• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    JIKE
    JIKE --- ---
    ‎Knife Steel Composition Chart on the App Store
    https://apps.apple.com/app/id498892262

    Nová appka na slozeni oceli
    JIKE
    JIKE --- ---
    Mate někdo problém s cold steel pouzdrem ze tupi nůž?
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    BATOO: Ten obchod vyzera super, v aprili si tam zajdem osobne. Fotky noveho kuchynaku coming soon :)
    BATOO
    BATOO --- ---
    BEREGOND: to Jsem nezkoušel
    BATOO
    BATOO --- ---
    JIKE: zatim drží a i kdyby na funkci to nebude mít vliv. Na některé věci škoda krávy. Teď jsem začal dělat kůže z divočáka, tak budu zkoušet pouzdro z něj.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    BATOO: a projde to takhle pres tu celni deklaraci ikdyz je tam vic nozu?
    JIKE
    JIKE --- ---
    BATOO: můj vkus to není, nicméně jo.. smysl to dává. to bude nesmrtelný. nevím co ta guma uvnitř, kdy zpuchří? ale výdrž to bude mít. zajímavý díky za info :-)
    JIKE
    JIKE --- ---
    BATOO: k tomu tracker od Topse. to je ten směr do ultimátního tvaru.. rybu s tím uděláš, ale trochu se zapotíš. jako jo... pravda je, že jsem po něm taky koukal co vyšel film a pak kudla. :-) pak jsem koukal po fieldcraftu :-) nemám ani jeden nakonec...
    BATOO
    BATOO --- ---
    Takhle na rychlo z mobilu, musim mazat do lesa:)

    JIKE
    JIKE --- ---
    BATOO: dík :-) snad jsi přežil hromadu překlepů a to mám brejle :-D každopádně jo, plyne z toho zcela logicky, že co účel to jiná čepel. proto jsou dláta, proto jsou různý tvary a pod. jako ideál by měl být nějaký polymorfní nůž, co mění tvar dle využítí. ale to je scifi což.
    super, je, že si vyrobíš co TI vyhovuje. jop.
    vlastně si všímám, že v těch starých filmech, a to mě opravte či doplňte, měli kupříkladu kovbojové 2 nože. velký bowie a malý kapesní. nebo 2 pevný, malý a velký... asi logicky... je to fakt.

    s čím se nejčastěji setkáváš, dle toho volit nůž. jednoduchý. kolikrát z toho pramení mít i více druhů i dle prostředí.

    spíše mi šlo o reálné zkušenosti z reálného využití. co nechcete, je tahat celý den u pasu něco, co nepoužijete. Nebo něco v kapse, co neotevřete. vždy když to potřebujete, nefunguje to, nebo se to nedá použít.. apod.

    měl jsem u zkušenost, když jsem půlil velkou větev. to sekat fakt celý nechceš.. tak jen kus, pro následný úder a lom. to z malým nožem fakt nedáš. sekera by byla fajn. ale kdo by to tahal... co bylo horší, mokrý dřevo nehořelo. co pomohlo je starý v batohu zapadlý e-liquid do cigár. to pomohlo. i když buřty z mokrého dřeva fakt už ne :-)

    jak už bylo mnohokráte řečeno, mozek + nástroj = win


    BATOO: zajímavý hele, pošli pls foto nebo link
    BATOO
    BATOO --- ---
    BEREGOND:
    Japanese knife - Moki Knife - MK-2022NBCM/CO - Berg - VG7 - Size:8.5cm
    https://miuraknives.com/folding-and-survival-knives/4357-japanese-knife-moki-knife-mk-2022nbcm-co-berg-vg7-size85cm-id4357-folding-and-survival-knives-moki-knife.html
    Kvalita super, drží se stejně dobře jako Bark River a krásně řezivý.
    A pouzdro krásně zpracované.

    Offtopic:
    Teď dělám pouzdra na pokus z hasičských hadic mam od kamaráda hasiče asi na 20 let materiál :) a za mě pokud by ste narazili na nože s tímto druhem pouzdra, tak mohu doporučit.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    BATOO: Dobra zprava ze maji Takedy, spatna ze vyprodany. Chtel bych kiritsuke a chinese clever. A co si tqm kupoval, je tam neco k doporuceni?
    BATOO
    BATOO --- ---
    Pekny cteni :), ja kdyz jdu nekam kde nevim jak to bude, tak mam 2 noze (oboje jsem si delal sam ale neni to zadnej unikat).
    Vetsi nuz na nahradu sekery kdyz je potreba stipat (v mem pripade tracker z 14260), velky +- jako TOPS Tracker T1. 6mm ve hrbetu.
    A malej jakutak na krajeni, vyvrhovani a jemnou praci.

    To mi staci na lov, drivkac a vsechno ostatni.

    Pokud jdu do jungle velkomesta, tak u sebe nosim Leatherman Arc.

    No a pokud nemam zadnou specifickou cestu, tak u sebe mam mnou delany dejme tomu Otziho nuz (takovou variaci), inspirace u Otziho, Bushcraftshopu a dalsich z 5mm tluste 14260. Brousen na 25`. Ten dokaze zdolat jak burt, tak v nouzi i batonovat mensi drivka.

    Nozu mam mozna 50ks i vic, ale nacapal jsem se, ze vlastne pouzivam jen tohle kombo co jsem popsal, protoze vseho ostatniho je mi lito :D.

    JIKE
    JIKE --- ---
    neumím opravit překlepy z mobilu / re-edit postu. tak sry :-(
    JIKE
    JIKE --- ---
    K batonu moje zkušenosti za posledních asi 10 let.. at mate co cist :-D

    (Pocitam zde kombo užití pevných nožů na vše. Stejně sem se nevyjel k tomu mít fakt u sebe 3… pevny nůž je základ, multitool nezbytnost, a ONE hand Folder jako optional)
    Zmínil bych i par zaviracich..

    Většinu práce v přírodě, venku, vykonate v běžném a nenarocnem prostředí třeba jen multiotoolem (já zde hovořím pouze o Leathermannovi TTi první generace) který využívám. Ale jak jde do tuhého a je nutne pracovat s náročnějším marerialem (maso s kosti, ryby, zelenina (i tvrda), třísky na drevo, vosturak na oheň, kde je potřeba zabrat, už nestačí a stačit nemůže. Mám rad svy ruce a clovek chce šetřit energii..

    Tam se pak nabizi rozmezí mezi 5-7” foldery a pevným nožem.

    A zde vzniká pomezí kdy si tyhle 2 noze krasne svou funkci zastanou. (Multi a fixed)

    Před shrnutím říkám, ze 4-5” Folder je na snade ale ne nutny. Je výhodou nikoliv nezbytnou k popisu níže. (CS Recon1 s35vn drop POINT)

    Jelikož historicky jsem známy ze SAN mai cold steel trial Master první generace je nesmrtelny a na vše a v konvexu dodá co potřebujete? Ano.. práce s rybiz v dešti je na palici protože je tezky do ruky. Ale:

    - CS Trial Master SAN mai III VG1 Core - 1gen
    Nesmrtelny. Neuvěřitelný. Nesmířil se s prohrou.
    Vzhledem ke konvexu štípání, sekání, třísky, ploché platy dreva, kácení malých suchých dřevin, porcování. Nezastaví se absolutně před ničím a nikdy. Zatloukani koliku do země jako kladivo, pecka. Držení super, za mokra, sucha, prašna.. problém vaha… příprava jídla v nouzi ano, běžně je to šílený. Jako činka v ruce - ne. Uděláte 2 kapry a mate toho plný zuby. Porcování žeber nebo kyty? Žádný problem.. tloušťka tolik nevadí při krájení potravin nicméně nečekejte tenké souměrné platky. Stejně si chleba radsi trham… využití v ČR asi minimální, leda na nějakých seancich pro survivalisty. Na trek je fakt tezky.

    - Hawkwind immortal A2 konvex
    Naprostá analogie k trailmasteru. Jen s tím, ze toho vydrží mnohem víc, a mnohem víc mi je ho líto :-) a tezky je víc :-D

    - CS Leatherneck Krupp Steel
    Jakoze přežije vse. Ne zcela se na baton hodí, rychle se tupi a i kvůli securex pouzdru. Dobře se s nim pracuje a operuje ve všech smerech. U sekání je slabší protože není masivní. Nutnost často brousit. Za tehdejších 1500 však není co řešit. Ale také nic extra čekat. Nezastaví se před žádnou překážkou, ale ne každou zdola. Filtrování ryby není uplne komfortní. Krajeni masa už v pohodě a u zeleniny i duty vybrus není výhodou a preferuji zde opinel z uhlikovky. Tenhle nůž je fakt asi spis pro Military use a ne do přírody. Nějak začínám premyslet k čemu mi je :-) i když jswm ho používal snad nejvíc a upřímně.. nenašel jsem fakt moc cestu…

    -CS Laredo Bovie SK-5
    Hele jo, plochy vybrus a sekání dreva fajn. Bolí z toho ruce protože tvar rucky z cocobolo dreva není na tohle. Štípání a vse zvládne a dal i 5 kaprů. Ze všeho bolí ruka, dlaň a upřímně ten nuz je fajn do citrony nebo do Texasu pro fightery. U nás využití fakt nevidím.

    -ESEE Junglass 1095 / ESEE 6 1095
    Hehe, sranda co tenhle plochy vybrus zvládne. Tezky to je, to jo, sle díky tvaru se nezastaví.. s tím souvisí i ESEE 6 s tím ze je mnohem užitečnější až na rucku.. nicméně u Junglass se fakt dost sobre drží, skvěle stipe, seká, půli drevo i třísky. Ostry je stále a vybrus vybízí i ke krájení potravin kde už s anatomii tela moc nehraje. Posekat suchy strom na atomy jo, pak si nakrajet půl prase na 3 seknuti jo, pak den dovoleny.. jo.. čisté na hard use pro postavení stromových domu ldyz to přeženu je Uzasny.. rezny vlastnosti 1095 nezpochybnitelný a kvalita taky. Asi top kydex pouzdro co jsem kdy mel. Využití v ČR? No pro fandy jo když soutěži v kácení lesa. Rozhodne jeho pružnost umožňuje se fakt nebát jít do hardcore. Na ryby nikdy nebyl použit, zcela upřímně ESEE 6 mnohem víc vhodná cross usage…

    - Worsma RU P20 / Bulat steel hunting custom knifes
    Jedním slovem husty! Jakoze borci vi co delaj.. říkat ze udělají vysokou bez broušení - věřím ale nemám zkušenost. Zkušenost mám z prasete, kyty, sušené kyty, žeber, cokoliv masového co jde. Čepel je tak asi 1,5mm max tenká (pruzna) plochy vybrus. Jedovaty jako hovado a retence ostří neuvěřitelná. Zvládne absolutně vše až na: sekání dreva je ho vám tak líto, ze si vezmete sekeru. Třísky v pohodě. Je to lovecký nůž a to stvrdim ze kam se hrabe jakýkoliv ESEE nebo cokoliv sériového.
    Proč? Vaha: v podstatě je soucast tela. Lehký, rucka z Březové kůry či dreva. Po xy minutách neboli ruka, dobře se drží, je to slast s nim pracovat. Baton jednou maly polinecko a zvládl, ale je vám to líto. Na to proste není. Řezání větví a dreva? Ani před kosti se nezatavi. Díky tomu jak tenký je, rezne vlastnosti i retence ostří jsou dal než u top steels… umí to..

    -Real Steel D2 bushcraft
    Čína dobra. Nemá guard dost velký a hladkou rucku. Kvalitu a retenci tyhle D2 nezpochybňuji. Nicméně baton ve své malé velikosti dává. Univerzální nůž na vše. Maly, ale v pohodě. S mokrýma rukama jde strach neukončit prsty na čepeli. Carving a další i kuchyně jo… finka style funguje fajn. Kdyby byl o 1-2 palce delší a lepší guard na prsty řekl bych ze ze jo. U kapra bych řekl ze ničemu moc nevadila tloušťka, ale spis tvar a hlavně klouzal jak prase. Proste ne, nesmi clovek mít mastný ruce jinak bude mít prsty k veceri.

    -CS Kukri SK-5
    Nevím, vrátil jsem ho. Vakl v ručce po sekání do kmenu soušky který vzal jak nic. Ten nůž je sekání samo o sobě, ale fakt asi jen pro Gurky a ne pro nás. Nevidím žádný účel než sbírka v CZ prostředí.

    -S53VN CS noze (všeobecně) SR1, AD-10, Recon1
    Hele jo. K velikosti komentář není potřeba cca 4” noze který na maly sekání, a klasicky práce všeho druhu z pohledu ocele pecka. Rucka už je věc druhá. Tady retence ostří a práce s nima byla pohoda jazz, clovek si to užíval.. za mokra, sucha.. jenže prach a Písek to je konec… po 24 hod zvuk jak starý vrata. Bezny užití okay, ale jak clovek je v přírodě a dyl.. ne… důvod taky proč jako optional. Ono co den.. rozebrat a čistit? Olejovát a lepit srouby modrym lepidlem? To nechcete… paradoxne od Hawka mám Opinel v hi-Carbon a ten se osvědčil 100% na jídlo a třísky. Tím to konci. U CS zaviraku je výhoda ze jsou v podstatě nesmrtelny až do chvíle kdy se vám do mechanismu dostane bordel. (To platí i multitool). Pak ráno nutne chcete si nakrajet jídlo nebo něco jen rozriznout a na to aby jste měli kleště na otevření noze? Ne, prach a Písek prostředí tam zaviraky nepatří, pokud se je rozhodnete zavírat. A to nemluvím o tom když s nim skončíte ve vodě u dna apod. To už je lepši nůž jako Izula nebo ESEE 4 apod. Ocel je hodně fajn. Nemůžu říct nic spatnyho. Zq me nejlepší poměr cena-výkon-užitek-požitek-broušení-retence-nekoroze i ve vlhku pokud se využívá. Vg10 sice jsem používal ale nemám takový požitek jako s35vn. Jde i o to ze vg10 se asi za 2 dekády dost zhoršila, nebo ji nikdo už udělat tak dobře neumí. VG1(cs) už moc neuvidíte ale mqm ji rad. Nemá retenci tak dobrou jako 3V nebo s35vn, ale mám ji rad. Vydrží nevezme zacházení a je jedovata pekne. Jen zapadla do historie už no :-) i když v Japonsku se stále hojně používá.
    Opinel je super jo.. jen nesmíte nikdy baton, sekat, pacit nic. Elegance pro běžný usage. Žádný hard ani Core.

    Dost jsem se tocil okolo stále stejných nožů. Pojí se to primárně s tím, ze proste jako vy, mám rad určitý design. :-) a i to se věkem mění ze?
    Závěr je spis takový, ze pevny nůž do našich podmínek mezi 5-6” je v pohode. Scandi nebo plochy či konvex je apis na tom co chcete delat. Za me asi za ty léta scandi ale duty vybrus. Na výlet zavirak a multi, do přírody zavirak velmi opatrne. Neotevírá nůž fakt je zážitek který nikdo nechce.. kamínek v backlocku a při švihu polo otevření taky ne. To fakt nechcete.
    Vše postupně směřuje k možnému univerzálnímu řešení pro fix blade? To asi ne. Nejblíž by tomu byl fakt 5” fix blade s dutým scandi. Pak už se díváme na směr k Finkám… možná i pukko.. oni věděli jak to mají vyrobit… a proč.. jenže nám to je líto to pouzivat :-D ze? (Me jo). Ale uzitelnost je zde asi nejlepší.
    Nemluvil jsem tu tloušťce čepele. Jo kolem 3-4mm k typu vybrusu a použitého materiálu čepele .. max bych řekl. Asi jsem lital od extrému k extrému..

    Tak to jsou nějaký my exp. za jednu dekádu. Paradoxne u fixu mám směr spis do 5,5” finky kterou si asi nakreslim.. zatím..

    BATOO
    BATOO --- ---
    DRACONIK: Ja nakupuji japany zde:
    MIURA KNIVES | Japanese Kitchen Knife Shop in Nagoya
    https://miuraknives.com/
    a jako bonus sami od sebe pisou do celni deklarace cenu do 10usd :)

    Bral jsem tam lovecke noze z laminovane VG7 a spokojenost
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    BATOO: Jednou mi Richard Příkazský dál do ruky kukri co vyráběl a říká: dělej stim co chceš v rámci testu.
    Kudla dostala strašnej kartáč - sekání od papírových trubek, přes dubový polena až po pár záseků do mosazi. Ostří se ani nehlo.
    Tak mu říkám, tyvole co to je za ocel? kryo kalenej elmax?
    On se začal hrozně smát a říká - AK5, akorát Standa Vrbka fakt ví jak ak5 kalit.
    Takže máš samozřejmě pravdu, dobře zpracovaný pružiny vklidu přejedou výkonem i průměrně zpracovaný práškovky...
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    Cau, nemate nekdo zkusenosti s timhle eshopem? https://www.musashihamono.com/
    Nebo kde kupujete japonske noze prosim?
    BATOO
    BATOO --- ---
    IXTREMIST: Dekuju za tipy, ja vim cim vznikaji a jak si s nima poradit, psal jsem to spis kvuli pouzite oceli, netreba se stydet za klasicke "obycejne" nesuper mekci typy oceli.
    JIKE
    JIKE --- ---
    Jako pokud už seriovky z 1095, u ESEE 5-6 nic nezkazis. Narozdíl od CS ty pouzdra jsou cajk. Jde o scandi nebo plochy vybrus a velikost. Možnosti mas hodně. Ale jak píšou kluci, a já osobně bych ten praskly fakt na nic už nepoužíval (bezpečnost) ostatně jsem psal o možném failu.

    Známí cesky noziri to umí. Občas tu i postovali.. od Wojtyla, Hloha, Hawka, Marvela a dalších… stačí se pobavit a domluvit. Kluci sou zkušený a pečlivý a dovolím si říct ze ty noze pak logicky nesou nejen jejich pozitivní energii ale i kvalitu za kterou si fakt stojí.
    Říkám proto ze vidím ze níže mas spis kudly tohodle stylu.. kovany vymlaceny uhlíkový peroviny.. jo proč ne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam