlavně jako lovecký nůž, dá se s nimi bez problémů zabít, stáhnout, kuchnout a naporcovat i docela velké zvíře. A to ani nemusí být čepel dlouhá. Příště asi zkusím zpracovat ovci s kraťoučkou Morou Eldris :-)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    STENNY: Nakonec jsem objednal tenhle, ze sobího paroží :)

    Nůž Eräpuu Antler 95 | Kniland.cz - nože, sekery, broušení
    https://www.kniland.cz/outdoorove-noze/nuz-erapuu-antler-95/
    STENNY
    STENNY --- ---
    SALAMAN: Nevím, jak moc trváš na přírodním materiálu rukojeti, ale pokud přežiješ umělinu, tak bych tvé pozornosti doporučil Peltonenovo Sissipuukko (oficiálně myslím M95 nebo M07 ranger knife, podle délky čepele), čili "nůž, který by dneska nafasoval Bílá smrt." :)) Stojí kolem dvou litrů, cibuli nakrájí, polínko rozštípne, kvůli povrchovce nerezne, má šikovně řešené pouzdro (já mám starou verzi ještě v kůži, tu celoplastovou verzi neznám, ale systém jištění je stejný)... oproti tradiční fince s březovou rukojetí je teda Peltonenka ošklivá jak neštovice, ale zase mi nikdy neklouzala v ruce, ani když jsem měl mokré a zmrzlé prsty. Myslím, že pokud ji neztratím nebo nezničím, tak se mnou zůstane nadosmrti.
    Prodával je Bushcraftshop, takže netřeba kupovat naslepo
    MATT
    MATT --- ---
    Tak po všech peripetiích se z Mikuláše se stal předčasnej Ježíšek ;)) Kupovano přes willhaben.at (10.listopadu), týpek to posílal rakouskou poštou, tam se nezeptali na tel. číslo, pošta to předala PPL to mě nedokázalo kontaktovat a nůž šel DHLkem zpět do Rakouska, aby odesílatele stáhli o dalších 22 euro. Druhé kolo s GLS se již podařilo.

    PLATINUM_TEETH
    PLATINUM_TEETH --- ---
    SALAMAN: Nozirstvi Trapper ve Vysočanech - tam by měli mít nějaké finky Marttini. Viděl jsem je taky v zelezarstvi u Rouska na Synkaci a celkem me zaujaly. Ale tam měli jen asi dva tri kusy.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SALAMAN: Zkus se podívat v pražské prodejně Bushcraftshopu. Mají v nabídce pěkné finky Helle, možná by se ti nějaká zalíbila.
    MATT
    MATT --- ---
    ALDARION: jo nedavno jsem narazil na pekny sesumirovani "In a knife fight the loser dies in the street, while the winner dies in a hospital."
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    JISKRA: Adam Celadin je posuk a showman, ale jeho vyukovy videa jsou pekny a tak pochopitelny, ze to podle nich slo i mne. :D Behem lockdownu jsme meli karimatkovej terc v obyvaku, byl to docela fajn relax, kdyz se nedalo ani poradne chodit ven. ;)
    NO SPIN Knife Throwing Tutorial (For Beginners/Advanced) By World Champion Adam Celadin - YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=SThz_pIUggA&pp=ygUUYWRhbSBjZWxhZGluIG5vIHNwaW4%3D
    Ale beru to jako hru pro prdel, ty reci o tom, jak hluboko se jakej nuz zabodne a jak by to bylo v boji nebezpecny beru jako folklor, pripomina mi to ty teenagersky ninja kecy o bojovejch umenich z devadesatek. :D Nuz jako zbran chapu v historii, nebo v soucasnosti u specialnich sil v armade. Pouzit nuz v boji, v sebeobrane, povazuji za dobry zpusob, jak umrit, nebo minimalne jak skoncit hrozne porezanej - a pak ve vezeni (mnoho lidi, kteri se v CR branili nozem, melo u soudu velke problemy). Tady se lidi o nozich bavi jako sberatele, nebo o nozich do kuchyne, pro kazdodenni pouziti jako nastroj, nebo na cundr do lesa. To mi prijde sympaticky pricetny... ;)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Ahoj, předem se omlouvám za lama dotaz, v nožích se moc nevyznám :) Rozhodl jsem se pořídit si nějakou hezkou finku (puukko) na vandry. Nepotřebuju nic speciálního, co je dělaný ručně, při polární záři a z posledního soba, kterýho nedokázal sejmout ani Bílá smrt. V podstatě chci akorát nahradit klasickej Opinel, se kterým jezdím teď. Budu ho mít na maso, buřty, chleba, březovou kůru a tak. Je v Praze nějakej krám, kde si jich můžu pár osahat? Co třeba výrobce Eräpuu? Maj ty nože cenově do tří tisíc, což je asi tak maximum, co jsem ochotnej investovat. Není to nějakej úplnej shit?
    ALTAR_OF_FILTH
    ALTAR_OF_FILTH --- ---
    NEVILL: Na mne je to už hodně holčičí. Což se ale dá proměnit na výhodu, neb ho dělají i se světlounce růžovými střenkami.
    PLATINUM_TEETH
    PLATINUM_TEETH --- ---
    NEVILL: Zajimavej design, docela by me zajímalo, jakej je v ruce. Jinak tenhle koncept legal noze má třeba i Fallkniven u svého LTC - legal to carry.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ANV Knives Z070 DLC - MujNuz.cz
    https://www.mujnuz.cz/noze/zaviraci-noze/anv-knives-z070-dlc.html

    Tohle ANV se mi docela líbí! :-)
    VILGEFORTZ
    VILGEFORTZ --- ---
    Ahoj, v létě jsem si koupil Sog Seal XR a teď když koukám na nějaký videa či fotky tak na nich je na čepeli jiný nápis (SOG je rozepsaný ne jako zkratka atd.) Dočetl jsem se něco o rebrandování značky. Co to znamená?
    MATT
    MATT --- ---
    co vite o ty znacce Green Thorn? Ja myslel, ze delaj levnejsi kopie, ale ted jsem hledal o cem se na redditu bavej a vyskocil na me kousek za sedmicku..

    https://www.aliexpress.com/item/1005005959714142.html

    MATT
    MATT --- ---
    GGG: aha, to je zajimavy. jsem mel za to, ze jsou vcelku fajn...
    GGG
    GGG --- ---
    MATT: ja mam na chalupe to santoku a je to takovy lehky paratko, hned je to tupý, ale ocilkou jednoduse lze ozivit....uz bych to vsak nekoupil.

    Co muzu ale doporucit je tenhle kuchynak, koupil jsem ho jako "blbuvzdornej" na kempovani, protoze je to takovej kus plechu, kterej vydrzi i pád na kameni atd. Tak dobre se s nim kraji a skvele se brousi, ze ho mam doma v kuchyni nakonec a pouzivam ho kazdej den.
    SVSKU Svord Santoku Svord Nože Nůž
    https://www.noze-nuz.com/svord/SVSKU.php
    MATT
    MATT --- ---
    Nemate nekdo Victorynox kuchynaky? Jeden bych si chtel poridit a premejslim kterej..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam